Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

  • Teksto dydis:

Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vytaro Radzevičiaus teigimu, net ir senstelėję kepiniai gali būti prikelti antram gyvenimui, pasitelkus kelias kūrybingas idėjas ir paprastus metodus.

„Pamokų, ką daryti su pasenusia duona, gavau dar vaikystėje. Mamos mama, mano močiutė, įdėdavo duoną į didelį kiaurasamtį ar koštuvą ir pagarindavo virš verdančio vandens arba pakaitindavo sausoje keptuvėje. Taip pat duoną kartais suvyniodavo į kepimo popierių ir įdėdavo į šiltą duonkepę. Kita močiutė, tėčio mama, iš duonos likučių darydavo girą. Ji būdavo labai skani“, – prisiminimais dalijasi V. Radzevičius.

Jis pats dažniausiai kepinius atgaivina orkaitėje, nedidelėje temperatūroje. Paskui jie puikiai tinka su sviestu ar uogiene. Be to, iš juodos duonos jis gamina senovinę girą, kurios receptas itin paprastas, o rezultatas – džiuginantis.

„Kai tokią girą pasigaminsite pasigaminti pirmą kartą, vėliau jau galėsite varijuoti su cukraus kiekiais, priedais ar medumi. Patirtis atsiranda bandant“, – sako keliautojas.


Duonos gira

Apie 100–200 g juodos duonos džiūvėsių,

1 l vandens,

70 g cukraus,

10 g juodųjų razinų,

žiupsnelis kmynų.

Vandenį užvirinkite ir ataušinkite, tuomet sumaišykite jį su 70 g cukraus ir užpilkite ant duonos. Į mišinį įdėkite juodųjų razinų ir žiupsnelį kmynų. Indą uždenkite audiniu ir laikykite šiltai dvi tris dienas. Kai atsiranda burbuliukų – gira paruošta. Tereikia ją perkošti, supilstyti į butelius, kad liktų erdvės dujoms. Sandariai uždarykite girą ir laikykite ją šaldytuve. Tokia gira tinkama gerti kelias dienas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių