- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau saldų pyragą su špinatais net vaikai skanaus pasimėgaudami
Maistingiausias žalumynas
Špinatų reputacija sunkiai pralenkiama – iš visos gausybės skirtingų rūšių žalumynų jie bene maistingiausi. Geležis, skaidulos, kalis, vitaminas C, folio rūgštis, vitaminas A ir vitaminas E – jeigu norite savo organizmą papildyti šiomis naudingomis medžiagomis, griebkite špinatų. Be to, jų ir panaudojimo būdų yra įvairių, tad špinatų visuomet verta turėti savo virtuvėje.
„Švieži špinatai, kaip ir kiti žalumynai, vis dėlto ne itin ilgai išsilaikantis produktas. Pasirūpinti, kad jų ilgiau netrūktų namuose, galima keliais būdais. Vienas jų – užsišaldyti. Špinatų lapus apžiūrėkite, kiek apvytusius sunaudokite iškart, o kitus sudėkite į šaldymo maišelį, išspauskite kuo daugiau oro ir dėkite į šaldiklį. Jei špinatus planuojate naudoti, pavyzdžiui, glotnučiams, prieš tai juos galima sutrinti trintuvu su šlakeliu vandens. Tokią tyrę užšaldykite sandariuose maišeliuose arba ledo kubelių indeliuose“, – pataria daržovių žinovė Jolanta Sabaitienė.
Jeigu įsigytus šviežius špinatus ketinate suvartoti per artimiausią savaitę ar dvi, galite dėti ir į šaldytuvą. Juos ilgiau išlaikysite, jei ant indo dugno padėsite popierinį rankšluostį, ant jo – špinatų lapus, o tuomet juos uždengsite dar vienu popieriniu rankšluosčiu. Taip žalumynus apsaugosite nuo perteklinės drėgmės, jie bus skanūs ir naudingi ilgiau.
Tobula sąjunga
Nedideli špinatų lapeliai tik iš pažiūros gali atrodyti kuklūs. Jų švelnus skonis ir lengvas paruošimas tampa tramplinu patiems įvairiausiems šedevrams virtuvėje – retas ingredientas gali pasigirti tokia panaudojimo gausa.
„Špinatai ir makaronai – tobula sąjunga, – tikina kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė. – Jie puikiai dera tarpusavyje, o svarbiausia – tai labai patogus derinys užsiėmusiems žmonėms. Daugelį špinatų ir makaronų patiekalų galima paruošti vos per kelias minutes, kol makaronai verda. Jie skanūs, sotūs, sveiki ir neištuština biudžeto. Derinkite juos su šviežiais ar saulėje džiovintais pomidorais, įvairiais sūriais, žalumynais, netgi tunais. Jei norite kreminės tekstūros, naudokite grietinėlę ar šviežią tepamąjį sūrį, o jei gaivos – šviežias citrinų sultis. Be to, špinatai – nepamainomas ingredientas ruošiant vegetarišką lazaniją.“
Skanus priedas
Špinatai ir kiaušiniai – klasikinis duetas, todėl jų lapų verta dėti į plaktą kiaušinienę, omletą ar fritatą – bus skanūs įvairiais pavidalais. Jeigu norite sotesnių pusryčių ar netgi įdomesnės greitos vakarienės, išbandykite špinatus su šviežiomis bulvėmis ir keptu kiaušiniu. Vos keli ingredientai, ir bus skanu ir maistinga.
Derinkite juos su šviežiais ar saulėje džiovintais pomidorais, įvairiais sūriais, žalumynais, netgi tunais.
„Špinatai – puiki daržovė miltiniams patiekalams ruošti. Tiek koldūnai su špinatais, tiek blyneliai su jais nustebins maloniu skoniu. Špinatai puikiai dera su mėsa ir žuvimi, todėl tai labai skanus priedas ne tik prie daržovių, bet ir prie mėsiškų patiekalų. Be galo dera troškiniuose, jiems suteikia geresnę tekstūrą ir papildomų naudingų medžiagų. Kelias saujas jų verta įdėti ir į sriubą“, – pasakoja maisto gamybos žinovė.
