Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas

  • Teksto dydis:

Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Varškė puikiai tinka pusryčiams, todėl verta išmėginti gardų varškės omleto receptą, kuris paįvairins įprastą valgiaraštį.

Visavertis produktas

Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, varškė turėtų būti įtraukta į kasdienį vaikų ir suaugusiųjų mitybos racioną, nes joje gausu žmogaus organizmui reikalingų baltymų, mineralų ir vitaminų.

Pusryčiai yra svarbi kasdienės mitybos grandinės dalis. „Siekiant jaustis gerai, svarbu įtraukti į dienotvarkę pusryčius. Ryte, kaip ir kitu dienos metu, valgyti reikėtų neskubant, ramiai kramtant, mėgaujantis maisto skoniu. Nebūtina pusryčiauti vos tik pabudus – tai reikėtų padaryti per pirmas dvi ar tris valandas atsikėlus“, – pataria gydytoja dietologė.

Ji teigia, kad pusryčių sotumą kiekvienas galime pasirinkti pagal suplanuotą dienos veiklą. Jei diena bus fiziškai aktyvi, pusryčiai galėtų būti sotesni, o jų pagrindą turėtų sudaryti daugiau baltymų, šiek tiek riebalų ir angliavandenių turintys produktai, todėl varškė galėtų būti puikus pusryčių pasirinkimas.

„Varškė – žmogaus organizmui reikalingų baltymų šaltinis. Kaip žinia, baltymai reikalingi visiems organizme vykstantiems procesams, todėl varškė galėtų būti vienas iš visaverčių pusryčių produktų“, – sako dr. E. Gavelienė.

Ji priduria, kad visi pieno produktai, įskaitant varškę, yra reikalingi žmogaus organizmui dėl didelės biologinės vertės baltymų, mat jų sudėtyje yra puikiai subalansuotų nepakeičiamų aminorūgščių, taip pat dėl kitų naudingų medžiagų.

Varškė – žmogaus organizmui reikalingų baltymų šaltinis. Kaip žinia, baltymai reikalingi visiems organizme vykstantiems procesams.

„Varškėje gausu kalcio, yra polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų A, D, B grupės vitaminų. Varškė yra labai maistingas produktas, kuris gali praturtinti žmogaus mitybos racioną, todėl ją rekomenduojama valgyti bent du tris kartus per savaitę“, – rekomenduoja gydytoja dietologė.

Reikia atsižvelgti į laktozę

Nors pieno produktai turi gausybę naudingų medžiagų, tačiau dažnai kalbama ir apie tai, kad ne visi žmonės gali juos toleruoti dėl pieno produktuose esančios laktozės.

„Laktozė yra piene randamas cukrus, kurį organizme skaido laktazės fermentas. Tačiau šio fermento organizme gali trūkti. Jei pavartojus pieno produktų grupės gaminių jaučiami nemalonūs pojūčiai pilve, tai gali būti ženklas, kad jūsų organizmas šio fermento gamina nepakankamai. Dažniausi laktozės netoleravimo simptomai yra bloga savijauta, susijusi su virškinimo sistema – pilvo pūtimas, viduriavimas. Tiesa, kai kam gali pasitaikyti ir retesni simptomai, pavyzdžiui, galvos skausmas“, – vardija gydytoja dietologė.

Vis dėlto dr. E. Gavelienė pastebi, kad varškėje laktozės yra tik pėdsakai, todėl šis produktas, kaip ir visi rauginto pieno gaminiai, yra puikus pasirinkimas laktozės netoleruojantiems asmenims.

„Varškė tinka asmenims, kurie netoleruoja laktozės, tačiau reikėtų nepamiršti, kad asmenims, kurie yra alergiški pieno baltymui, visi pieno produktai, taip pat – varškė, netinkami“, – primena specialistė.

Pirmenybė – liesesnei varškei

Perkant varškę parduotuvėje dr. E. Gavelienė rekomenduoja rinktis liesesnę.

„Riebesnėje varškėje daugiau sočiųjų riebalų rūgščių. Jų neturi būti gausu racione, o suaugusiems asmenims sočiųjų riebalų rekomenduojama su maistu gauti kuo mažiau. Todėl pirmenybė – liesesnei varškei, o riebesnę reikėtų vartoti saikingai. Tiesą sakant, varškė galėtų būti visų žmonių kasdieninio vartojimo produktas“, – pabrėžia sveikatai palankios mitybos konsultantė.

Pasak specialistės, varškę galima valgyti įvairiais pavidalais ir skaninti ją šviežiais ar džiovintais vaisiais, riešutais, sėklomis ir uogomis. Tik nereikėtų pamiršti, kad papildomi priedai keičia ir valgomo patiekalo maistingumą.


Varškės omletas „Kaiserschmarrn“

2 kiaušiniai,

2 šaukštai miltų,

100 ml pieno,

1 šaukštas varškės,

1 šaukštelis cukraus,

1 šaukštas razinų,

1 šaukštas lydyto sviesto (ghee),

žiupsnelis druskos.

Papuošimui:

cukraus pudros,

uogų̨.

Razinas pamirkykite vandenyje mažiausiai 15 min. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių̨. Kiaušinių baltymus su druska išplakite iki standžių putų. Dubenyje sumaišykite kiaušinių trynius, pieną̨, miltus, varškę̨ ir cukrų̨. Į masę labai atsargiai įmaišykite plaktus kiaušinių baltymus. Razinas nusausinkite. Jei dė̇site dideles razinas, jas susmulkinkite. Įkaitinkite keptuvę̨ (24 cm skersmens), išlydykite sviestą̨. Supilkite paruoštą masę į keptuvę, suberkite razinas. Kepkite omletą ant mažos kaitros, kol į̨gaus gražią̨ auksinę̨ spalvą̨, tada su mentele atsargiai apverskite. Omletą̨ mentele suplėšykite į mažus, nelygius gabalė̇lius ir gerai apkepinkite. Iškeptą̨ varškės omletą apibarstykite cukraus pudra, papuoškite uogomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių