- Virginija Skučaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šventinių patiekalų konkursui - liežuvių tortas. Kaunietės Auksės Martinaitienės nuomone, jos siūlomas patiekalas itin tiks Kalėdų ir Naujųjų metų sutikimo stalui.
Patiekalui reikės:
4 kiaulių liežuvių,
1 morkos,
2 svogūnų,
1 virto kiaušinio,
1l daržovių sultinio,
200 ml (stiklinės) vandens,
6 šaukštelių želatinos,
1 indelio kukurūzų su žirneliais,
2 šaukštų acto,
druskos, cukraus, pipirų, lauro lapų.
Gaminimas:
Išvirti kiaulės liežuvius, paskaninus druska, pipirais, lauro lapais. Atvėsinti, supjaustyti plonais griežinėliais. Užpylus stikline vandens, atskirai išbrinkinti želatiną. Morką išvirti ir supjaustyti plonais griežinėliais. Taip pat supjaustyti svogūnų ropeles, trumpam jas užpilti verdančiu vandeniu. Tuomet taip paruoštus morką ir svogūnus palaikyti valandžiukę marinate (vanduo, actas, cukrus, druska).
Liežuvius verta sluoksniuoti silikoninėje formoje – jis gražiau atrodys ir bus lengviau išimti. Pirmiausia reikia pašildyti (neužvirinti) išbrinkusią želatiną, kad ištirptų, ir sumaišyti ją su 1 l daržovių sultinio. Ant formos dugno paskleisti kukurūzus su žirneliais, užpilti sultinio ir želatinos mišiniu (palikti kitiems kartams užpilti) ir padėti formą su minėtais produktais 30–45 min. į šaldytuvą, kad sustingtų. Ant apstingusio paviršiaus paskleisti supjaustytą virtą kiaušinį, užpilti sultinio bei želatinos mišiniu ir vėl padėti trumpam į šaldytuvą. Taip po truputį sluoksniuoti ir kitus paruoštus produktus: liežuvių gabalėlius, morkas, svogūnus, vėl liežuvių gabalėlius ir t.t. (galima sluoksniuoti ir daugiau, o ne vieną kiaušinį).
Kai sustings, silikoninę formą patartina trumpam panardinti į verdantį vandenį, kad, apvertus būtų lengviau išimti. Žinoma, šį patiekalą galima ruošti ir įprastoje skardinėje tortų kepimo formoje.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...