Sveikesnis Kalėdų stalas: kuo keisti „namines“ salotas?

  • Teksto dydis:

Artėjant Kalėdų įkarščiui vis dažniau sukame galvas kaip nustebinti savo artimuosius išskirtiniais patiekalais, tačiau taip pat nepamirštame ir įprastų mūsų stalui tradicinių patiekalų. 

Tai mums patvirtina ir „Paralelė 39“ restorano – braserijos virtuvės šefas Martynas Žymantas, kuris sako, kad lietuviai turi nepakeičiamų įpročių prie kurių yra pripratę.

Tradiciniai patiekalasi keičiasi

Prisiminus prieš dešimt – dvidešimt metų buvusias Kalėdas, ant stalo garuodavo ne tik antis ar višta, bet ir keptos, virtos daržovės. Šaltųjų patiekalų neįsivaizdavome be „naminių“ salotų pagardintu ne vienu šaukštu majonezo. Tačiau pastaruoju metu jaučiamas sveikesnių, lengvesnių kalėdinių patiekalų poreikis.

Kalėdiniam garnyrui rekomenduojama naudoti daugiau šakninių daržovių, ropių ar burokėlių. Prie kalėdinės anties rinktis ne bulves ar bulvių piurė, o lęšius, ropes, porus ar grūdinės kilmės produktus. Tai ne tik skanu ir sveika, bet ir puikiai dera šalia pagrindinio Kalėdų patiekalo. Prie šio patiekalo siūloma rinktis obuolius, kurių Lietuvoje galima ištisus metus.

Šiandien lietuviai pato išradingi ir tradicinėmis tapusias „namines“ salotas su majonezu keičia lengvesnėmis salotomis, plėšytų lapų salotomis su aliejaus padažu ar žolelių užpilu.

Sveiko garnyro įdejos

Šie garnyrai ne tik greitai paruošiami, bet ir daug naudingesni mūsų organizmui, nei įprastinės mišrainės. 

Romaninių salotų-mandarinų salotos

Ingridientai:

¼ puodelio raudono vyno acto;

¾ puodelio augalinės kilmės aliejaus;

1 šaukštas medaus;

½ šaukšto druskos;

¼ šaukšto pipirų;

¼ svogūno;

1 didelė romaninių salotų galva, suplėšita stambiai;

8 mandarinai, nulupti ir atskirti.

Eiga:

Mažame inde sumaišykite raudono vyno actą, aliejų, medų, druską, pipirus ir svogūną.

Suplėšikite salotas į didelį indą ir apšlakstykite jau paruoštu padažu, tada ant salotų sudėkite mandarinų skilteles ir neškite ant stalo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių