- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Sparčiai įsibėgėjantis pavasaris gali paskatinti ne vieną žmogų atsigręžti į savo sveikatą. Tokiais atvejais stengiamasi ne tik sportuoti, bet ir ruošti tokius patiekalus, kuriuose būtų gausu naudingų maistinių medžiagų bei vitaminų. Vis dėlto, mitybos specialistai pabrėžia, jog nesvarbu, žiema ar pavasaris bebūtų, vienas svarbiausių žingsnių geros savijautos link – visavertiški pusryčiai. Savo ruožtu lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai priduria, kad svarbu ne tik nepraleisti pusryčių, bet ir pasirūpinti jų maistingumu, palaikysiančiu jūsų energijos kiekį visai dienai. Anot jų, to pasiekti padės daug gerųjų medžiagų turinčios ispaninio šalavijo sėklos.
Tegu pusryčiai tampa dienos pradžios ritualu
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad žmonės vis dažniau parduotuvių virtinose ieško daug maistinių medžiagų turinčių produktų. Anot jos, ypač išaugo sveikuolių pamiltų ispaninių šalavijų sėklų pardavimai, o tai rodo, kad pirkėjai aktyviau šį produktą pritaiko gamindami įvairius patiekalus ir gardindami jomis savo pusryčius.
„Pastebėta, kad vos per gegužės mėnesio pirmąsias savaites buvo nupirkta beveik tiek pat ispaninio šalavijo sėklų vienetų, kiek per visą šių metų balandį. Tokios tendencijos leidžia manyti, kad žmonės aktyviau renkasi sveikus maisto produktus, prižiūri savo mitybą bei stengiasi paįvairinti dienos valgiaraščių racioną“, – sako E. Dapkienė.
„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pastebi, kad šios sėklos yra jau seniai pamėgtos sportininkų, veganų bei vegetarų, nes savo sudėtyje turi daug A, B, D vitaminų ir netgi baltymų. Visos šios medžiagos prisideda prie širdies veiklos ir virškinimo procesų gerinimo bei cukraus kiekio sureguliavimo organizme. Super produktu pramintomis sėklomis savo pusryčius gardina ir daug laiko neturintys žmonės, kadangi jas galima pasiruošti iš vakaro, o ryte tiesiog greitai jomis pagardinti glotnučius, košes, baltymų kokteilius ir netgi blynus arba apkepus.
„Iš Meksikos ir Gvatemalos kraštų kilusios maistingos sėklos buvo vienas svarbiausių senovės actekų bei majų patiekalų ingredientų. Net ir pats žodis „chia“, išvertus iš majų kalbos, reiškia jėgą bei stiprybę, todėl jau ir anksčiau šios sėklos buvo pramintos tikru sportininkų maistu. Jomis pusryčių metu taip pat mėgaujasi jaunystę ir sveiką odą puoselėjantys žmonės. Tik prisiminkite, kad šį produktą kur kas skaniau berti į jogurtus ar dribsnius prieš tai bent pusvalandį pamirkius jį vandenyje“, – pasakoja B. Baratinskaitė.
Tiems, kurie dar į savo valgiaraštį nespėjo įtraukti ispaninio šalavijo sėklų, maisto gamybos ekspertė siūlo porą pusryčių receptų, kurie yra tikras vitaminų ir energijos šaltinis.
Pudingas su ispaninio šalavijo sėklomis
Reikės: 4 šaukštų ispaninio šalavijo sėklų, 250 ml jūsų pasirinkto pieno, 2 šaukštelių klevų sirupo, medaus ar agavos nektaro, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto (nebūtina), žiupsnelio druskos, supjaustytų vaisių, granolos, uogienės ar riešutų.
Į nedidelį indą suberkite ispaninio šalavijo sėklas, pieną, klevų sirupą, vanilės ekstraktą bei druską. Viską gerai išplakite. Gautą masę sandariai uždenkite ir maždaug porą valandų palaikykite šaldytuve, kol viskas sustings. Vėliau paruoštą pudingą pagardinkite pasirinktais vaisiais, uogiene ar riešutais.
Lazdyno riešutų „Granola“ su ispaninio šalavijo pudingu
Reikės: 3 puodelių avižų, 8 šaukštų pjaustytų lazdyno riešutų, 8 šaukštų migdolų, 8 šaukštų nesaldintų kokoso drožlių, 4 šaukštų moliūgų sėklų, 4 šaukštų saulėgrąžų sėklų, 1 šaukštelio malto cinamono, pusės šaukštelio druskos, 10 šaukštų medaus, 4 šaukštų kokosų aliejaus, 1,5 šaukštelio vanilės ekstrakto, pusės šaukštelio jūros druskos, 3 puodelių užvirtos, o vėliau atvėsintos roibos arbatos, 12 šaukštų ispaninio šalavijo sėklų, 4 puodelių graikiško jogurto, 4 šaukštelių abrikosų uogienės.
Visų pirma, įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros. Tuomet paimkite didelį dubenį ir į jį dėkite avižas, visus riešutus ir sėklas, taip pat berkite cinamoną ir druską. Vėliau paimkite mažesnį puodą – jame maždaug 2 min. pašildykite 8 šaukštus medaus, kokosų aliejų ir 1 šaukštelį vanilės ekstrakto. Kol šildysite šią masę, nepamirškite jos pamaišyti.
Tuomet ją pilkite į pirmąjį dubenį su riešutais. Viską gerai išmaišę, dėkite ant kepimo popieriumi padengtos skardos – pabarstykite druska ir viską šaukite į orkaitę. Granolą pakepę 10 min., ją trumpam išimkite, o gerai pamaišę, šaukite į orkaitę ir kepkite dar 8–10 min.
Kol iškepusi granola atvės, į atskirą sandarų indą pilkite arbatą ir ispaninio šalavijo sėklas. Tuomet uždengę šį mišinį, jį pakratykite ir leiskite ispaninio šalavijo sėkloms nusistovėti. Po 5 min. pakartokite tą patį ir šįkart palikite viską 15 min. Po to arbatą ir sėklas sumaišykite su prieš tai iškeptomis avižomis bei riešutais. Kai tai padarysite, į dar vieną dubenį supilkite jogurtą, 2 šaukštus medaus bei pusę šaukštelio vanilės.
„Paruoštą granolą po lygiai padalinkite į 4 dubenėlius, tuomet į juos proporcingai dėkite granolą, pudingą ir abrikosų uogienę. Ne paslaptis, jog šio patiekalo pagaminimui reikės šiek tiek daugiau laiko bei, žinoma, kantrybės, tačiau nebijokite imtis šio kulinarinio šedevro, o ir į maisto ruošimą pažiūrėkite kaip į galimybę atsipalaiduoti ir pailsinti savo mintis nuo darbų. Neabejoju, kad liksite nustebinti pudingo skoniu“, – šypsosi maisto ekspertė B. Baratinskaitė
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...