- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Prieš keletą metų pirmąjį vasario sekmadienį minėti pradėtą Pasaulinę cepelinų dieną švenčia vis daugiau lietuvių. Prekybininkai teigia, kad pirmosiomis vasario dienomis sulaukia daugiau didžkukuliams reikalingų produktų perkančių klientų. Tuo tarpu žinomas virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas siūlo paeksperimentuoti ir šia proga pasigaminti išskirtinių didžkukulių.
Nacionaliniam lietuvių patiekalui didžkukuliams, dar labai gerai žinomiems cepelinų vardu, skirta diena pradėta minėti 2013 m. Centrinio Kauno turgaus prekybininkai sako, kad keletą pastarųjų metų pirmąją vasario savaitę išties sulaukia daugiau pirkėjų, ieškančių didžkukuliams reikalingų produktų.
„Taip, tikrai tiek ankstesniais metais, tiek šiemet, šiomis dienomis jaučiam tam tikrą didesnį susidomėjimą. Žmonės teiraujasi, prašo rekomenduoti, kurios bulvės labiausiai tinkamos didžkukulių gamybai, kad neišsileistų verdant, gerai laikytų“, - sako daržovėmis šiame Kauno turguje prekiaujantis Aurelijus.
Jam antrina ir mėsos skyriaus pardavėjai, pastebintys, kad išauga maltos mėsos poreikis. Dalis pirkėjų, norintys pasigaminti cepelinų „senoviškai“, įdarui ieško plaučių, kepenų, širdelių. Pieno produktų skyrius sulaukia daugiau varškės pirkėjų, neretai prasitariančių, kad darys didžkukulius ir paprašančių patarimo, kaip geriau juos pagaminti.
„Būna žmonių, kurie ne taip dažnai tuos didžkukulius ir daro, tai ir tos patirties nedaug. O tokią dieną prisimena ir nori pabandyti. Tai mes, žinoma, pasidalinam ir savo patirtim, ir ką iš kitų žmonių išgirstam“, - pasakojo pieno produktų skyriaus pardavėjos.
Nors dauguma lietuvių didžkukulius sieja su senomis tradicijomis ir noriai juos ragauja tokius, kokius ruošdavo tėvai ir seneliai, žinomas virtuvės šefas R. Bolgovas siūlo nebijoti paeksperimentuoti. Rezultatas, anot jo, tikrai gali nustebinti iš gerosios pusės.
„Nors domiuosi bei seku gastronominės virtuvės naujoves, tačiau cepelinai man yra beveik „šventas“ patiekalas, kurio neišdrįsčiau pernelyg keisti. Sakydamas „keisti“, turiu omenyje jų gamybos metodą. Tai būtinai turi būti tarkuotos bulves su įdaru viduje.
Bet štai priėjome ten, kur savo fantazijai leidžiu drąsiai pasireikšti. Įdarą renkuosi nebūtinai tradicinį, o remdamasis tos dienos nuotaika. Mano mėgstamiausi: malta ar kapota kiauliena, žvėriena, paukštiena. Pikantiškesnio skonio beieškantiems siūlau pamėginti varškės ir lašišos ar keptų grybų įdarą. Praskleisiu paslapties šydą: norint sultingesnio įdaro, reikia į jį įtarkuoti sviesto. Puikiai tinka ir svogūnas, jei bijote papildomų riebaliukų“, - patarimais dalijosi pašnekovas.
Pasak jo, jokiu būdu nereikia nenuvertinti padažo svarbos. Juos siūlo tradicinius: iš spirgučių, parūkytos šoninės, pagal skonį svogūnų. Taip pat nemirštanti klasika – sviesto ir grietinės padažas ir, žinoma, grybų, kuriais taip gausiai mus apdovanojo šiais metais Lietuvos miškai.
Virtuvės šefas pasakojo kartą nustebinęs net pats save, paversdamas cepelinus beveik desertu.
„Teko juos gaminti su saldžios varškės bei vanilės įdaru, o padažas buvo iš trintų braškių ir kondensuoto pieno. Skamba tikrai įdomiai, bet nesmerkite neparagavę! Aš buvau maloniai nustebintas atradęs cepelinų saldžiąją pusę“, - sėkmingai pasibaigusį eksperimentą prisiminė R. Bolgovas.
Ruslanas Bolgovas
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...