- Parengta pagal pranešimą spaudai
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – išsikepti brandintą pyragą.
Brandintas kalėdinis pyragas
1 kg džiovintų vaisių ir uogų mišinio (razinų, spanguolių, slyvų, figų, abrikosų, ananasų – rinkitės, ką mėgstate),
1 apelsino žievelė ir sultys,
1 citrinos žievelė ir sultys,
150 ml brendžio arba romo ir dar šiek tiek laistymui,
250 g minkšto sviesto,
200 g rudojo cukraus,
175 g miltų,
100 g maltų migdolų,
0,5 šaukštelio kepimo miltelių,
2 šaukštelių prieskonių mišinio meduoliams,
1 šaukštelis malto cinamono,
¼ šaukštelio maltų gvazdikėlių,
100 g migdolų dribsnių,
4 dideli kiaušiniai,
1 šaukštelis vanilės ekstrakto.
Į didelį puodą sudėkite džiovintų vaisių ir uogų mišinį (didesnius vaisius pasmulkinkite), sviestą, cukrų, vienos apelsino ir citrinos žieveles, supilkite iš jų išspaustas sultis ir brendį. Mišinį ant vidutinės kaitros užvirinkite, tada sumažinkite kaitrą ir virkite dar 5 minutes. Supilkite masę į didelį dubenį ir palikite atvėsti 30 minučių. Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C. Gilią (apie 20 cm) torto formą išklokite dvigubu kepimo popieriaus sluoksniu. Į atvėsusius vaisius suberkite miltus, maltus migdolus, įmaišykite kepimo miltelius, prieskonius, migdolų dribsnius, įlašinkite vanilės ekstrakto, supilkite lengvai paplaktus kiaušinius ir viską gerai išmaišykite. Tešlą supilkite į paruoštą kepimo formą, išlyginkite viršų mentele ir kepkite apie 2 valandas. Išimkite pyragą iš orkaitės, smeigtuku pradurkite jame skylutes ir užpilkite 2 valgomuosius šaukštus pasirinkto alkoholio. Palikite pyragą visiškai atvėsti skardoje. Vėliau suvyniokite jį į kepimo popierių ir foliją, kas savaitę pašlakstykite keliais šaukšteliais alkoholio. Paskutinę savaitę prieš Kalėdas pyrago nebelaistykite.
Vokiškas Kalėdų pyragas „Stollen“
250 g razinų,
75 g džiovintų spanguolių,
75 g cukruotų vaisių,
90 g susmulkintų migdolų (be odelės),
80 ml romo.
Tešlai:
500 g miltų,
14 g sausų mielių,
250 ml šiek tiek šilto pieno,
100 g cukraus,
225 g kambario temperatūros sviesto,
1 apelsino žievelės,
1 citrinos žievelės,
1/4 šaukštelio maltų kardamonų,
1/4 šaukštelio cinamonų,
1/4 šaukštelio maltų muskato riešutų,
1/4 šaukštelio maltų imbierų,
sviesto,
miltelinio cukraus.
Sumaišykite visus tešlai skirtus ingredientus. Minkykite, kol ji bus gana minkšta ir nelips prie rankų. Uždenkite audiniu ir palikite 1 valandą, kad pakiltų. Džiovintus vaisius sudėkite į dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Po 2 min. nusausinkite. Vaisius sudėkite atgal į dubenį, sudėkite cukruotus vaisius, supilkite romą ir išmaišykite. Tešlai pakilus, sudėkite migdolus, romu sulaistytus cukruotus ir džiovintus vaisius ir dar kartą gerai išminkykite. Paruoštą tešlą dėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Spaudžiant pirštais paploninkite (ne per daug), suformuokite pailgą stačiakampį užapvalintais kraštais ir perlenkite išilgai pusiau. Jeigu norite, prieš tai galite išilgai per vidurį įdėti marcipaninę „dešrelę“. Pyragą dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Uždenkite tešlą švariu audiniu ir palikite 40 minučių, kad pakiltų. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros. Pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 60–70 minučių. „Stollen“ turėtų šiek tiek pakilti ir gražiai paruduoti. Išimkite pyragą iš orkaitės ir palikite 5 min. atvėsti, bet šiltai. Tuomet greitai ištepkite jo paviršių sviestu ir iš karto gausiai apibarstykite milteliniu cukrumi, kuris karštyje šiek tiek ištirps. Barstykite tol, kol paviršiuje susidarys sniego baltumo cukraus sluoksnis. Leiskite pyragui visiškai atvėsti. Laikykite vėsioje vietoje, geriausia šaldytuve, ir kiekvieną dieną iki pat Kalėdų vakaro atpjaukite po nedidelį gabalėlį. „Stollen“ galima laikyti kelis mėnesius.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...