- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Trumpiausią metų naktį daugelis palydės prie liepsnojančių laužų ir kepsninių, kur bus čirškinami šašlykai, dešrelės ir įvairūs mėsos kepsniai. Kulinarijos meistrai Joninių proga siūlo atrasti naujus ir netikėtus grilio patiekalų derinius.
„Gerai įkaitusios žarijos ilgai išlaiko aukštą temperatūrą, todėl mėgautis kepimo procesu ir eksperimentuoti prie kepsninės galima visą vakarą. Laiko užteks ir kepsniams, šašlykui ar dešrelėms išsikepti, ir net išbandyti naujoves, pavyzdžiui, ant grotelių keptas krevetes, smidrus ar greipfruto desertą“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.
Ji pataria iš anksto pasirūpinti reikalingais įrankiais ir papildomais indais, kad maisto gamyba lauke būtų sklandi. „Prieš įkurdami kepsninę ar šašlykinę, pasirūpinkite, kad ji būtų tvarkinga ir švari, be pelenų, – rekomenduoja B. Baratinskaitė, – O mėsa, sūris ar daržovės prie kepimo grotelių lips mažiau, jeigu prieš kepant jas patepsite perpjauto svogūno pusele. Numalšinti žarijose įsiplieskusią ugnį padės sauja druskos – tokiu būdu nereikės pilti vandens ir žarijos ilgiau išliks karštos“
Planuojantiems šventinį Joninių stalo valgiaraštį „Maximos“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė siūlo išbandyti penkis įdomius grilio patiekalų receptus.
Keptas halumis
Viduržemio jūros regione įprasta ragauti įvairių patiekalų su keptu halumiu. Šis sūris lydytis pradeda gan aukštoje temperatūroje, todėl ypač tinka griliui. Kepami halumio gabalėliai pasidengia traškia plutele ir puikiai tinka su įvairiomis daržovėmis.
Reikės:
400 g halumio sūrio,
2 raudonų paprikų,
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
1 šaukšto vynuogių acto,
skiltelės česnako,
šaukštelio rozmarino,
druskos ir pipirų.
Halumį reikėtų pamirkyti šaltame vandenyje apie valandą, tada nusausinti ir supjaustyti riekelėmis, kurias padalykite pusiau. Kiekvieną papriką supjaustykite išilgai į 8 dalis, pašalinkite sėklas. Sumaišykite aliejų, actą, smulkintą česnaką ir prieskonius. Į paprikos gabalėlius tarsi į pupos ankštis įdėkite sūrio ir viską išilgai perverkite iešmeliu. Vėrinuką aptepkite pasigamintu padažu ir dėkite ant grotelių, paprika į apačią. Po 2 minučių iešmelį apverskite ir leiskite pakepti dar 2 minutes.
Halumį ar kitus kepamus sūrius galite rasti „Maxima“ parduotuvėse.
Lengvai paruošiami mėsainiai
„Jeigu norite, kad Joninės būtų sočios, o maistą čiupte čiuptų tiek suaugę, tiek vaikai, gaminkite mėsainius“, – pataria B. Baratinskaitė.
Mėsos paplotėliams reikės:
1,5 kg maltos jautienos sprandinės,
2 susmulkintų svogūnų,
3 šaukštų Dižono garstyčių,
3 šaukštų aliejaus,
3 kiaušinių trynių,
saujos šviežių, sukapotų petražolių arba kalendrų,
druskos ir pipirų.
Taip pat pasiruoškite mėsainiams skirtų bandelių,
200 g pjaustyto fermentinio sūrio,
4 didelius pomidorus,
supjaustytus riekelėmis,
2 raudonuosius svogūnus,
keletą marinuotų agurkėlių ir pomidorų pažado.
Į mėsą sudėkite kiaušinių trynius, prieskonius, aliejų ir pakepintus svogūnus. Viską gerai išmaišykite. Formuokite paplotėlius ir dėkite ant grotelių. Prižiūrėkite kaitrą, kad mėsa nepradėtų degti, o gražiai ir tolygiai keptų. Kai mėsa iškeps, leiskite jai šiek tiek pastovėti uždengtame dubenyje, o per tą laiką paskrudinkite bandeles. Suformuokite mėsainį ant bandelės kraudami raudonojo svogūnų žiedus, agurkėlių griežinėlius, mėsą, sūrį, padažą ir pomidorus.
Ant grotelių kepti smidrai
Maisto ekspertė B. Baratinskaitė teigia, kad smidrų sezonas tęsiasi, tad Joninės puiki proga pasimėgauti šia daržove, juolab kad šiuo metu „Maxima“ parduotuvėse yra gausus Lietuvoje užaugintų smidrų pasirinkimas.
Reikės:
šiek tiek alyvuogių aliejaus,
ryšulėlio žaliųjų smidrų,
balzaminio acto,
tarkuoto kietojo sūrio,
druskos, pipirų, česnakų miltelių.
Į dubenį įpilkite aliejaus ir acto, sudėkite smidrus. Tada smidrus ištraukite, pabarstykite prieskoniais bei sūriu ir iškart dėkite kepti. Kepdami truputį pavartykite, kol smidrai gražiai apskrus, tik neleiskite sudegti. Valgykite iškart, kol neatvėso.
Abejingų nepaliekančios krevetės
Reikės:
400 g atšildytų nevirtų baltakojų blyškiųjų krevečių,
5 šaukštų skysto medaus,
3 šaukštų sojos padažo,
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
3 susmulkintų skiltelių česnako,
druskos, pipirų, čili miltelių ir žiupsnelio kapotų petražolių (papuošimui)
Dubenėlyje sumaišykite medų, aliejų, sojos padažą, česnaką ir prieskonius. Sudėkite švariai nuplautas krevetes. Tada viską suverskite į užspaudžiamą šaldymo maišelį, išleiskite orą ir palikite šaldytuve maždaug valandai.
Medinius iešmelius, ant kurių mausite marinuotas krevetes, palaikykite pusvalandį vandenyje – tada jie neapdegs.
Krevetes verkite ant dviejų iešmelių, nes taip jas bus lengviau vartyti. Kepsninė turėtų būti įkaitusi maždaug iki 200 laipsnių temperatūros. Tokiame karštyje krevetes užtenka kepti po 3–4 minutes iš vienos pusės. Iškeptas krevetes pabarstykite kapotomis petražolėmis.
Desertui – greipfruto ir maskarponės derinys
„Užtruks vos 10 minučių, o turėsite įspūdingą desertą“, – sako Maisto gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė. Užtenka tik grotelių ir pakankamos kaitros, kad šventinį tortą ar pyragą pakeistų kiek kitoks desertas.
Reikės:
2 greipfrutų,
150 g maskarponės sūrio kremo,
2 šaukštų cukraus pudros,
lydyto sviesto,
rudojo cukraus.
Nuplautus vaisius perpjaukite pusiau ir atsivėrusį minkštimą patepkite lydytu sviestu, pabarstykite ruduoju cukrumi. Lydytu sviestu patepkite ir groteles, ant kurių kepsite greipfrutus. Sudėkite vaisius minkštimu žemyn ir kepkite apie 5 minutes, kol cukrus susikaramelizuos.
Iškepus ant kiekvienos vaisiaus pusės uždėkite maskarponės sūrio kremo ir pabarstykite cukraus pudra.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...