- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Liepos 23-iąją visi skatinami valgyti dešrainius ir taip paminėti Tarptautinę dešrainių dieną, kuri itin populiari Amerikoje, Didžiojoje Britanijoje ir Austrijoje. Tačiau dešrainių valgymo tradicijos nesvetimos ir lietuviams – ne vienas vyresnės kartos kaunietis prisimena, kaip tarpukariu miesto centre būdavo prekiaujama karštomis dešrelėmis, kurios čia pat būdavo dedamos į bandelę. Tokį maistą dažniausiai rinkdavosi darbininkai.
„Dešrainiai ilgus dešimtmečius buvo laikomi greitu, pigiu ir sočiu gatvės maistu. Visgi mados keičiasi – įvairių dešrainių galite sutikti brangiausių pasaulio restoranų meniu, o ir Lietuvos gamintojai žengia koja kojon su maisto pasaulio madomis. Per pastaruosius metus sparčiai išpopuliarėjo dešrelės be apvalkalo, kuomet įprastinis apvalkalas pakeičiamas iš jūrų dumblių išgaunama medžiaga. Klientai atranda ir kepti skirtas, vokiškas „Bratwurst“ dešreles“, – sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė.
Populiariausiomis kol kas toliau išlieka pieniškos dešrelės. Nors dar gerokai atsilieka nuo mėsos dešrelių, kasmet vis sparčiau auga ir vegetariškų dešrelių pardavimai. Pavyzdžiui, vien per pirmą šių metų pusmetį, palyginti su pernai, vegetariškų dešrelių pardavimai prekybos tinklo parduotuvėse išaugo 69 proc.
Dešrainio receptas priklauso nuo fantazijos
Dešrainis yra mėgstamas dėl savo paprastumo. Juk jį tradiciškai sudaro vos trys ingredientai – bandelė, dešrelė ir pasirinktas padažas. Visi kiti priedai, kaip agurkai, svogūnai, marinuoti kopūstai, o gal net krevetės, jei taip norisi, jau dedami pagal kiekvieno skonį ir galimybes.
„Maišantis viso pasaulio maisto kultūroms ir augant įvairių ingredientų prieinamumui, net ir dešrainiai įgauna antrą kvėpavimą. Norite Azija kvepiančio dešrainio? Vietoje įprastų marinuotų kopūstų dėkite korėjietiškus kopūstus „Kimchi“. Svajojate apie Meksiką? Gardinkite savo dešrainį gvakamolės padažu“, – pataria Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė.
Mėgstantiems eksperimentus ir norintiems nustebinti svečius, maisto gamybos ekspertė siūlo išbandyti vegetariško dešrainio su morkomis, vietoje dešrelių, receptą.
2 porcijoms reikės:
2 šviežių morkų.
Marinatui: daržovių sultinio, obuolių sidro acto, sojos padažo, „Dižono“ garstyčių, rūkytos paprikos.
2 dešrainių bandelių.
Pagardų: marinuotų „Chalapos“ („Jalapeno“) paprikų, marinuotų raudonųjų kopūstų ar raugintų kopūstų; svogūnų – smulkintų baltų ar raudonų, karamelizuotų ar marinuotų; mėgstamo sūrio pabarstyti.
Padažų: garstyčių, kečupo, majonezo ar kito mėgstamo padažo.
Gaminimo būdas. Morkas nuskuskite ir patrumpinkite galus. Sumaišykite visus marinato ingredientus: daržovių sultinį, obuolių sidro actą, sojos padažą, „Dižono“ garstyčias, rūkytos paprikos miltelius. Marinuokite morkas mažiausiai 30 minučių, bet geriausia jas marinate palikti ilgiau, galima net iki 12 valandų. Jei marinatas pilnai morkų neapsemia, pavartykite jas. Po to morkas reikia apvirti – įpilkite tiek vandens, kad marinato ir vandens mišinys visiškai apsemtų morkas. Virkite, kol morkos suminkštės. Patikrinkite įsmeigę šakutę. Svarbu nepervirti. Morkos turi būti minkštos, bet nelūžti. Idealus variantas jas apvirus dar dėti į grilio keptuvę ar grilį ir trumpai apkepti. Galiausiai belieka dėti tokią morką į dešrainio bandelę, berti mėgstamus pagardus ir padažus!
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...