Ji siūlo išbandyti ir mažiau tradicinius patiekalus. Pavasarį daugeliui norisi daugiau salotų, tad špinatus derina su avokadais, žalumynais, įvairiais sūriais, šviežiomis daržovėmis.
Dar vienas vos kelių ingredientų reikalaujantis, bet gaivus derinys – švieži špinatų lapai, jau pasirodžiusios lietuviškos braškės ir riešutai. Tokia salotas galima paskaninti feta, ožkų ar kitu mėgstamu sūriu, aguonomis, balzaminiu padažu.
Išbandykite turkišką pyragą
Špinatų pyragas – šis žodžių derinys galbūt skamba keistai, tačiau tai desertas, kuris ne tik saldus ir skanus, bet ir atrodo įspūdingai. Pasak konditerio Thierry Lauvray, jo ryškiai žalia spalva primins, kad esame dar vienu žingsniu arčiau vasaros, o papuoštą šviežiomis uogomis norėsis valgyti ir akimis.
„Geriausių prancūziškų tradicijų įkvėpti desertai – mano kasdienybė, tačiau paklaidžioti skirtingų tautų kulinariniais keliais yra vienas malonumas. Špinatai saldžiuose patiekaluose – nedažnas pasirinkimas, tačiau tokių receptų rasime įvairių – nuo lenkiško „Miško samanų“ torto iki amerikietiškų keksiukų su špinatais ir bananais. Tai puiki galimybė į desertus įmaišyti šiek tiek sveikų ingredientų ir mėgautis jais ramesne sąžine“, – sako T. Lauvray.
Šįkart jis siūlo išbandyti turkišką desertą, kurį pagaminti pavyks net ir pradedantiems kepėjams. Ingredientų reikės pačių paprasčiausių, o sugebėjimų virtuvėje – visiškai elementarių. Po valandos jau mėgausitės efektingai atrodančiu drėgnu pyragu. Šį pyragą konditeris siūlo gaminti su šviežiais mažaisiais špinatais, nes jie subtilesnio skonio ir tekstūros nei didieji. Be to, ir ryškesnės spalvos, tad žalios spalvos desertas atrodys nuostabiai.
Saldus pyragas su špinatais
200 g šviežių mažųjų špinatų lapų,
3 kiaušiniai,
¾ puodelio cukraus arba miltelinio cukraus,
1 puodelis pieno,
½ puodelio aliejaus,
2 puodeliai miltų,
1 pakelis kepimo miltelių,
1 pakelis vanilinio cukraus,
žiupsnelis druskos,
šviežių uogų (braškių, šilauogių) papuošti.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C, pyrago formą patepkite riebalais ar išklokite kepimo popieriumi. Šviežių špinatų lapus kruopščiai nuplaukite ir smulkiai supjaustykite arba sutrinkite trintuvu. Išplakite kiaušinius ir cukrų iki kreminės masės. Supilkite aliejų, pieną ir gerai išmaišykite. Suberkite miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir druską, atsargiai maišykite iki vientisos tešlos. Galiausiai į pyrago tešlą supilkite špinatų tyrę ir gerai išmaišykite. Paruoštą tešlą supilkite į pyrago formą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 min. Ar pyragas iškepęs, galite patikrinti dantų krapštuku. Jei, įkišę dantų krapštuką, ištraukiate jį švarų, vadinasi, pyragas iškepęs. Išėmę iš orkaitės, leiskite pyragui šiek tiek atvėsti, tada papuoškite šviežiomis uogomis, supjaustykite ir patiekite. Jeigu norite, pyragą galite pertepti grietinėlės kremu, tačiau bus skanus ir be jo.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...