- Virginija Skučaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Adventas ugdo ne tik mūsų dvasingumą, bet ir valią, atsisakant kai kurių maisto produktų, t. y. pasninkaujant. Pasninkas, anot sveikos gyvensenos ir mitybos propaguotojos Žolinčių akademijos vadovės Danutės Kunčienės, dabar gyvenančios Lietuvos pajūryje, ypač naudinga mūsų organizmui. D.Kunčienė siūlo tuo įsitikinti patiems, paragavus jos siūlomų advento laikotarpiui patiekalų.
Štai keli receptai.
Advento pusryčių salotos
Produktai:
1 saldaus svogūno ropelė (vidutinio dydžio),
1 brokolis,
1 avokadas,
1 maža cukinija,
1 raugintas burokėlis,
daigintų spindulinių pupuolių, maltų džiovintų raudonėlių.
Svogūną susmulkinti, brokolį nuplikyti verdančiu vandeniu, susmulkinti ir troškinti svieste drauge su susmulkintu svogūnu. Cukiniją supjaustyti griežinėliais, apkepti svieste ir sudėti į troškintus svogūną su brokoliu. Sutarkuoti raugintą buroką ir viską drauge truputi patroškinti. Skaninti druska ir raudonėliu. Valgyti su daigintomis pupuolėmis ir juoda duona. Ir sveika, ir gardu.
Balandėliai iš pajūrio
Produktai:
1 nedidelis kopūstas,
6 bulvės,
2 morkos,
4 šaukštai aguonų,
3 šaukštai grikių miltų.
skanskonių (pavyzdžiui, kavamale susmulkintų maltų pakepintų saulėgrąžų, moliūgų sėklų, juodgrūdžių, džiovintų ir sumaltų prieskoninių žolelių, smulkiai tarkuotų ir padžiovintų morkų mišinio. Tiks ir smulkintų kanapių, moliūgų, linų ir kmynų sėklų mišinys bei kiti pagal savo skonį pagaminti sėklų bei džiovintų žolelių mišiniai).
Kopūsto gūžę truppai apvirti kaip balandėliams. Bulves sutarkuoti, tarkius nusunkti kaip cepelinams. Tuomet į tarkius suberti grikių miltus, paskaninti druska, įdėti šaukštą krakmolo (iš tarkių vandens). Viską suminkyti.
Įdaras: smulkiai sutarkuotas morkas patroškinti su aguonomis nedideliame aliejaus kiekyje. Tuomet iš paruoštų tarkių formuoti cepeliną su morkų įdaru ir įvynioti jį į kopūsto lapą (kaip balandėlį), suspausti (suploti) ir dėti į kepimo skardelę, pateptą aliejumi. Gausiai pabarstyti skanskoniais, į skardelę įpilti truputį vandens. Kepti 40 min. 180–200 laipsnių temperatūroje.
Senoji žvejų straganinė
Iš atšilusios šaldytos skumbrės išimti kaulą. Į skumbrės vidų sudėti smulkintą česnaką, juoduosius pipirus, pabarstyti druska, suspausti, įvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldiklį. Po paros tokiu būdu paruošta skumbrė tinka prie įvairių salotų. Ir net su raugintais obuoliais.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...