- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Artėjant šventėms, vis dažniau aplanko mintys ne tik apie dovanas, bet ir apie šventinį stalą bei tradicinius patiekalus. Paruošti dvylikos patiekalų Kūčių stalas šeimininkei gali tapti tikru iššūkiu, ypač jeigu norima nustebinti artimuosius naujais patiekalais, o ne tais, kurie ruošiami kasmet. Virtuvės šefė Liucija Makovska sako, kad šventinio stalo išskirtinumas labiausiai priklauso nuo fantazijos.
Virtuvės šefė dalijasi patarimais, kaip suteikti naujų skonių tradiciniams patiekalams.
L. Makovska pažymi, kad lengviausias būdas paįvairinti šventinį Kūčių stalą – tradicinius patiekalus pateikti kitaip. Originalus ir naujas pateikimas gali atskleist ir naują patiekalo skonį.
„Daugelio mėgstamą silkę pataluose galima pateikti kaip salotas arba viską tiesiog išdėlioti lėkštėje, o burokėlius, supjaustytus rombais, išdėlioti aplinkui. Stalas visuomet atrodys žaismingiau, jeigu patiekalai bus pateikti kaip ornamentas. Svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti“, - idėjomis dalijasi picerijų tinklo virtuvės šefė.
Kitas būdas, kaip gerai žinomiems patiekalams suteikti naujų skonių – tai įprastas sudedamąsias dalis pakeisti kitomis, ne ką blogesnėmis. L. Makovska siūlo patobulinti visų mylimą silkės užkandį ir vietoj keptų morkų pabandyti suderinti pakepintus svogūnus, smulkintas džiovintas slyvas ir graikinius riešutus. Pakepintas šias sudedamąsias dalis paskaninkite druska bei pipirais ir patiekite su silke.
„Jokių pomidorų padažų“, - maitintis sveikai skatina virtuvės šefė.
Taip pat virtuvės šefė siūlo pasinaudoti dabar kulinarijoje vyraujančia mada burokėlius ne virti, o kepti orkaitėje.
„Kokia iš to nauda? Kepant folijoje, burokėlis kepa savose sultyse ir nėra ilgai mirkomas vandenyje, todėl į jį neprasiskverbia vanduo. Verdant burokėlis praranda savo skonį, o kepant orkaitėje - išlaiko visas skonines savybes”, - sako L. Makovska.
Šefė dalijasi keptų burokėlių receptu ir sako, kad tokie burokėliai dera prie daugumos stalo patiekalų – nuo silkės užkandžių iki paprastų salotų.
Jums reikės:
4 vidutinio dydžio burokėlių
1 arbatinio šaukštelio cukraus arba medaus
0,5 arbatinio šaukštelio druskos
2 arbatinių šaukštelių balzaminio arba obuolių acto
Gaminimas:
Kiekvieną neluptą burokėlį atskirai įvyniokite į foliją, sudėkite į orkaitę ir kepkite 150 laipsnių temperatūroje 1,5 val.
Išėmusios burokėlius nulupkite. L. Makovska siūlo burokėlius supjaustyti ne kubeliais, o skiltelėmis, kaip obuolius.
Tuomet apibarstykite skilteles cukrumi arba medumi, druska, užpilkite šiek tiek acto ir viską gerai apvoliokite.
Sudėjusios ant kepimo popieriaus, kepkite 120 laipsnių temperatūroje dar valandą.
„Jie susiraukšlėja ir pasidaro kaip saldainiukai, kaip pusiau vytinti – labai įdomaus, turtingo skonio“, - gaminimo įspūdžiais dalijasi šefė.
Tokius burokėlius su keptais svogūnėliais ar graikiniais riešutais bei slyvomis galima derinti prie silkės arba tiesiog patiekti kaip salotas su skirtingo skonio riešutais, pavyzdžiui, lazdyno ir graikiniais arba lazdyno ir migdolų.
Be to, burokėlius salotoms galima naudoti ir iškart po pirmojo kepimo.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą
Tėvams kartais pritrūksta žinių, kaip tinkamai pasirūpinti vaiko sveikata ir kokia mityba jaunam, augančiam organizmui būtina skirtingais sezonais. Kaip užtikrinti sveiką ir subalansuotą vaiko mitybą šiuo sezonu, kokio maisto turėtų būti p...
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...