- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Pikantiški pagardai iš rudeninių daržovių
-
Pikantiški pagardai iš rudeninių daržovių
-
Pikantiški pagardai iš rudeninių daržovių
-
Pikantiški pagardai iš rudeninių daržovių
-
Pikantiški pagardai iš rudeninių daržovių
-
Pikantiški pagardai iš rudeninių daržovių
-
Pikantiški pagardai iš rudeninių daržovių
-
Pikantiški pagardai iš rudeninių daržovių
-
Pikantiški pagardai iš rudeninių daržovių
-
Pikantiški pagardai iš rudeninių daržovių
Čatniai – tai saldūs ir aitrūs pagardai, atkeliavę iš indiškos virtuvės. Jie dera prie įvairių patiekalų: košių, makaronų, virtos, troškintos ir ant žarijų keptos mėsos ar žuvies, ant riekelės paskrudintos duonos ar batono, o kai kas jais gardina ir blynus. Šiems pagardams tinka beveik visos rudens daržovės, o subtilią skonio gamą suteikia vaisiai, uogos, imbierai, kalendros, kuminai, karis ir kiti prieskoniai.
Obuolių ir pomidorų čatnis
500 g supjaustytų obuolių,
500 g kubeliais susmulkintų pomidorų,
2 dideli svogūnai,
300 g cukraus,
200 ml vyno acto,
4 česnakų skiltelės,
100 g razinų,
10 žirnelių juodųjų pipirų,
1/2 šaukštelio malto kardamono,
1šaukštelis kalendrų,
2 šaukštai smulkintų petražolių,
1 šaukštas druskos.
Susmulkintus pomidorus ir obuolius sudėkite į puodą storu dugnu, įmaišykite nuplautas ir nusausintas razinas, cukrų, suberkite prieskonius ir virkite nuolat maišydami ant nedidelės ugnies apie 15 min. Tada supilkite actą ir dar pavirkite apie 5 min. arba kol obuoliai suminkštės. Karštą pagardą supilstykite į sterilizuotus stiklainius ir užsukite dangteliais.
Žalių pomidorų čatnis
1 kg žalių pomidorų,
3 žalios paprikos,
4 kieti obuoliai,
500 g svogūnų,
3–6 skiltelės česnakų,
300 g cukraus,
250 ml obuolių acto,
1 šaukštelis malto cinamono,
1 šaukštelis maltų kvapiųjų pipirų,
1 šaukštelis malto muskato riešuto,
1 šaukštas garstyčių sėklų,
1 šaukštelis druskos.
Pomidorus, paprikas, obuolius, svogūnus ir česnakus susmulkinkite – kaip patogiau: galite supjaustyti smulkiais kubeliais arba sumalti. Daržoves sudėkite į puodą storu dugnu ir iš lėto kaitinkite, pamaišykite. Virkite tol, kol pusė išsiskyrusio skysčio nugaruos – apie 1,5–2 val. Likus 30 min. iki pabaigos, sudėkite prieskonius, supilkite actą. Čatnį supilstykite į stiklainius ir užsukite.
Svogūnų čatnis
500 g svogūnų,
120 g džiovintų figų,
1 nedidelis gabaliukas aitriosios paprikos,
100 ml raudonojo sauso vyno,
75 ml balzaminio acto,
120 g cukraus,
4 šaukštai lydyto sviesto,
1 šaukštelis tarkuoto imbiero,
1 lazdelė cinamono,
2 lauro lapeliai,
žiupsnelis aitriosios paprikos,
1 šaukštelis saldžiosios paprikos,
1 šaukštelis meduolių prieskonių (cinamono, gvazdikėlių, kalendrų, muskato, kvapiųjų pipirų),
žiupsnelis druskos.
Storasieniame puode ištirpinkite ir įkaitinkite sviestą. Suberkite pusžiedžiais supjaustytus svogūnus ir kepinkite, kol gražiai parus. Tada sudėkite susmulkintas figas, suberkite prieskonius, supilkite vyną, balzaminį actą ir maišydami kaitinkite ant lėtos ugnies, kol karamelizuosis. Išimkite lauro lapelius. Pagardas turi būti subtiliai aitrus, todėl, jei reikia, dar įberkite aitriosios paprikos. Karštą čatnį supilstykite į stiklainius ir užsukite.
Baklažanų čatnis
800 g baklažanų,
400 g pomidorų,
300 g kietų slyvų,
3 šaukštai cukraus,
2 šaukštai medaus,
4 šaukštai balzaminio acto,
4 česnako skiltelės,
1 aitrioji paprika,
1 šaukštelis kalendrų sėklų,
1 šaukštelis susmulkintų šviežių rozmarinų,
juodųjų pipirų,
2 gvazdikėliai,
80 ml alyvuogių aliejaus,
3 šaukšteliai druskos.
Nulupkite pomidorų odelę. Baklažanus, pomidorus ir slyvas susmulkinkite kubeliais. Puode įkaitinkite aliejų, suberkite ir troškinkite apie 15 min. ant vidutinės ugnies vis pamaišydami. Tada sudėkite prieskonius, susmulkintas česnako skilteles, įpilkite balzaminio acto ir virkite, kol daržovės suminkštės. Pagardą supilstykite į stiklainius ir užsukite dangteliais.
Moliūgų ir kriaušių čatnis
1,5 kg moliūgo minkštimo,
300 g svogūnų,
1 kg kriaušių,
2 šakelės šalavijų,
2 lauro lapeliai,
1 šaukštelis kalendrų sėklų,
1 šaukštelis kvapiųjų gvazdikėlių,
žiupsnelis aitriosios paprikos,
500 cukraus,
300 ml vyno acto;
1 šaukštas balzaminio acto,
2 šaukštai krakmolo,
1 šaukštas druskos.
Moliūgo minkštimą, nuluptas kriaušes ir svogūnus supjaustykite kubeliais. Dvi šalavijų šakeles nuplaukite, nusausinkite, nuskabykite lapelius ir smulkiai sukapokite. Puode sumaišykite moliūgą su kriaušėmis ir svogūnais, suberkite prieskonius ir 60 min. virkite ant silpnos ugnies, kol kriaušės taps minkštos. Tada supilkite vyno actą ir balzaminį actą, išmaišykite ir dar pavirkite 5–10 min. Pabaigoje supilkite ir išmaišykite nedideliame vandens kiekyje ištirpintą krakmolą. Paruoštą pagardą supilstykite į stiklainius.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...