- Aida Valinskienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Požiūris: „Man viskas skanu, kas gražiai atrodo ir skaniai pagaminta“, – sako šefu tapęs E.Aleksėjevas.
-
E. Aleksėjevas: maisto gerumas slypi jo paprastume (receptai)
-
E. Aleksėjevas: maisto gerumas slypi jo paprastume (receptai)
-
E. Aleksėjevas: maisto gerumas slypi jo paprastume (receptai)
-
E. Aleksėjevas: maisto gerumas slypi jo paprastume (receptai)
-
E. Aleksėjevas: maisto gerumas slypi jo paprastume (receptai)
-
E. Aleksėjevas: maisto gerumas slypi jo paprastume (receptai)
-
E. Aleksėjevas: maisto gerumas slypi jo paprastume (receptai)
-
Galimybės: prieš pat pandemiją Sudeikiuose vykusiame policijos pareigūnų sąskrydyje E.Aleksėjevas su pagalbininkais iškepė 100 kg šašlykų.
Dauguma vyrų mėgsta sukiotis prie šašlykinės, eksperimentuoti. Ir sekasi daugeliui neblogai. Uteniškis Egidijus Aleksėjevas, į atsargą išėjęs policijos pareigūnas, – vienas iš tų, kuriam sekasi labai gerai, o ir šeima, draugai bei buvę kolegos išvykos į gamtą ar žvejybos be jo gaminamų patiekalų jau neįsivaizduoja.
Ėmėsi maitinti kolegas
Kartais gyvenimas taip susiklosto, kad nuo jaunų dienų mėgtas užsiėmimas visai neplanuotai tampa kone kasdiene veikla. Taip nutiko ir E.Aleksėjevui, draugų vadinamam tiesiog Ogiu.
"Nuo vaikystės mokėjau gaminti. Ir aš, ir sesuo iš mamos išmokome, kuri tikrai maistą ruošdavo labai skaniai. Ji mums pagrindus ir suteikė. Sesers vaikai taip pat pajuto gaminimo malonumą – kepa nuostabius tortus, sūnėnas jau antrą vasarą viename Palangos restorane dirba šefu", – pasakoja vyras.
Per išvykas, žvejybą, renginius gamtoje sau ir draugams visada gamindavo ir prie kepsninės stodavo būtent Ogis, nors ir buvo policijos pareigūnas. Taip pat kartais per vykdavusius Policijos asociacijos sąskrydžius nebūdavo kam gaminti maisto jų dalyviams, todėl vyras su kolega ėmėsi iniciatyvos: iš Šaulių sąjungos pasiskolino karinę virtuvę, išklausė pamokymų, kaip su ja elgtis, kaip pagaminti didelį kiekį maisto, ir pradėjo gaminti.
"Didžiausia problema buvo suskaičiuoti produktų kiekius, kiek ko reikia, norint pamaitinti didelį žmonių skaičių, – prisimena pašnekovas. – Viena košės statine galėdavai pamaitinti 50 žmonių. Dar iki dabar atsimenu, kad vienai statinei reikėdavo 6 kg ryžių. Sudedi produktus, uždarai sandariai kaip greitpuodį ir verdi. Turi labai gerai viską apskaičiuoti, kad nepadaugintum produktų, nes statinė užsikimš. Taip pat laikas svarbus, nes vienu metu pavalgyti turi apie 80 žmonių."
Kolegoms virdavo košių, sriubų, troškinių – kai tokia gausybė žmonių, juk negali visiems karbonadų prikepti. Vieno sąskrydžio metu maitino net 500 žmonių! Juk Utenos apskrities policijos komisariatui (kuriame dirba E.Aleksėjevas – aut. past.) priklauso ir Zarasai, Ignalina, Molėtai, Anykščiai, Visaginas.
Nebuvo lengva – pripažįsta E.Aleksėjevas. Galiausiai, kad maisto kokybė nenukentėtų, teko mažinti apsukas – pradėjo maitinti tik Utenos policijos asociacijos narius, o kitiems teko ieškotis, kas pas juos mėgsta gaminti.
Tiesa, prieš pat pandemiją Sudeikiuose vykusiame sąskrydyje dar pasiekė rekordą – iškepė 100 kg šašlykų. "Suvežiau septynias šašlykines po 2 m, iešmų net nežinau kiek – ant kiekvienos šašlykinės po kokių penkiolika, padėjėjų gal dešimt. Ir įspūdingai atrodė, ir visi turėjo ką valgyti", – juokiasi Egidijus.
