- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šis patiekalas – idealus įsitikinusiesiems, kad švenčių metu svarbi gera draugija, o ne perpildytas skrandis.
Reikės:
400 g kietojo griujerio sūrio,
400 g puskiečio sūrio "Vacherin Fribourgeois",
1 česnako skiltelė,
4 arbatiniai šaukšteliai krakmolo,
350 ml sauso baltojo vyno,
1 šaukštelis citrinų sulčių,
20 ml vyšnių brendžio,
šviežiai maltų pipirų,
muskato.
Gaminimas. Nuluptą česnako skiltelę perpjauti per pusę ir ja ištrinti fondiu indą (česnako mėgėjai skiltelę gali ir tiesiog supjaustyti). Sūrius sutarkuoti smulkia trintuve. Į fondiu indą supilti vyną, citrinų sultis, suberti sūrius ir šildyti ant nedidelės ugnies. Kai sūriai ištirps, nuolat maišant aštuoniukėmis, supilti vyšnių brendžio ir krakmolo mišinį (krakmolą galima sumaišyti ir su šaltu vynu). Nuolat maišant kaitinti mišinį, kol jis užvirs ir taps klampus. Paskaninti pipirais, muskatu. Mirkymui skirtą duoną supjaustyti kubeliais, galima paskrudinti orkaitėje.
Šveicarai fondiu užgeria juoda nesaldinta arbata. Kad bevalgant fondiu neprisviltų, nepamiršti maišyti aštuoniukės formos judesiais. Galima tarp kaitintuvo ir puodo padėti ploną metalinę lėkštelę.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą
Tėvams kartais pritrūksta žinių, kaip tinkamai pasirūpinti vaiko sveikata ir kokia mityba jaunam, augančiam organizmui būtina skirtingais sezonais. Kaip užtikrinti sveiką ir subalansuotą vaiko mitybą šiuo sezonu, kokio maisto turėtų būti p...
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...