- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kaip sutinkate savo svečius? Šmaikštusis šefas Gian Luca Demarco rekomenduoja vakarienės startui konservuotas aitriąsias paprikytes su tuno, ančiuvių ir kaparėlių įdaru. Bet greičiausiai jis turėjo omenyje nepageidaujamus svečius, tad neapsigaukite.
Paprikytės bus labai aštrios ir jas geriau naudoti patiekalų pagardinimui, kas suteiks pikantiškumo. Jau jas gaminant studijoje buvo karšta. O Gian Luca nenustojo juokauti: „Mano diedukas gydydavo visus su aštriom paprikom nuo peršalimo, nes taip dega, kad iš skausmo pamiršti, jog sergi“. O kas aštriai nepageidauja, šefas pasiūlys vyšninių pomidoriukų konservavimo būdą. Skonis tikrai nenuvils ir draugai įvertins.
O konditerijos profesionalas Ali gamins lazdyno riešutais kvepiančią tartą su daug kremo. Šokolado ir riešutų skoniai maišysis su uogų gaiva. Šio deserto negalėsite nepagaminti, nes anot Gian Luca „gyventi be lazdyno riešutų, tai kaip gyventi be moters“.
Susitinkame šeštadienį 9.00 val. laidoje „Gardu Gardu“ per TV3 televiziją.
Konservuotos aitriosios paprikos, įdarytos tunu, ančiuviais ir kaparėliais
2 stiklainiams (1 litro tūrio) Jums reikės:
500 g aštrių apvalių paprikų;
20 g ančiuvių aliejuje;
20 g marinuotų kaparėlių;
100 g tuno aliejuje, nusausinto;
Ypač tyro alyvuogių aliejaus;
250 g baltojo vyno acto;
250 g baltojo vyno;
2 lauro lapų;
9 juodųjų pipirų;
1 šaukštelio raudonėlio;
3 kadagio uogų;
3 gvazdikėlių;
Druskos.
Gaminimas:
Visų pirma reikia išvalyti paprikas – nupjauti viršūnėles su koteliu ir iš jų vidaus išimti visas sėklas. Patariama naudoti vienkartines virtuvines pirštines. Nupjautas viršūnėles susmulkinti.
Tuo tarpu į indą supilti baltąjį vyną ir vyno actą.
Suberti visus prieskonius (lauro lapus, kadagio uogas, gvazdikėlius), pagardinti druska ir, kai tik užverda, pamerkti paprikas ir palikti jas virti 5 minutėm.
Nusausinti paprikas ant sauso ir labai švaraus audinio. Jas sudėti anga nukreipta žemyn.
Įdarui trintuvu susmulkinti ančiuvius, kaparėlius, tuną ir paprikų viršūnėles. Įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus, pipirų ir trinti kol gausis kreminė tekstūra.
Aitriąsias paprikytes užpildyti įdaru ir sudėti į stiklainį iki viršaus. Užpilti alyvuogiu aliejumi kol pilnai apsemia. Uždaryti stiklainį, įdėti į šaltą vandenį dangteliu į apačią, užvirti ir pakaitinti bent 15 min. Atidarius patartina juos vartoti kuo greičiau (ne ilgiau kaip 2–3 dienas), atsargiai laikant šaldytuve, kad pailgėtų jų laikymo laikas.
Konservuoti orkaitėje apkepti pomidoriukai
Jums reikės:
500 g mažų mėsingų nedidelių pomidoriukų;
Druskos;
3 česnako skiltelių;
1 šaukštelio džiovintų raudonėlių;
1 šaukšto rudojo cukraus;
Ypač tyro alyvuogių aliejaus;
Šlakelio Saporoso balzaminio acto.
Gaminimas:
Pomidorus supjaustyti išilgai per pusę, sudėti – perpjauta puse į viršų – ant kepimo popieriumi išklotos skardos, šiek tiek pasūdyti ir pašauti į 180 laipsnių temperatūros orkaitę (rėžimas su vėjeliu). Pakepti 10 min. Padažui labai smulkiai supjaustyti česnako skilteles, sumaišyti su raudonėliais, cukrumi. Įmaišyti aliejaus tiek, kad padažo konsistencija išeitų skystai kreminė.
Šaukšteliu dėti po šiek tiek padažo ant karštų pomidorų puselių, apšlakstyti balzamiko actu ir kepti dar apie 20 min. 180 °C temperatūroje.
Dėti pomidoriukus vienas ant kito į stiklainiuką, ant viršaus sudėti (jei liko) česnakų mišinį ir viską užpilti alyvuogių aliejumi. Patariama palikti 20 min atidarytą, kad įsitikinti, jog užtenka alyvuogių aliejaus. Norint užkonservuoti, reikia pavirinti stiklainį bent 20 min vandenyje.
Laikyti šaldytuve.
Galima naudoti kaip greitą užkandėlę, valgyti su pasta.
Šokoladinė tarta su riešutiniu kremu Namelaka
Riešutiniam kremui Namelaka reikės:
150 g pieno;
250 g grietinėlės;
2 vnt. želatinos lakštų;
25 g vandens;
300 g balto šokolado;
60 g natūralios lazdyno riešutų pastos.
Šokoladinei tartaletei reikės:
220 g miltų;
30 g kakavos;
130 g sviesto;
100 cukraus;
3 kiaušinių trynių;
1 šaukšto vandens.
Traškiam įdarui reikės
100 g lazdyno riešutų pastos;
100 g karamelizuotų traškių dribsnių konditerijai.
Papuošimui reikės:
Šilauogių;
Aviečių;
Karamelizuotų lazdyno riešutų;
Netirpios cukraus pudros;
Kremui išbrinkinti želatinos lakštus vandenyje.
Gaminimas:
Pieną užvirti kartu su grietinėle, įdėti želatiną, supilti šokoladą, palikti pratirpti kelias minutes, tuomet permaišyti kol šokoladas ištirps. Įmaišyti riešutinę pastą ir dar kartą permaišyti/sublenderiuoti iki vientisos masės. Uždengti maistine plėvele ir palikti 12 val. šaldytuve. Prieš naudojant išplakti lopetėle.
Tešlai sumaišyti sausus produktus. Kambario temperatūros sviestą išmaišyti su birių produktų mišiniu. Į masę palaipsniui supilti trynius ir maišyti iki vientisos masės. Įpilti šaukštą vandens ir dar kartą permaišyti. Tešlą suvynioti į plėvelę ir dėti atvėsti ir „pailsėti“. Geriausia tešlą šaldytuve palaikyti 24 val.
Tešlą iškočioti iki 5 mm storio, dėti į sviestu išteptą formą ir kepti 180°C temperatūroje apie 9 min.
Traškiam įdarui gerai išmaišyti lazdyno riešutų pastą su karamelizuotais dribsniais konditerijai.
Traškų įdarą sudėti į tartaletę ir išlyginti. Padėlioti šiek tiek uogų. Konditerinio maišelio ir apvalaus antgalio pagalba kremu užpildyti tartaletę.
Dekoruoti avietėmis, šilauogėmis, karamelizuotais lazdyno riešutais ir netirpia cukraus pudra.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...