- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pigu, patinka ir vaikams.
Prieš šaunant blauzdeles į orkaitę ar dedant į puodą, verta žinoti keletą vištienos ruošimo taisyklių. Pasak mėsos technologo Gintaro Bačkovo, tai palengvins gyvenimą ir apsaugos nuo klaidų, kurios gali pridaryti nemalonumų sveikatai.
Vištienos neplaukite. „Nors nuo vaikystės dažnas buvo mokomas vištieną prieš ruošiant nuplauti, tačiau tyrimai parodė, kad to daryti nederėtų. Plaunant tikimasi atsikratyti priemaišų ir bakterijų, tačiau nutinka priešingai – besitaškantis vanduo galimas bakterijas nuo vištienos paskleidžia daug plačiau“, – paaiškina G. Bačkovas.
Tačiau rankas plauti reikėtų net kelis kartus. Rankų švara – svarbiausia dirbant su žalia vištiena. Mėsos technologas atkreipia dėmesį, kad rankas gerai nusiplauti reikia tiek prieš pradedant dirbti su mėsa, tiek po to. Rankas su muilu po šiltu vandeniu būtinai plaukite bent 20 sekundžių.
Pasirūpinkite, kad nebūtų kryžminės taršos. „Idealiu atveju reikėtų turėti atskirą peilį žaliai vištienai, tačiau jeigu jų namuose daug nėra, pasirūpinkite, kad po kontakto su mėsa peilis būtų gerai nuplautas karštame vandenyje su plovikliu. Žalios vištienos sultys jokiu būdu neturi patekti į valgyti paruoštus maisto produktus, pvz., vaisius ir daržoves. Be to, žaliai ir jau paruoštai vištienai naudokite atskiras lėkštes ir įrankius, kad žalios mėsos bakterijos neužkrėstų termiškai apdoroto produkto“, – pasakoja G. Bačkovas.
Svarbu turėti atskirą pjaustymo lentą žaliai vištienai. Pageidautina – stiklinę, nes ją švariai nuplauti – lengviausia. Medinės ir plastikinės lentelės yra lengviau pažeidžiamos, jose gali lengviau kauptis nešvarumai ir bakterijos.
Viščiukų blauzdelės ruošti paranku ir todėl, kad jų nereikia nei pjaustyti, nei skirti daug laiko patiekalui ruošti. Paprasčiausia ir visai šeimai patinkanti vakarienė yra orkaitėje keptos su mėgstamais prieskoniais ir šiek tiek aliejaus pamarinuotos blauzdelės. Labai populiaru ruošti marinatą su medumi – tuomet vištiena įgauna maloniai saldų skonį ir pasidengia spindinčia glazūra.
Vokietija. Viščiukų blauzdelės, keptos su raugintais kopūstais
1 kg šviežių viščiukų broilerių (užaugintų be antibiotikų) blauzdelių,
3 šaukšteliai maltos paprikos,
2 šaukšteliai maltų aitriųjų paprikų,
vištienos prieskonių,
½ puodelio aliejaus,
600 g raugintų kopūstų.
Vištienos blauzdeles nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Sumaišykite vištienos ir kitus prieskonius su aliejumi ir ištrinkite vištieną. Dėkite į šaldytuvą dviem valandoms marinuotis. Nuo raugintų kopūstų nuspauskite skystį ir, jei reikia, pasmulkinkite. Orkaitės indą patepkite aliejumi, išdėliokite kopūstus ir ant viršaus sudėkite blauzdeles. Viską apšlakstykite aliejumi. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros ir kepkite 30–40 minučių. Kartkartėmis pamaišykite raugintus kopūstus. Baigdami kepti įjunkite grilio funkciją ir kepkite, kol vištiena gražiai apskrus.
Čilė. Viščiukų blauzdelių troškinys „Cazuela“
6 šviežių viščiukų broilerių (užaugintų be antibiotikų) blauzdelės,
6 bulvės,
3 morkos,
450 g sviestinio moliūgo,
1–2 kukurūzų burbuolių,
1 svogūnas,
2–3 skiltelės česnako,
1–1,2 l vištienos sultinio,
druskos,
šviežiai maltų pipirų,
šviežių petražolių,
virtų ryžių.
Puode, kuriame virsite troškinį, su šlakeliu aliejaus pakepkite smulkintus svogūną ir česnaką. Daržoves nulupkite ir supjaustykite gana stambiais gabalėliais. Į puodą sudėkite vištieną, moliūgą, bulves, kukurūzų burbuoles, morkas ir supilkite vištienos sultinį, pagardinkite druska ir pipirais. Užvirkite ant didelės ugnies. Užvirus troškiniui, sumažinkite ugnį iki silpnos ir puodą uždenkite. Tegul troškinys verda apie 25 minutes arba kol daržovės suminkštės, o vištiena išvirs ir lengvai nusiims nuo kaulo. Patiekite su karštais virtais ryžiais negiliuose sriubos dubenėliuose. Kad būtų dar aromatingiau ir gaiviau, pagardinkite aštriu padažu ir pabarstykite šviežių petražolių.
Vengrija. Sodrus viščiukų blauzdelių troškinys su paprikomis
8 šviežių viščiukų broilerių (užaugintų be antibiotikų) blauzdelės,
2 raudonosios paprikos,
4–5 prinokę pomidorai,
2 svogūnai,
3 skiltelės česnako,
2 šaukštai pomidorų pastos,
1 šaukštelis maltos paprikos,
1 šaukštelis aitriųjų paprikų,
druskos,
pipirų,
šviežių petražolių.
Vištienos gabalėlius įtrinkite druska, pipirais ir saldžiosios paprikos milteliais. Palaukite bent valandą, kad skoniai įsigertų, ir tuomet puode apkepkite mėsą iš visų pusių. Tame pačiame puode apkepkite svogūnus ir česnaką. Sudėkite pomidorus (supjaustytus ir be odelės), juostelėmis supjaustytas paprikas ir aitriąsias paprikas. Įpilkite stiklinę vandens ir 2 šaukštus pomidorų pastos (arba daugiau, pagal poreikį). Virkite ant silpnos ugnies apie 40 minučių. Patiekite apibarstę petražolėmis.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...