- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš anksto apgalvoti ir marinatą, ir mėsos rūšį.
Mėsos technologas Vidas Nadzeika dalijasi patarimais, kurie padės tiek nepatyrusiam, tiek jau daugiau patirties sukaupusiam grilintojui nedaryti dažniausiai pasitaikančių klaidų ir tobulėti.
Kepsninės – pagal poreikius
Išsikepę kepsnių, kartais patingime išvalyti kepsninę ir grilio įrankius, atidedame tai rytojui, o kartais ir visai pamirštame. V. Nadzeika primena, kad kepsninė turėtų būti laikoma po stogu, nes sudrėkusią ją iškūrenti bus nelengva.
„Jei atėjus grilinimo sezonui pirmą kartą užkursite kepsninę, iš grilio išpilkite visas senas anglis ir pelenų likučius, kruopščiai ją išvalykite ir apžiūrėkite, ar nėra įtrūkimų. Taip pat grilį reikėtų gerai pakūrenti ir išdeginti, o visa kepsninės įranga ir kepimo įrankiai turėtų būti sutvarkomi po kiekvieno kepimo“, – primena ekspertas.
Naujokams jis rekomenduoja mėsą pradėti ruošti ant paprasčiausio metalinio stačiakampio.
„Taip ne tik galėsite lengviau reguliuoti temperatūrą ar pajusti gaminimo ypatybes, bet ir susipažinsite su pagrindiniais kepimo principais. Pažengusiems kepėjams renkantis kepsnines svarbiausia atsigręžti į savo poreikius: populiarieji keraminiai griliai yra tik vienas iš daugybės galimų grilio variantų. Nereikėtų pamiršti, kad yra ir metalinių, ir dujinių kepsninių. Norintiems dūmo aromato mėsoje, derėtų rinktis tik anglimi kūrenamus grilis, o jo nenorintiems – dujinius“, – pataria V. Nadzeika.
Svarbu neperkepti mėsos
Jei rinksitės kiaulieną, kepti kepsninėje tinka daugybė jos dalių: sprandinė, šonkauliai, mentė, išpjova, šoninė. Jei norite liesesnės mėsos, rinkitės nugarinę, kumpį.
Svarbu mėsos neperkepti – pasak V. Nadzeikos, 1,5 cm storio kiaulienos nugarinės viena pusė turi kepti apie keturias minutes (priklausomai nuo kaitros), o jei rinksitės storesnį gabalėlį, jis keps ilgiau.
„Pirmiausia reikėtų apsispręsti dėl marinato pagrindo. Tai gali būti aliejus, majonezas, garstyčios, sultys, kefyras, įvairūs gazuoti gėrimai, kurie dar ir paminkština mėsą. Ją paminkština ir garstyčių milteliai, ir rūgštis, bet patarčiau naudoti citrinos sultis, o ne actą“, – siūlo ekspertas.
Jis siūlo mėsą marinuoti sandariai užsidarančiame plastikiniame, metaliniame ar stikliniame inde.
Improvizuoti su marinatais
Prieš pradedant kepti mėsą, marinatą reikia nuvalyti popieriniu rankšluosčiu, nes šlapia mėsa neapskrunda.
„Taip pat svarbu prisiminti, kad mėsos kepimo trukmė labai priklauso ir nuo temperatūros. Be to, mėsa bus daug sultingesnė, jei kepsite didelį jos gabalą, o ne daug mažų gabaliukų“, – sako mėsos technologas.
Jis pataria išbandyti vieną įdomesnių marinavimo būdų: su pipirais, druska, įvairiais prieskoniais ir kiviais.
„Tik įsidėmėkite, kad naudojant kivius mėsos negalima marinate laikyti ilgai, nes tuomet ji bus per minkšta. Jei trūksta laiko marinatui paruošti, tam puikiai tiks įvairūs prieskoniai ir jų mišiniai. Įtrinkite mėsą mėgstamų prieskonių, druskos ir juodųjų pipirų mišiniu, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, palikite bent 30 minučių ir kepkite“, – pataria V. Nadzeika.
Kiaulienos nugarinės kepsniai
Kepsniams:
720 g kiaulienos nugarinės be kaulo,
2 kiviai,
ketvirtis citrinos,
1 šaukštas skysto medaus,
1 šaukštelis raudonėlių,
1 šaukštelis grūdėtųjų garstyčių,
3 skiltelės česnako,
0,5 šaukštelio maltų pipirų,
druskos – pagal skonį.
Garnyrui:
400 g smidrų,
2 raudonos paprikos,
250 g vyšninių pomidorų,
1 šaukštas aliejaus,
druskos, pipirų – pagal skonį.
Nulupkite kivių žievelę ir susmulkinkite juos. Į dubenėlį dėkite kivius, nuluptas ir susmulkintas česnako skilteles, grūdėtąsias garstyčias, įspauskite citrinos sulčių, įkrėskite medaus, suberkite raudonėlius ir pipirus. Viską sutrinkite. Kiaulienos nugarinės kepsnius įtrinkite pasiruoštu marinatu. Padėkite šaltai marinuotis ne ilgiau nei 2 val. Kepsnius kepkite ant vidutinės kaitros po 7–8 min. abi puses. Iškeptus kepsnius pagardinkite druska. Kepsnį patiekite su daržovėmis. Smidrus nuskuskite. Paprikas supjaustykite į keturias dalis, pašalinkite sėklytes. Smidrus, paprikas ir pomidorus apšlakstykite aliejumi ir kepkite ant grotelių. Smidrus ir pomidorus kepkite 2–3 min., paprikas – 5–7 min.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...