- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kol vieni džiaugiasi ženkliai prailgėjusiu laiku namuose, kiti – ieško būdų, padėsiančių sumaniai panaudoti negendančius maisto produktus ir patenkinti visų šeimos narių pomėgius. Į pagalbą namų kulinarams stoja maisto tinklaraštininkai ir maisto pramonės atstovai, kviečiantys nebijoti eksperimentuoti virtuvėje, o svarbiausia – atsakingai planuoti valgiaraštį.
„Planuodama karantininį meniu, vadovaujuosi dviem taisyklėmis – išklausyti visų šeimos narių nuomonę ir gaminti šiek tiek daugiau nei įprasta. Jei prie puodų nuolat tektų stovėti triskart per dieną, įkvėpimą išlaikyti būtų sudėtinga, o vieno gaminimo metu paruošus daugiau maisto, juo galima gardžiuotis ir kitą dieną“, – patarimais dalijasi maisto tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ įkūrėja Asta Černė.
Gausybės receptų autorė rekomenduoja nepiktnaudžiauti dažnu apsipirkinėjimu prekybos centruose, o esant galimybei naudotis prekių pristatymo į namus paslauga. Taip pat – nepirkti aklai ir neapgalvotai, susiplanuoti, ką gaminsite ilgesniu nei įprastai laikotarpiu ir kokie produktai yra jums reikalingi.
Asta Černė
„Ypatingą dėmesį skirkite baziniams bei ilgiau galiojantiems produktams. Makaronai, miltai, aliejus, kiaušiniai, sviestas, pienas, mėsa, kruopos, konservuotos, šaldytos ar ilgiau galiojančios daržovės, prieskoniai, mėgstami padažai ir pagardai, riešutai ar džiovinti vaisiai – su šiais produktais galėsite išsisukti net tada, kai pritrūks kantrybės ir atrodys, kad šaldytuvas jau ištuštėjo“, – kalba tinklaraštininkė.
Lyderiaujančio lietuviškų padažų ir pagardų gamintojo „Daumantai LT“ prekės ženklo plėtros vadovo Domo Grinkevičiaus teigimu, majonezas, pomidorų padažas, kečupas bei įvairūs padažai jau yra tapę neatsiejama lietuvių prekių krepšelio dalimi.
„Kad ir koks neramus būtų karantino laikotarpis, jo metu turime galimybę pamatyti, kokius produktus labiausiai vertina vartotojai. Augantys pardavimai rodo, kad padažų ir pagardų populiarumas nesitraukia, žmonės juos perka didesniais kiekiais, naudoja ieškodami įvairių kulinarinių sprendimų“, – teigia D. Grinkevičius.
Domas Grinkevičius
Naujus produktus rinkai nuolatos pristatantis gamintojas šiuo laikotarpiu siūlo skirti daugiau laiko eksperimentams virtuvėje, mėgautis gaminimo teikiamais malonumais ir ieškoti įdomių būdų, kaip panaudoti įprastus produktus. Šiam tikslui UAB „Daumantai LT“ deda visas pastangas užtikrindami, kad prekybos centrų lentynose netruktų jau pamėgtų tradicinių pagardų bei egzotiškais skoniais praturtintų produktų.
Lietuvių pamėgtas majonezas bei pomidorų padažas randa vietą ir tinklaraštininkės A. Černės šaldytuve. Ji pastebi, kad šie pagardai puikiai tinka siekiant sukurti naujus skonius kasdieniuose patiekaluose.
„Pats gardžiausias viščiukas mūsų šeimai yra marinuotas būtent majoneze, taip pat juo mėgstu pagardinti omletą, iš majonezo ruošiu ir savo mėgstamą „Ranch“ padažą. Pomidorų padažu gardinu įvairius troškinius, makaronų patiekalus, taip suteikdama jiems sodresnio skonio. Nepamirštu ir tokio padažo, kaip barbekiu, kuris idealai tinka gardinti šonkauliukams, troškiniams ar net tepti ant naminės picos“, – gardžių patarimų negaili „Saulėta virtuvė“.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...