- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK.
Šiandienos meniu – daug žalios spalvos. Pradedantieji virėjai – tikrai ne visi veganai. Jie pasirinko šiuos mokymus daugiausia iš smalsumo. Ir šefai sulaukė teigiamų aplinkinių reakcijų. Tačiau daugelis, pamatę tokius patiekalus, vis tiek pagalvos, ar tai viskas.
„Taip, tiesa. Visi kalba apie pomidorus ir agurkus, tačiau yra daugybė kitų maistingų daržovių, kurias galima naudoti“, – teigė studentas Chivenchio de Jesus.
Taigi šefai siūlo atsisakyti išankstinių nuostatų. Beje, čia gaminama ne tik iš augalų, bet vis tiek kitaip nei įprasta.
„Tradicinis maisto ruošimo mokymas ir tradicinis požiūris į maisto ruošimą dažnai reiškia, kad pagrindinis ingredientas yra mėsa ar žuvis, o prie jų pridedamas daržovių garnyras ir panašiai. O mes šią taisyklę visiškai apverčiame“, – aiškino mokytojas Gerardas Koopmanschapas.
Studentai įsitikinę, kad šių įgūdžių ateityje prireiks vis labiau.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
„Nemanau, kad dar ilgai galėsime kasdien valgyti mėsą“, – sakė studentė.
Taip mano vis daugiau žmonių.
„Nesu nusiteikęs prieš mėsos valgymą, tačiau visiškai akivaizdu, kad visi turėtume vartoti daug mažiau mėsos, todėl tai neabejotinai labai geras pokytis“, – tikino restorano kritikas Joelis Broekaertas.
Todėl studentams nereikia baimintis, kad jie taps bedarbiais.
„Darbuotojų poreikis viešojo maitinimo sektoriuje tikrai didelis ir matyti dvi tendencijos, kurios ir toliau išliks. Pirma, visiškai augalinės ir virtuvės restoranų vis daugėja ir jie tobulėja. Antra, įprastose restoranuose taip pat matote vis daugiau augalinės kilmės produktų ir patiekalų meniu“, – sakė J. Broekaertas.
„Tikrai norėčiau dirbti restorane, kuriame tam skiriama daug dėmesio“, – teigė studentė Esmee Grimminck.
Beje, kai kituose šefų kursuose dominuoja vyrai, šiame moterų ir vyrų santykis vienodas.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...