- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir troškiniu.
Nauda sveikatai
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad ši daržovė ne tik graži akiai, bet ir itin naudinga organizmui: valgydami smidrus organizmą galime praturtinti daugybe vitaminų ir mineralų, o juose esančios skaidulos užtikrins tinkamą virškinimo veiklą.
„Smidrai yra puikus vitamino K, folatų (vitamino B9), vitamino A ir vitamino C šaltinis. Pastarasis vitaminas pasitarnauja ir kaip antioksidantas: jis padeda apsisaugoti nuo tam tikrų lėtinių ligų, pavyzdžiui, širdies, neurodegeneracinių, ir tam tikrų rūšių vėžio. Be to, smidrai turi svarbių mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, fosforas“, – vardija gydytoja dietologė.
Smidrai priskiriami daržovėms, turinčioms antioksidacinį poveikį, o tai svarbu širdies kraujagyslių sistemai ir ligoms, susijusioms su lėtiniu uždegimu, pavyzdžiui, cukriniam diabetui ar nutukimui.
„Reguliarus smidrų vartojimas padeda kontroliuoti ir cukraus kiekį kraujyje. Tai dar viena priežastis įtraukti šią daržovę į sergančiųjų diabetu ar norinčių šios ligos išvengti racioną“, – pabrėžia sveikatai palankios mitybos žinovė.
Kaip išlaikyti šviežius
Siekiant ilgiau išlaikyti šias daržoves šviežias, pirmiausia, parsinešus jų ryšulėlį, reiktų pasirūpinti stiebais: nupjaukite kietus jų galus ir kruopščiai nuplaukite.
Smidrams svarbi drėgmė, todėl apipjaustytus smidrus lengvai suvyniokite į drėgną popierinį rankšluostį, tada juos vertikaliai sudėkite į stiklinę ar stiklainį, kurio dugne būtų maždaug 3 centimetrai vandens. Smidrus pridenkite maistine plėvele ir laikykite šaldytuve. Tai padės išsaugoti jų traškią tekstūrą ir ryškią spalvą ilgiau. Vis dėlto geriausia juos suvartoti per 2–3 dienas nuo įsigijimo.
Itin lengva paruošti
Smidrai – išties universalus įvairių patiekalų ingredientas: jais galime mėgautis ir kaip garnyru prie mėsos, ir įpjaustyti į mėgstamas salotas, ir pasigaminti gardaus ir sotaus troškinio. Net pigesni, kasdieniai patiekalai tampa elegantiškesniais pridėjus bent kelis smidrų stiebelius, o jų paruošimo būdai – gana paprasti ir neužimantys daug laiko.
Gaminant svarbiausia smidrų per daug neperkepti ir nepervirti. Smidrai turi būti minkšti, tačiau tuo pačiu neprarasti ir traškumo. Gaminant vertėtų atskirti sumedėjusią smidrų stiebelių dalį nuo valgomos ir ją pašalinti. Kietąją smidrų stiebų dalį galima panaudoti verdant daržovių sultinį.
Vienas paprasčiausių būdų paruošti smidrus – virti garuose. Pirmiausia nupjaukite kietus smidrų galus ir sudėkite juos į garintuvo krepšį virš verdančio vandens. Juos virkite apie 4–6 minutes. Vėliau juos galite pagardinti žiupsneliu jūros druskos, šviežiai maltais juodaisiais pipirais ar apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir šviežiomis citrinos sultimis.
Kitas populiarus smidrų gaminimo būdas – kepti orkaitėje. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C, apipjaustytus smidrus sudėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Daržoves apšlakstykite nedideliu kiekiu alyvuogių aliejaus, pagardinkite druska, pipirais ir kitomis norimomis žolelėmis ar prieskoniais. Kepkite apie 10–15 minučių, priklausomai nuo smidrų storio.
Garuose virti žalieji smidrai su virtų kiaušinių padažu
3 kiaušiniai,
1,5 šaukštelio garstyčių,
80 ml aliejaus,
1 ryšelis žalumynų (krapų, petražolių),
3 marinuoti agurkai,
kaparėlių pagal skonį,
1,5 šaukštelio Vorčesterio padažo,
500 g žaliųjų smidrų.
Išvirkite kiaušinius. Į trintuvą sudėkite 2–3 virtų kiaušinių trynius. Įdėkite garstyčių ir viską išmaišykite. Įpilkite aliejaus. Maišykite, kol gausite majonezą primenančią masę. Kiaušinių baltymus susmulkinkite ir įmaišykite į naujai paruoštą padažą. Susmulkinkite žalumynus (krapus, petražoles) ir raugintus agurkus, taip pat saują kaparėlių. Viską supilkite į padažą ir įberkite druskos pagal skonį. Įmaišykite Vorčesterio padažą. Nulupkite 500 g žaliųjų smidrų ir sudėkite į verdantį vandenį su 2 žiupsneliais druskos. Žaliuosius smidrus virkite 2 min. Papuošimui ir skoniui galima pabarstyti citrinos žievelės.
Grilyje kepti smidrai ir daržovių vėrinukai
Smidrams:
500 g smidrų,
2 šaukštai sezamų sėklų,
2 šaukštai sezamų aliejaus,
1 šaukštas sojų padažo,
1 skiltelė česnako,
druskos ir pipirų.
Daržovių vėrinukams:
0,5 cukinijos,
1 oranžinė saldžioji paprika,
100 g pievagrybių,
100 g nedidelių pomidorų,
50 ml alyvuogių aliejaus,
druskos ir pipirų,
2 šaukštai mėgstamo barbekiu padažo.
Prieš naudodami medinius iešmelius pamirkykite juos vandenyje.
Nupjaukite sukietėjusias apatines smidrų dalis ir suverkite ant iešmelių. Dubenėlyje sumaišykite sezamų aliejų, sojų padažą ir kapotus česnakus. Gautu mišiniu apšlakstykite suvertus smidrus. Pabarstykite druska ir pipirais. Vidutiniškai įkaitintoje keptuvėje paskrudinkite sezamų sėklas ir atsidėkite. Kepkite smidrus ant vidutiniškai įkaitinto grilio 2–4 min. kiekvieną pusę arba kol pakis spalva. Baigę kepti apibarstykite sezamų sėklomis. Cukinijas supjaustykite griežinėliais, papriką – skiltelėmis. Visas daržoves padalykite į keturias dalis ir suverkite ant iešmelių. Vėrinukus apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite ant vidutiniškai įkaitintų grotelių apie 8 min. iš visų pusių. Iškart patiekite su mėgstamu padažu.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...