- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Rudeniškam pietų stalui – troškinių įvairovė: kokius rekomenduojama pasigaminti?
-
Rudeniškam pietų stalui – troškinių įvairovė: kokius rekomenduojama pasigaminti?
-
Rudeniškam pietų stalui – troškinių įvairovė: kokius rekomenduojama pasigaminti?
-
Rudeniškam pietų stalui – troškinių įvairovė: kokius rekomenduojama pasigaminti?
Kai už lango tamsa ir dargana, norisi šilumos, jaukumo ir kažko skanaus. Rudenį, kai gausu daržovių – troškinys puikiai ir sušildys, ir pamaitins! Kulinarinės laidos „La Maistas“ šefai pagamins tris labai skirtingus, bet neįtikėtinai gardžius troškinius. Išsirinkite labiausiai patikusį ir pagaminkite patys.
Šioje laidoje prie patyrusio grilio meistro Vyliaus Blauzdavičiaus ir istorinės virtuvės žinovo, profesionalaus virtuvės šefo Tomo Rimydžio prisijungs Renata Ničajienė, maisto tinklaraščio šeimininkė, net septynių kulinarinių knygų autorė.
Renatai paklūsta metų laikai. Ji gamina išskirtinai tik iš tą sezoną vyraujančių daržovių, vaisių ir kitokių gėrybių.
Renata laidoje gamins patiekalą, kurį pavadino „Vieno puodo makaronai su sezoniškomis rudens daržovėmis“. Jos patiekalo išskirtinumas – viskas gaminama tik viename puode ir vos per 12 minučių – itin paprasta, greita ir lengvai paruošiama!
Tuo tarpu laidos šefas Tomas Rimydis gamins avienos šiupinį su grybų sūriu.
Labai skanios pastarnoko košės, tyrės, suteikia gerą aromatą įdėjus jo truputį į sriubą ar šiupinį, tinka net desertams gaminti.
„Kuo skiriasi troškinys nuo šiupinio?“, – klausė laidos vedėjas Vitalijus Cololo.
„Troškinys į lietuvių virtuvę atkeliavo iš Prancūzijos. O šiupinys itin populiarus buvo 17-18 a. valstietiškoje virtuvėje. Jis būdavo ruošiamas su grūdinėmis kultūromis – žirniai, pupos, miežiai – viskas sumetama į vieną katilą ir šutinama krosnyje. Labai paprastas, bet labai skanus patiekalas, primirštas šiais laikais. Šiupiniuose dominuoja įvairūs grūdai, o troškiniuose – mėsa ir daržovės“, – skirtumus aiškino lietuvių istorinės virtuvės žinovas, virtuvės šefas Tomas Rimydis.
T. Rimydis pataria žiūrovams virtuvėje naudoti daugiau įvairių daržovių, pavyzdžiui, pastarnoką. „Labai skanios pastarnoko košės, tyrės, suteikia gerą aromatą įdėjus jo truputį į sriubą ar šiupinį, tinka net desertams gaminti. Universali, puiki daržovė“, – sako laidos šefas.
Dar vienas Tomo patarimas nemėgstantiems specifinio avienos skonio – nuo mėsos nupjaustyti riebalus, nes būtent jie ir suteikia tą specifinį, ne visiems priimtiną skonį.
Kitas laidos šefas Vylius Blauzdavičius nustebins pagamindamas čili troškinį su tamsiu šokoladu ir tamsiu alumi!
„Šokoladas ypač šiuo šaltuoju metu labai gerai nuotaikai pagerinti. Jis patiekalams suteikia sunkiai apibūdinamą prieskonį, pakeičia konsistenciją ir spalvą. Labai svarbu jo nepadauginti. Į sriubas, troškinius gerai įdėti šiek tiek cukraus – jis sustiprina skonį. Bet druska, cukrus, šokoladas dedami į troškinį tik pačioje jo ruošimo pabaigoje“, – savo kulinarinėmis paslaptimis dalinosi Vylius.
V. Blauzdavičius pataria troškinį gaminti neaštrų, kad galėtų valgyti ir vaikai, o aštrumo, kurį suteikia čili pipiriukai, kiekvienas galės individuliai prisidėti, kiek jam norisi.
„La maistas“ – sekmadienį 9 val. per TV3.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...