- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skanėstu laikomas tradicines pikantiškas salotas verta išmokti gaminti šiek tiek kitaip.
Sveikesnį patiekalą pagaminsite su avokadu. Išleidę visai nedaug, atversite naudingų medžiagų lobyną. Pasak daržovių ekspertės Jolantos Sabaitienės, tai ne tik madingas ingredientas visame pasaulyje, bet ir tikras sveikatos šaltinis.
„Avokaduose gausu skaidulų, būtinųjų riebalų rūgščių ir antioksidantų, kurie padeda mūsų organizmui kovoti su laisvaisiais radikalais. Įdomus faktas – avokaduose yra netgi daugiau kalio nei bananuose“, – atkreipia dėmesį J. Sabaitienė.
Avokadas gali būti sveikas ir gardus užkandis, virsti maistingais pusryčiais prie kiaušinio ar ant skrebučio riekės, tapti svarbiausiu gardžių salotų ingredientu, skania gvakamolės užtepėle prie užkandžių. Iš jo per kelias minutes galima pasigaminti netgi desertą – suplakti su kakavos milteliais, įdėti šiek tiek medaus, įpilti pieno ar augalinio gėrimo.
Ne visi žino, kad juo galima pakeisti net ir... majonezą. Net ir tokiu maistu kaip pikantiškos salotos bus galima mėgautis su mažiau sąžinės graužimo.
Pikantiškos salotos su trintais avokadais
1 prinokęs šviežias avokadas (apie 140 g),
1 šaukštas alyvuogių aliejaus,
3 skiltelės česnako,
1 šaukštelis garstyčių,
druskos,
pipirų,
4 kiaušiniai,
150 g fermentinio sūrio,
saujelė mėgstamų šviežių žalumynų.
Išskobkite avokadą ir sudėkite į dubenį. Dėkite vieną susmulkintą česnako skiltelę, alyvuogių aliejų, garstyčias, pagardinkite druska ir pipirais. Viską sumaišykite iki vientisos kreminės masės. Kiaušinius išvirkite, nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka arba smulkiai sukapokite. Sūrį taip pat sutarkuokite. Sumaišykite kiaušinius su sūriu, susmulkintomis dviem skiltelėmis česnako, paskaninkite druska, šviežiai maltais pipirais ir įdėkite kelis šaukštus avokadų masės. Viską gerai išmaišykite ir prieš patiekdami apibarstykite smulkintais šviežiais žalumynais.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...