- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Artėjant Kalėdų įkarščiui vis dažniau sukame galvas kaip nustebinti savo artimuosius išskirtiniais patiekalais, tačiau taip pat nepamirštame ir įprastų mūsų stalui tradicinių patiekalų.
Tai mums patvirtina ir „Paralelė 39“ restorano – braserijos virtuvės šefas Martynas Žymantas, kuris sako, kad lietuviai turi nepakeičiamų įpročių prie kurių yra pripratę.
Tradiciniai patiekalasi keičiasi
Prisiminus prieš dešimt – dvidešimt metų buvusias Kalėdas, ant stalo garuodavo ne tik antis ar višta, bet ir keptos, virtos daržovės. Šaltųjų patiekalų neįsivaizdavome be „naminių“ salotų pagardintu ne vienu šaukštu majonezo. Tačiau pastaruoju metu jaučiamas sveikesnių, lengvesnių kalėdinių patiekalų poreikis.
Kalėdiniam garnyrui rekomenduojama naudoti daugiau šakninių daržovių, ropių ar burokėlių. Prie kalėdinės anties rinktis ne bulves ar bulvių piurė, o lęšius, ropes, porus ar grūdinės kilmės produktus. Tai ne tik skanu ir sveika, bet ir puikiai dera šalia pagrindinio Kalėdų patiekalo. Prie šio patiekalo siūloma rinktis obuolius, kurių Lietuvoje galima ištisus metus.
Šiandien lietuviai pato išradingi ir tradicinėmis tapusias „namines“ salotas su majonezu keičia lengvesnėmis salotomis, plėšytų lapų salotomis su aliejaus padažu ar žolelių užpilu.
Sveiko garnyro įdejos
Šie garnyrai ne tik greitai paruošiami, bet ir daug naudingesni mūsų organizmui, nei įprastinės mišrainės.
Romaninių salotų-mandarinų salotos
Ingridientai:
¼ puodelio raudono vyno acto;
¾ puodelio augalinės kilmės aliejaus;
1 šaukštas medaus;
½ šaukšto druskos;
¼ šaukšto pipirų;
¼ svogūno;
1 didelė romaninių salotų galva, suplėšita stambiai;
8 mandarinai, nulupti ir atskirti.
Eiga:
Mažame inde sumaišykite raudono vyno actą, aliejų, medų, druską, pipirus ir svogūną.
Suplėšikite salotas į didelį indą ir apšlakstykite jau paruoštu padažu, tada ant salotų sudėkite mandarinų skilteles ir neškite ant stalo.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...