Saldus batatų skonis – ne tik gurmanų gomuriui

Dėl skonio nesiginčijama: valgomasis batatas, dar vadinamas saldžiąja bulve, patinka ne visiems, bet gal tik todėl, kad nežinote, ką iš jų galima pagaminti? Mitybos specialistai batatus laiko labai vertinga daržove, kurioje gausu vitaminų, mikroelementų ir kitų organizmui svarbių medžiagų. Batatai labai stiprina imunitetą, lėtina senėjimo procesus, tinka dietinei mitybai, gali būti verdami, kepami ar gruzdinami, naudojami salotoms, pagrindiniams patiekalams ir desertams gaminti.

Batatas, įdarytas avokadu ir sūriu

1 batatas,

20 g kietojo sūrio,

1 avokadas,

druskos, pipirų,

baziliko šakelė.

 

Batatą nuplaukite, nusausinkite, įsukite į foliją ir 40 min. kepkite 180 °C orkaitėje. Batatą išimkite iš folijos, atvėsinkite. Atsargiai, kad nenusiluptų ir nesutrūkinėtų odelė, nupjaukite bulvės viršų ir šaukštu išskobkite minkštimą. Kartu su avokado minkštimu jį sutrinkite šakute, įmaišykite tarkuoto sūrio, prieskonių. Įdarą sudėkite į batato vidų ir pakepkite orkaitėje, kol sūris ištirps.

Batatų salotos su lęšiais

3 batatai,

1 raudonasis svogūnas,

1 granatas,

250 g lęšių,

3 apelsinai,

½ ryšelio petražolių,

420 ml vandens,

1 šaukštas alyvuogių aliejaus,

½ citrinos,

druskos.

Batatus įsukite į foliją ir 30 min. kepkite orkaitėje. Išvirkite lęšius: užpilkite vandeniu, vieno apelsino sultimis, pagardinkite druska ir virkite 30 min., po to skystį nupilkite. Lęšius ir plonais žiedais supjaustytus svogūnus 5–10 min. marinuokite padaže, kuriam suplakite ½ apelsino ir ½ citrinos sultis, aliejų ir druską. Į lėkštės centrą sudėkite batatų minkštimą, ant viršaus berkite lęšius, kapotas petražoles, apelsinų gabaliukus, granato sėklas ir apšlakstykite likusiu marinatu.

Batatų troškinys su jautiena

300 g jautienos,

500 g batatų,

1 apelsinas,

30 g sviesto,

2 šaukštai miltų,

300 ml sultinio,

1 svogūnas,

druskos, pipirų.

Storasienėje keptuvėje įkaitintame svieste pakepinkite susmulkintus svogūnus. Jiems suminkštėjus sudėkite miltuose apvoliotus nedidelius jautienos gabaliukus. Kai jie apskrus, sudėkite ir paskrudinkite stambiai supjaustytus batatus. Pagardinkite druska, pipirais, supilkite apelsino sultis, sultinį, užkaitinkite ir 60 min. troškinkite ant lėtos ugnies.

Batatų vafliai "Širdelės"

Tešla

1 batatas,

3 šaukšteliai maltų sėmenų,

5 šaukštai maltų migdolų,

2 kiaušiniai,

0,5 šaukštelio sodos,

1 šaukštas alyvuogių aliejaus,

druskos.

Linų sėmenis užpilkite trimis šaukštais šilto vandens ir palikite brinkti. Batatus sutarkuokite stambiai, suberkite sėmenis ir kitus tešlai skirtus komponentus, išmaišykite. Vaflinę ištepkite aliejumi ir iškepkite traškius blynelius. Priklausomai nuo priedų, jie gali būti tiek užkandis, tiek desertas.

Batatų sriuba su burokėliais

2 vidutinio dydžio burokėliai,

3 batatai,

1 indelis (400 ml) kokosų pieno,

2 svogūnai,

2 skiltelės česnako,

1 šaukštelis alyvuogių aliejaus,

1 kubelis daržovių sultinio,

1 šaukštelis maltų kmynų,

½ šaukštelio saldžiosios paprikos,

druskos.

Puode įkaitinkite aliejų ir jame paskrudinkite susmulkintus svogūnus, tada suberkite ir 2 min. pakepinkite česnakus. Sudėkite 1 cm dydžio kubeliais supjaustytus burokėlius, batatus, prieskonius ir kubelį sultinio, įpilkite 2 puodelius vandens ir troškinkite ant lėtos ugnies, kol daržovės suminkštės (apie 15–20 min.). Puodą nukaiskite ir jo turinį elektriniu smulkintuvu, paskiausiai supilkite kokosų pieną. Sriubą išpilstykite į lėkštes, pagardinkite grietine, skrudintomis moliūgų sėklomis, žalumynais, galite įberti burokėlių traškučių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių