- Nikoleta Kacaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Lengvi karštieji patiekalai neužmirštamiems vasaros vakarams
-
Lengvi karštieji patiekalai neužmirštamiems vasaros vakarams
-
Lengvi karštieji patiekalai neužmirštamiems vasaros vakarams
-
Lengvi karštieji patiekalai neužmirštamiems vasaros vakarams
-
Lengvi karštieji patiekalai neužmirštamiems vasaros vakarams
-
Lengvi karštieji patiekalai neužmirštamiems vasaros vakarams
-
Lengvi karštieji patiekalai neužmirštamiems vasaros vakarams
-
Lengvi karštieji patiekalai neužmirštamiems vasaros vakarams
-
Lengvi karštieji patiekalai neužmirštamiems vasaros vakarams
-
Lengvi karštieji patiekalai neužmirštamiems vasaros vakarams
-
Lengvi karštieji patiekalai neužmirštamiems vasaros vakarams
Karštos vasaros dienos – metas, kai nesinori ilgas valandas leisti virtuvėje, o ir žvilgsnis tikrai nekrypsta į skrandį apsunkinančius patiekalus, tokius kaip cepelinai ar makaronai su riebiu padažu.
Tačiau maitintis vien salotomis ir ledais, sutikite, taip pat greitai pabostų. Tad štai keletas nesudėtingų ir daug laiko neužimančių receptų gaiviems, lengviems ir vasariškiems karštiesiems patiekalams.
Gardusis kopūstų apkepas
Reikės:
trijų ketvirčių vidutinio dydžio kopūsto,
3 saujų labai smulkiai supjaustytų laiškinių svogūnų,
2 saujų itin smulkiai supjaustytų krapų,
5 kiaušinių, geriausiai kaimiškų,
apie 250 g riebios grietinės,
1 valg. šaukšto majonezo,
2–3 valg. šaukštų aliejaus,
druskos, pipirų,
1 valg. šaukšto vegetos, geriausia – persijotos per sietelį.
Kopūstus pjaustykle ar peiliu supjaustykite kuo smulkesniais šiaudeliais. Dideliame dubenyje juos kiek pamaigykite rankomis, kad susidarytų sulčių. Tuomet itin smulkiai supjaustykite krapus ir laiškinius svogūnus, dėkite į dubenį su kopūstais, išmaišykite. Pagardinkite vegetos prieskoniais, pipirais, jei reikia, pasūdykite. Atskirai mažesniame dubenėlyje išplakite kiaušinius, supilkite juos į daržoves, išmaišykite. Tuomet šakute kiek paplakite grietinę, majonezą, taip pat supilkite į daržovių bei kiaušinių mišinį, supilkite aliejų ir viską gerai išmaišykite. Masę supilkite į didelį stiklinį kepimo indą, išlyginkite paviršių ir šaukite į iki 220 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 45–60 min. Kepimo laikas priklauso nuo daržovių šviežumo, sultingumo. Kai apskrus apkepo paviršius, šakute patikrinkite patiekalo vidurį – jam iškepus neturėtų likti daug skysčio.
Vasariška vištienos sriuba
Reikės:
apie 2 l vištienos sultinio,
500 g vištienos krūtinėlės arba 4–5 vištienos blauzdelių,
1 didelio svogūno,
lauro lapų, kvapiųjų pipirų, druskos,
2 morkų,
2 nedidelių trumpavaisių agurkų,
didelės saujos plonų stiklinių makaronų,
saujelės šviežios kalendros arba petražolių pagardinti.
Užvirus sultiniui, į jį sudėkite kelis kvapiuosius pipirus, keletą lauro lapų, įmeskite nuluptą nepjaustytą svogūną. Jei naudojate vištienos blauzdeles, sudėkite jas, o šiaudeliais pjaustytas morkas maždaug po 7–10 min. Jei pasirinkote vištienos krūtinėlę, morkas virti dėkite iš karto, kartu su plonomis juostelėmis supjaustyta paukštiena. Jei naudojate blauzdeles, joms išvirus, ištraukite, nulupkite odą, išimkite kaulus, susmulkinkite ir sudėkite mėsos gabalėlius atgal į sriubą. Tuomet nulupkite agurkus, jei šie turi itin daug vandens, šaukšteliu išskobkite sėklas bei minkštimą ir supjaustę itin plonomis juostelėmis (tam puikiai tinka daržovių skustukas), sudėkite į puodą. Pavirkite keletą minučių, pagal skonį pasūdykite. Sudėkite stiklinius makaronus ir pavirkite dar keletą minučių, kol šie suminkštės. Sriubą patiekite apibarstę smulkinta kalendra ar petražolėmis.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...