Leng­vi karš­tie­ji pa­tie­ka­lai neuž­mirš­ta­miems va­sa­ros va­ka­rams

Karš­tos va­sa­ros die­nos – me­tas, kai ne­si­no­ri il­gas va­lan­das leis­ti vir­tu­vė­je, o ir žvilgs­nis tik­rai ne­kryps­ta į skran­dį ap­sun­ki­nan­čius pa­tie­ka­lus, to­kius kaip ce­pe­li­nai ar ma­ka­ro­nai su rie­biu pa­da­žu.

Ta­čiau mai­tin­tis vien sa­lo­to­mis ir le­dais, su­ti­ki­te, taip pat grei­tai pa­bos­tų. Tad štai ke­le­tas ne­su­dė­tin­gų ir daug lai­ko neu­ži­man­čių re­cep­tų gai­viems, leng­viems ir va­sa­riš­kiems karš­tie­siems pa­tie­ka­lams.

Gar­du­sis ko­pūs­tų ap­ke­pas

Rei­kės:

tri­jų ket­vir­čių vi­du­ti­nio dy­džio ko­pūs­to,

3 sau­jų la­bai smul­kiai su­pjaus­ty­tų laiš­ki­nių svo­gū­nų,

2 sau­jų itin smul­kiai su­pjaus­ty­tų kra­pų,

5 kiau­ši­nių, ge­riau­siai kai­miš­kų,

apie 250 g rie­bios grie­ti­nės,

1 valg. šaukš­to ma­jo­ne­zo,

2–3 valg. šaukš­tų alie­jaus,

drus­kos, pi­pi­rų,

1 valg. šaukš­to ve­ge­tos, ge­riau­sia – per­si­jo­tos per sie­te­lį.

Ko­pūs­tus pjaus­tyk­le ar pei­liu su­pjaus­ty­ki­te kuo smul­kes­niais šiau­de­liais. Di­de­lia­me du­be­ny­je juos kiek pamaigykite ran­ko­mis, kad su­si­da­ry­tų sul­čių. Tuo­met itin smul­kiai su­pjaus­ty­ki­te kra­pus ir laiš­ki­nius svo­gū­nus, dė­ki­te į du­be­nį su kopūs­tais, iš­mai­šy­ki­te. Pa­gar­din­ki­te ve­ge­tos prie­sko­niais, pi­pi­rais, jei rei­kia, pa­sū­dy­ki­te. Ats­ki­rai ma­žes­nia­me du­be­nė­ly­je iš­pla­ki­te kiau­ši­nius, su­pil­ki­te juos į dar­žo­ves, iš­mai­šy­ki­te. Tuo­met ša­ku­te kiek pa­pla­ki­te grie­ti­nę, ma­jo­ne­zą, taip pat su­pil­ki­te į dar­žo­vių bei kiau­ši­nių mi­ši­nį, su­pil­ki­te alie­jų ir vis­ką ge­rai iš­mai­šy­ki­te. Ma­sę su­pil­ki­te į di­de­lį stik­li­nį ke­pi­mo in­dą, iš­ly­gin­ki­te pa­vir­šių ir šau­ki­te į iki 220 laips­nių įkai­tin­tą or­kai­tę. Kep­ki­te 45–60 min. Ke­pi­mo lai­kas pri­klau­so nuo dar­žo­vių švie­žu­mo, sul­tin­gu­mo. Kai ap­skrus ap­ke­po pa­vir­šius, ša­ku­te pa­tik­rin­ki­te pa­tie­ka­lo vi­du­rį – jam iš­ke­pus ne­tu­rė­tų lik­ti daug skys­čio.

Va­sa­riš­ka viš­tie­nos sriu­ba

Rei­kės:

apie 2 l viš­tie­nos sul­ti­nio,

500 g viš­tie­nos krū­ti­nė­lės ar­ba 4–5 viš­tie­nos blauz­de­lių,

1 di­de­lio svo­gū­no,

lau­ro la­pų, kva­pių­jų pi­pi­rų, drus­kos,

2 mor­kų,

2 ne­di­de­lių trum­pa­vai­sių agur­kų,

di­de­lės sau­jos plo­nų stik­li­nių ma­ka­ro­nų,

sau­je­lės švie­žios ka­lend­ros ar­ba pet­ra­žo­lių pa­gar­din­ti.

Už­vi­rus sul­ti­niui, į jį su­dė­ki­te ke­lis kva­piuo­sius pi­pi­rus, ke­le­tą lau­ro la­pų, įmes­ki­te nu­lup­tą ne­pjaus­ty­tą svo­gū­ną. Jei nau­do­ja­te viš­tie­nos blauz­de­les, su­dė­ki­te jas, o šiau­de­liais pjaus­ty­tas mor­kas maž­daug po 7–10 min. Jei pa­si­rin­ko­te vištienos krū­ti­nė­lę, mor­kas vir­ti dė­ki­te iš kar­to, kar­tu su plo­no­mis juos­te­lė­mis su­pjaus­ty­ta paukš­tie­na. Jei nau­do­ja­te blauz­de­les, joms iš­vi­rus, iš­trau­ki­te, nu­lup­ki­te odą, išim­ki­te kau­lus, su­smul­kin­ki­te ir su­dė­ki­te mė­sos ga­ba­lė­lius at­gal į sriubą. Tuo­met nu­lup­ki­te agur­kus, jei šie tu­ri itin daug van­dens, šaukš­te­liu iš­skob­ki­te sėk­las bei minkš­ti­mą ir su­pjaus­tę itin plo­no­mis juos­te­lė­mis (tam pui­kiai tin­ka dar­žo­vių skus­tu­kas), su­dė­ki­te į puo­dą. Pa­vir­ki­te ke­le­tą mi­nu­čių, pa­gal skonį pa­sū­dy­ki­te. Su­dė­ki­te stik­li­nius ma­ka­ro­nus ir pa­vir­ki­te dar ke­le­tą mi­nu­čių, kol šie su­minkš­tės. Sriu­bą pa­tie­ki­te api­bars­tę smul­kin­ta ka­lend­ra ar pet­ra­žo­lė­mis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių