- Jūratė Žuolytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Traškus prancūziškas lietinis paduodamas tiesiai pro ikaruso autobuso langą. Tokią viziją įgyvendino dvi draugės, nusprendusios atidaryti nedidelę prancūziškų lietinių kepyklėlę Vilniaus senamiestyje.
Prancūziškas lietinis – didelis, plonas, traškus, iš pažiūros labai panašus į lietuvišką, tačiau kitokio skonio. Jį iškepti užtenka poros minučių, tuomet svarbiausia padaryti tinkamą įdarą. Prancūziški lietiniai būna paprasti, su mėsos, žuvies, sūrio ar kitokių produktų įdaru, taip pat desertiniai.
Dvi šio patiekalo gerbėjos nusprendė jį atvežti į Vilnių, o su juo ir šiek tiek prancūziškos dvasios. Taip sostinės senamiestyje šią savaitę atsirado nauja kavinukė "Art Cafe creperie" (Aušros Vartų g. 4). Prancūziškus lietinius čia bus galima valgyti vietoje arba išsinešti.
Idėjos sumanytojos Kristina Ivančenko ir Rūta Elkimavičiūtė prancūziškus lietinius kepti mokėsi Prancūzijoje, kaimelyje Bretanės regione. Specialiai dėl šio tikslo Lietuvą jos buvo palikusios ištisus metus. "Esame diplomuotos prancūziškų lietinių gaminimo specialistės", – atidarymo šventėje juokėsi jos, negalėdamos atsidžiaugti, kad pagaliau išsipildė jų ilgai puoselėta svajonė.
Kavinė, pavadinta "Art Cafe creperie", vilios ne tik gardžiais lietiniais, bet ir išskirtine aplinka. Jos interjeras sukurtas naudojant seno autobuso "Ikarus" detales. Žmonės sėdi ant senų jo sėdynių, kėbulas naudojamas vietoj baro. Kavinėje bus organizuojamos įvairios parodos. Atidarymo dieną čia buvo pristatyti fotografo Gedimino Žilinsko darbai.
"Tikimės, kad su kitais šios gatvelės (Aušros Vartų g.) gyventojais, kaimynais, padarysime ją pačia nuostabiausia, šauniausia, mėgstamiausia Vilniuje", – vylėsi R.Elkimavičiūtė.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...