- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių.
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šios uogos yra mažai kaloringos, o jose gausu antioksidantų, geležies, A, B, C, ir E grupės vitaminų.
Šilauogės dėl savo išvaizdos neretai lyginamos su mėlynėmis, o šių dviejų uogų naudingųjų medžiagų kiekis itin panašus. Visgi, skirtingai negu mėlynes, skinant šilauoges nenusidažys rankos, o jas skanaujant – burnos gleivinė. Pasak gydytojos dietologės, šios uogos pasižymi itin didele naudingųjų medžiagų gausa.
„Šilauogės įvardijamos kaip seleno, cinko, mangano ir geležies šaltinis. Jose yra betakarotenų (tokių kaip liuteinas ir zeaksantinas) ir antioksidantų, C, E, A ir B grupės vitaminų. Be to, šios uogos naudingos ne tik tiems, kurie kontroliuoja savo kūno masę, bet ir sergantiems diabetu, nes stiklinėje uogų yra vos apie 80 kalorijų ir santykinai nedaug cukraus“, – uogų naudą vardija dr. E. Gavelienė.
Be to, gydytoja dietologė atskleidžia, kad šilauogės gerina nuotaiką. „Taip yra todėl, kad šilauogėse gausu skaidulų, kurios gerina žarnyno veiklą, o šis atsakingas už laimės hormoną – serotoniną. Taip pat jos turi antioksidacinių savybių, kurios slopina bet kokią lėtinę ligą, saugo organizmą nuo vidinio ir išorinio senėjimo. Tad šilauogės yra vienos iš tų uogų, kurias reikėtų įtraukti į kasdienę mitybą, norint apsisaugoti nuo senatvinės demencijos ir Alzheimerio ligos ar sulėtinti organų ir odos senėjimo procesus.“
Visgi specialistė atskleidžia, kad šiomis uogomis piktnaudžiauti nereikėtų: per dieną jų rekomenduojama suvalgyti apie 200–300 g.
Verta žinoti
Parsinešus uogas, geriausia jas laikyti indelyje, šaldytuve. Į indelio apačią reikėtų įkloti popierinį rankšluostį, kad jis sugertų drėgmę.
Kaip išsaugoti žiemai
• Nors šilauoges patartina valgyti šviežias, uogas taip pat galima šaldyti, nes užšaldymo proceso metu jos nepraranda savo kokybinių savybių.
• Pirmiausia uogas reikia nuplauti, nusausinti ir vienu sluoksniu subėrus ant kepimo skardos įdėti į šaldymo kamerą. Po kelių valandų sušalusias uogas galima berti į šaldymui skirtas dėžutes ar maišelius.
• Šaldytas šilauoges galima dėti į vaisių ir uogų glotnučius, košes, pyragus ir kitus desertus, gardinti stalo vandenį.
Šilauogių ir špinatų salotos su feta
Salotoms:
100 g šilauogių,
150 g šviežių špinatų lapelių,
100 g fetos,
50 g skrudintų migdolų arba graikinių riešutų,
1 mažas raudonasis svogūnas, supjaustytas plonais griežinėliais,
1 avokadas, supjaustytas gabalėliais.
Padažui:
3 šaukštai alyvuogių aliejaus,
1 šaukštas balzaminio acto,
1 šaukštelis medaus,
druskos ir pipirų pagal skonį.
Paruoškite salotas. Špinatų lapelius sudėkite į didelį dubenį. Ant viršaus dėkite šilauoges, fetą (susmulkintą arba trupintą), svogūną, avokado gabalėlius ir riešutus. Paruoškite padažą: mažame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, balzaminį actą, medų, druską ir pipirus. Padažą užpilkite ant salotų ir lengvai išmaišykite, kad viskas gerai pasiskirstytų. Patiekite iš karto.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...