- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus, visiškai paprastai pagaminamas ir išraiškingo skonio – nieko keisto, kad šis patiekalas populiarumo nepraranda iki šiol.
Turime dėkoti suomei
Makaronai su kepta feta – receptas, kurį gali pagaminti net tie, kurie paprastai į virtuvę užsuka tik išsivirti kavos. Nors šio patiekalo skonis nukelia į Viduržemio jūros regioną, tačiau iš tiesų jis gimė Suomijoje.
Recepto autorystė priskiriama suomių maisto timklaraštininkei Jenni Häyrinen, kuri 2019 m. pasidalijo paprastu ir taupiu receptu. Tai buvo kažkas naujo: vienas indas, keli ingredientai ir stulbinantis rezultatas. Receptas tapo toks populiarus, kad Suomijoje vienu metu parduotuvėse iš lentynų dingo visa feta.
Šis receptas pasiekė aukštumas ne tik Europoje. 2020 m. platformoje „TikTok“ jį atrado JAV vartotoja, ir nuo tada jis tęsia savo neįtikėtiną kelionę po pasaulį.
Pigu ir paprasta
Dabar sunku surasti žmogų, kuris nebūtų girdėjęs apie makaronus su kepta feta – tai tikra socialinių tinklų žvaigždė, užkariavusi tiek maisto entuziastų, tiek paprastų smalsuolių širdis.
Tikriausiai daugelis sutiks, kad šio recepto žavesys – jo paprastumas. Patiekalui reikia vos kelių ingredientų: makaronų, pomidorų, česnakų, alyvuogių aliejaus ir, žinoma, fetos. Viso to lengvai rasite savo virtuvėje arba arčiau namų esančioje parduotuvėje – tad nereikia jokių didelių išlaidų.
Makaronai su kepta feta – tikra socialinių tinklų žvaigždė, užkariavusi tiek maisto entuziastų, tiek paprastų smalsuolių širdis.
Feta yra puikus pasirinkimas dėl savo unikalios tekstūros. Kepama orkaitėje, ji tampa kreminė, o šalia esantys pomidorai išskiria sulčių, kurios kartu su sūriu sukuria tobulą padažą. Rezultatas – aromatingi, kreminiai makaronai su sūrio ir pomidorų deriniu – patiekalas tiesiog tirpsta burnoje.
Tačiau yra dar vienas jo pranašumas – gaminimo paprastumas. Tereikia sudėti ingredientus į vieną kepimo indą, pašauti į orkaitę ir leisti vykti magijai. Nereikia stovėti prie puodų ar nuolat maišyti – patiekalas gaminasi beveik savaime.
Alternatyvos fetai
Mocarela – universalus pasirinkimas, jei norisi šiek tiek daugiau tąsumo. Kepant mocarela išsilydo ir sukuria sultingą, tačiau švelnų skonį. Jei mėgstate, kad būtų sūriau, galite papildomai pagardinti druska.
Brinza – geriausia alternatyva fetai, mat šio bulgariško sūrio tekstūra ir skonio intensyvumas panašūs į graikiško.
Rikota, švelnus itališkas sūris, puikiai dera su pomidorais. Jis ne toks aštrus kaip feta, bet tekstūra suteiks patiekalui kreminio švelnumo.
Ožkos sūris turi ryškesnį, išraiškingesnį skonį nei feta, tačiau kepant jis gerokai sušvelnėja. Tad rezultatas – išties gurmaniška ir kreminė kepto sūrio su makaronais versija.
Bri sūris yra švelnesnis, todėl, jei norite daugiau skonio intensyvumo, galite įdėti šiek tiek papildomų prieskonių, pvz., raudonėlių ar net šlakelį citrinos sulčių, kad padidintumėte rūgštumo ir skonio gilumą.
Makaronai su kepta feta
200 g fetos,
500 g vyšninių pomidorų,
0,5 šaukštelio džiovintų raudonėlių,
4 šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus,
200 g makaronų,
3 skiltelės česnako,
šviežių bazilikų.
Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros. Į orkaitėje įkaitinto indo vidurį įdėkite fetą ir aplink suberkite nuplautus pomidorus ir česnako skilteles. Pabarstykite raudonėliais, pagardinkite druska (nedaug!) ir pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30–35 min. Tuo tarpu užvirinkite vandenį, pasūdykite ir išvirkite makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės. Nukoškite ir pasilikite ½ puodelio makaronų vandens. Šakute sutrinkite keptą fetą, pomidorus, česnaką, pabarstykite bazilikais, į indą sudėkite makaronus ir išmaišykite. Jei atrodo per sausa – įpilkite šiek tiek vandens, kuriame virė makaronai. Jei reikia, pagardinkite druska ir pipirais, įpilkite daugiau alyvuogių aliejaus.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...