- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vienas po kito noksta raudonskruosčiai pomidorai – nebespėjame suvalgyti. Šias daržoves lengva išsaugoti – tereikia pasiruošti jų žiemai. Tam pravers kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės receptai, kurie patiks norintiems sutaupyti ir mėgautis puikiu pomidorų skoniu net ir šaltuoju metų laiku.
Pomidorai su svogūnais
123rf.com nuotr.
4 švieži mėsingi pomidorai,
1 kg svogūnų,
1 l vandens,
1,5 šaukšto cukraus,
1 šaukštas druskos,
50 ml 10 proc. acto.
Svogūną nulupkite, supjaustykite plonais pusžiedžiais. Sudėkite į sietelį, užpilkite verdančiu vandeniu (taip sušvelninsite aštrumą). Palikite kelioms minutėms, kad nutekėtų visas skystis. Kruopščiai nuplaukite pomidorus. Kiekvieną supjaustykite į 4–5 storas skilteles arba į 4 pailgus gabalėlius, išpjaukite kietą šerdį. Į sterilizuotus ir sausus stiklainius ant dugno sudėkite sluoksnį svogūnų. Tada dėkite pomidorų, vėl sluoksniuokite svogūnus ir taip kartokite, kol stiklainis bus pilnas. Paskutinis sluoksnis turėtų būti svogūnų. Paruoškite marinatą. Į verdantį vandenį įberkite druskos ir cukraus, supilkite actą. Marinatą virkite kelias minutes, kol druska ir cukrus visiškai ištirps, nukelkite nuo ugnies. Karštą marinatą iš karto supilkite į stiklainius iki pat stiklainio kaklelio. Stiklainius lengvai pajudinkite, kad iš jų pasišalintų oro burbuliukai. Uždarykite stiklainius sterilizuotais dangteliais ir pasterizuokite. Apverskite stiklainius aukštyn, uždenkite rankšluosčiu ir palikite visiškai atvėsti. Stiklainius laikykite rūsyje arba kitoje vėsioje patalpoje.
Naminis pomidorų padažas
123rf.com nuotr.
4 kg sunokusių pomidorų,
4 raudonos saldžiosios paprikos,
4 svogūnų galvutės,
2 česnako galvutės,
2 aitriosios paprikos,
300 g cukraus,
80 g druskos,
200 g obuolių acto,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus,
maltų juodųjų ir kvapiųjų pipirų,
gvazdikėlių,
lauro lapų,
žalių prieskonių (petražolių, bazilikų, kalendrų, rozmarinų, čiobrelių).
Pomidorus supjaustykite gabaliukais ir sudėkite į puodą. Išimkite paprikų sėklytes ir taip pat gabaliukais pjaustytas dėkite į puodą prie pomidorų. Smulkintuvu pomidorus ir paprikas sutrinkite iki vientisos masės. Susmulkinkite svogūnus, česnakus ir aitriąsias paprikas ir atskirame dubenyje juos sutrinkite smulkintuvu. Šią masę sukrėskite į trintus pomidorus. Suberkite druską, cukrų, pipirus, pasirinktus prieskonius ir žoleles. Užkaiskite puodą ir virkite 2–3 valandas – virimo laikas priklauso nuo norimo padažo tirštumo. Tada supilkite actą ir alyvuogių aliejų. Paruoštą padažą išpilstykite į paruoštus švarius stiklainius.
Marinuoti vyšniniai pomidorai
iStock.com nuotr.
1 kg šviežių vyšninių pomidorų,
kiekvienam stiklainiui:
5 skiltelės česnakų,
1 šaukštelis garstyčių sėklų,
2 lauro lapai,
šviežių krapų,
krieno šaknies,
1 šaukštelis druskos 1 l vandens.
Pomidorus, česnakus, krapus, krienus ir prieskonius sandariai sudėkite į stiklainius. Užvirinkite vandenį su druska, gerai išmaišykite ir užpilkite pomidorus. Stiklainius gerai uždarykite ir palikite šiltoje vietoje kelioms dienoms. Paskui perneškite į vėsesnį rūsį ar sandėliuką.
Naminis kečupas
123rf.com nuotr.
2 kg šviežių pomidorų,
100 ml obuolių acto,
1 svogūnas,
2 skiltelės česnako,
1 šaukštas sviesto,
½ puodelio cukraus,
druskos,
kvapiųjų pipirų,
1 šaukštelis aitriųjų pipirų,
1 šaukštas garstyčių.
Į puodą suberkite kubeliais supjaustytą svogūną ir smulkintą česnaką, sudėkite nuplikytus ir nuluptus pomidorus, supjaustytus mažesniais gabalėliais. Troškinkite ant mažos ugnies, kol pomidorai suirs. Tyrę pertrinkite per sietelį, kad pašalintumėte sėklas. Į pomidorų tyrę sudėkite likusius ingredientus ir vėl virkite, kol pomidorai sutirštės, – apie 30 minučių, tada perpilkite į sterilizuotus stiklainius ir pasterizuokite 15 minučių.
Pomidorų džemas
123rf.com nuotr.
3 kg šviežių pomidorų,
1 puodelio cukraus,
1/3 puodelio vyno acto,
1/3 puodelio vandens,
3 šaukštelių druskos,
1,5 šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių.
Į puodą supilkite actą ir vandenį. Suberkite cukrų. Virkite, kol cukrus ištirps. Supjaustykite pomidorus ir įmeskite juos į susidariusį sirupą. Įberkite druskos ir aitriųjų paprikų dribsnių. Kruopščiai išmaišykite ir virkite apie 3 valandas, dažnai maišydami. Džemo turėtų gerokai sumažėti. Tuomet masę pertrinkite per sietelį ir dar kartą pašildykite. Karštą džemą supilstykite į stiklainius, uždarykite ir palikite apverstus, kad atvėstų.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...