- Daiva Janauskaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Artėjančios didžiosios metų šventės bei jų laukimo metas verčia prisiminti papročius. Tačiau jie skirtinguose regionuose – nevienodi. Ir net kaimynų Kūčių vakarienė būdavo visiškai skirtinga.
Apie tai, kaip katalikai žemaičiai ir evangelikai liuteronai laukdavo Kalėdų, klaipėdiečiams uostamiesčio etnokultūros centre pasakojo Žemaitijos nacionalinio parko kultūrologė Aldona Kuprelytė ir Šilutės Hugo Šojaus muziejaus direktorė ir etnologė Indrė Skablauskaitė bei nuo Priekulės kilusi Irena Ungaro.
Kai kuriems susirinkusiesiems žemaičių ir šišioniškių kalbos galėjo pasirodyti sunkiai suprantamos.
Vakaro viešnios atvažiavo ne tuščiomis – stalai buvo nukrauti Kūčių vaišėmis.
Daugelis stebėjosi – klaipėdiškių vaišės itin gausios mėsos gaminių, desertų receptai labai sudėtingi, ilgai gaminami, o dovanėlėse vaikams – ir egzotiški vaisiai.
Ne kiekvienas žino, kad eglišakių vainikas į mūsų tradiciją atkeliavo iš Mažosios Lietuvos. Jis neretai būdavo pakabinamas raudonais kaspinais, puošiamas keturiomis žvakėmis, kiekviena – vienai adventinio laiko savaitei.
Pasirodo, mažalietuvių moterys jokiu būdu per adventą nepešiodavo plunksnų, nes tikėjo, kad dėl to skaudės galvą, o žemaitės ilgais, tamsiais vakarais noriai imdavosi šio darbo.
Papročiai, kuriuos liudija vyresni žmonės ir etnografijos žinovai, atspindi ir šių dviejų regionų žmonių turtinę padėtį. Žemaičių vaikai Kalėdoms gaudavo saują riešutų, obuolį ar saldainį.
Klaipėdiškių mažieji buvo pratę gauti iš popieriaus susuktą tūtą, kurioje rasdavo sausainių, saldainių ir net apelsinų. Kalėdoms būdavo įprasta mergaitėms padovanoti naują suknelę ar lėlytę, berniukams – peiliuką ar kokį nors žaislą.
Ant klaipėdiškių stalo Kūčių vakarą puikuodavosi kepta antis, kimšta slyvomis ir obuoliais, arba kumpis, jie gardžiuodavosi keliskart pertrintu, gausiai paskanintu prieskoniais kepenų paštetu, mėgo ypatingą žirnių su mėsos padažu patiekalą. Vaikai laukdavo, kada galės gardžiuotis imbieriniais meduoliais, marcipaniniais skanėstais.
Žemaičiai Kūčių vakarą dažniau mėgaudavosi valgiais su silke, įvairiomis daržovėmis, bulves skanindavo kanapių spirgine, kepdavo purų pyragą, kūčiukus užsigerdavo kisieliumi arba aguonų pienu.
Vakaro dalyviai po pokalbio apie maistą, rūbus bei šventinius papročius vaišinosi, kalbino viešnias, bendravo tarpusavyje, dalijosi savo patirtimi.
Klaipėdos etnocentras visą adventinį laikotarpį tampa jaukiais namais norintiesiems susipažinti su tradicijomis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Eglutės žaisliukai – gyvenimo atspindys: kokias istorijas jie pasakoja?
Žiemos sode pastatyta Kalėdų eglutė antrus metus gaivina primirštą, bet prieš šimtmetį gyvavusią tradiciją. Mat grafai Tiškevičiai savo Kretingos rezidencijos Kalėdų eglę visuomet puošdavo Žiemos sode. Po ja dova...
-
Be jų neįsivaizduojamos Kalėdos, o toks čempionatas – vienintelis pasaulyje?2
Kretingoje pakvipo mandarinais. Čia surengtos pirmosios mandarinų valgymo varžybos. ...
-
Kariai sugrįžo namo8
Lietuvos karinių jūrų pajėgų kariai šiandien, gruodžio 21-ąją, grįžo iš penkis mėnesius trukusios NATO vykdomos tarptautinės operacijos „Brilliant Shield“ (liet. „Briliantinis skydas“). Džiaugsmingais sveikini...
-
Kariškių užmojai kelia klausimų dėl turizmo5
Kairių poligone kariškių ketinimai įrengti tolimojo šaudymo pratybų poligoną sukėlė klausimų Klaipėdos rajono savivaldybei dėl turizmo infrastruktūros plėtros. ...
-
„Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje bus apklausiami užsienio specialistai
Artimiausiuose bendrovės „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos bylos posėdžiuose bus apklausiami specialistai iš užsienio, penktadienį pranešė Šiaulių apygardos teismas. ...
-
Kalėdos bus be sniego
Šių metų Kalėdas švęsime be sniego. Anot sinoptikų, orai per šventines dienas anaiptol neprimins žiemos. Laikysis teigiama oro temperatūra, protarpiais palis, labiau vėjuota bus tik šį savaitgalį. Šventinėmis dieno...
-
Vakarų laivų gamyklos direktorius šventinėje skuboje linki neišbarstyti to, kas svarbiausia
Šventinėje skuboje neišbarstykime to, kas svarbiausia: te artėjančios šv. Kalėdos brangių žmonių artumu užpildo visas širdies kerteles. Stabtelėjimas metų sandūroje tebūna prasmingas ir įkvepiantis, belaukiant, kol atsi...
-
„Klaipėdos vandens“ direktorius: iššūkių būta įvairių
Vakar vykusiame susitikime įmonės „Klaipėdos vanduo“ atstovai žurnalistams atskleidė, su kokiais iššūkiais šiemet teko susidurti ir kokie pokyčiai laukia kitąmet. ...
-
Vietoj namų šurmulio – linksmybės restorane10
Klaipėdoje keičiasi švenčių tradicijos – vis daugiau žmonių Kūčių vakarienės patiekalus užsisako iš mėgstamų kavinių, o Kalėdas ir Naujuosius mieliau švenčia restoranuose. Tuomet nereikia rūpintis svečių priėmimu,...
-
Šventinė nuotaika kasmet vis ryškesnė: klaipėdiečiai miestą puošia patys
Klaipėdiečiai nelaukia, kol kas nors kitas papuoš jų aplinką – šventinės puošmenos mieste atsiranda gyventojų ir čia veikiančių įmonių ir įstaigų pastangomis. Žmones vienijantis siekis, kad tamsiausias metų laikas mies...