- Parengė Eglė Leonovienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kepti ir virti varškėtukai, ežiukai, koldūnai ir virtiniai, įvairiausi blynai ir spurgytės – sunku išvardyti visus iš miltų gaminamus patiekalus. Kiekvienas turi savo mėgstamus, bet gardžiausias – vaikystėje ragautų patiekalų skonis.
Varškėtukai
200 g 9 proc. varškės,
1 kiaušinis,
5 šaukštai ryžių miltų,
2 šaukštai cukraus,
1 šaukštelis alyvuogių aliejaus,
druskos.
Varškę gerai ištrinkite su cukrumi, kiaušiniu ir druska, įmaišykite aliejų ir miltus. Rankas sudrėkinkite ir iš tešlos padarykite nedidelius kamuoliukus ar iškočiokite dešrelę ir ją supjaustykite 1 cm pločio gabaliukais. Varškėtukus sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite 3 min. po to, kai jie iškils į vandens paviršių. Patiekite su grietinės ir sviesto padažu ar uogiene.
Virtiniai su bulvių ir grybų įdaru
Tešla
3 stiklinės miltų,
1,5 stiklinės virinto vandens,
3 šaukštai aliejaus,
½ šaukštelio druskos.
Įdaras
3 bulvės,
300 g grybų,
1 svogūnas,
kelios šakelės petražolių,
alyvuogių aliejaus,
druskos,
pipirų.
Miltus persijokite ir sumaišykite su druska ir aliejumi. Supilkite karštą vandenį ir gerai išmaišykite miltus. Kai nedaug atvės, tešlą gerai išminkykite rankomis. Jei ji per kieta, įminkykite dar vandens, jei per minkšta – miltų. Tešlą uždenkite rankšluostėliu ir palikite 20 min., kad pabrinktų. Įdarui aliejuje pakepinkite supjaustytą kubeliais svogūną, paskui suberkite ir patroškinkite susmulkintus grybus. Išvirtas bulves sutrinkite šakute, įmaišykite grybus, pagardinkite prieskoniais, kapotomis petražolėmis. Tešlą plonai iškočiokite, stikline išspauskite skritulėlius. Į jų vidų įdėkite po šaukštelį įdaro, sulenkite pusiau ir gražiai užspauskite kraštus. Virtinius sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite 3–4 min. Patiekite su spirgučiais ir grietine.
Spurgytės "Žiedai"
400–450 g miltų,
1 stiklinė kefyro,
1 kiaušinis,
4 šaukštai cukraus,
50 g sviesto,
1 šaukštelis kepimo miltelių,
½ šaukštelio druskos,
2–3 lašai vanilės ekstrakto,
aliejaus kepti.
Kiaušinį ištrinkite su cukrumi, sviestu ir vanilės ekstraktu. Supilkite kefyrą ir įmaišykite persijotus, su kepimo milteliais sumaišytus miltus. Tešlą gerai išminkykite rankomis – ji turi būti elastinga ir lygi tada plonai iškočiokite. Didele stikline ir mažu stikliuku ar kita formele iš tešlos išspauskite spurgas. Juos virkite gerai įkaitintame aliejuje: palaukite, kol gražiai pagels viena jų pusė, tada apverskite. Išvirusias spurgas sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Prieš patiekiant pabarstykite cukraus pudra.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...