Tobulėji gamindamas
E.Aleksėjevas – užkietėjęs žvejys, tad mėgta leisti laiką prie ežerų. Žinoma, žvejyboje ar pramogaujant draugams gamina jis. "Nepatiktų – aš tuo neužsiimčiau, – sako vyras. – Patinka kažką naujo išbandyti, naujų skonių surasti, neeilinių, netradicinių. O praktika įgyju gaminant. Jokių receptų net neturiu užsirašęs – ekspromtu viskas: daržovių sudedi, kukuliukų padarai, prieskonių... Kartais stoviu priešais kepsninę ir nežinau nė vieno recepto, bet pradedu gaminti ir viskas savaime susidėlioja."
Jei pagauna žuvį – arba iškart rūko, arba kepa. Pavyzdžiui, lydeka su pievagrybiais ir baltu padažu – dar nebuvo, kad kam nors nepatiktų. Vyras vežasi į gamtą jau specialiai įsigytą kompaktišką lauko virtuvę, kelis specialius puodus, dar keptuvę įsideda, pastaruoju metu su greitpuodžiu pradėjo eksperimentuoti. Arba daug folijos įsideda – nuo nuotaikos priklauso.
"Kai dažnai gamini, tai ir tobulėji", – sako E.Aleksėjevas. Tiesa, pagrindinis jo mokytojas – "YuoTube". Ten vis pasižiūri, kaip gamina kai kurie grilio šefai, ir mokosi. Pagrindiniai rezultato vertintojai, suprantama, – valgytojai.
2012 m. išėjęs į atsargą ir įsidarbinęs Utenos kultūros centre scenos inžinieriumi, vyras atkreipė dėmesį, kad renginiai prie Kultūros namų ir mieste vyksta, o šilto maisto niekas negamina – jokios lauko prekybos, nėra net kur šiupinio šilto suvalgyti. "Tada kilo mintis, kad aš galėčiau gaminti. Taip ir gimė "Ogio patiekalai", – sako Egidijus.
Patinka paprastumas
Patiekalus vyras mėgsta ruošti paprastus, be kažkokių ypatingų ingredientų, ir viską kepa lauko virtuvėje ant ugnies – toks maistas jam labiausiai patinka.
Egidijaus teigimu, lietuviai provincijoje labai atsargiai žiūri į visokias naujoves. "Vilniuje, Kaune gal žmonės eksperimentuoti ir naujoves išbandyti mėgsta, o provincijoje – vos vienas kitas, – sako šefas. – Pamato, pavyzdžiui, paelijoje sraigę ar moliuską, ir sako: gal ne, aš nevalgysiu. Na, tai dedu tik kalmarų ir kokių vėžiagyvių – kas labiau įprasta. Ar gaminu paeliją su vištiena. Populiariausi patiekalai – vištiena, kepta mėsa, šašlykas, daržovės, lavašas su daržovėmis. Ignalinoje per Civilinės saugos dieną atvežiau naujovę – kepiau tortilijas. Lietuviams nepriimtina buvo – suvalgė JAV kariai ir labai džiaugėsi."
Šefas sako nemėgstantis pusfabrikačių pirkti parduotuvėse, nes jei šašlykas gali stovėti 6–7 dienas, tai kyla klausimas – ko ten įdėta? Todėl šašlykus ir mėsą dažniausiai marinuoja pats. Dar liūdina, kad retai šalies prekybos centruose pavyksta nusipirkti geros mėsos, kad nebūtų kieta ir nereikėtų visą dieną marinuoti, o paskui septynias valandas troškinti. Žinoma, yra visokių pagardų, galima mėsą suminkštinti, bet paskui nebeaišku, kas ten per skonis – prieskonių ar mėsos.
"Man viskas skanu, kas gražiai atrodo ir skaniai pagaminta. Net ir cepelinus mielai valgau, jei jie gražiai atrodo, o ne stovi kampe kokie pablyškę, – juokauja vyras. – Dar man labai svarbu higiena ir šviežumas – jei pamatau, kad aplinka nešvari ar produktai apdžiuvę, man tai nepriimtina."
Puikus užkandis – kepsninėje keptas lavašas
Lavašo,
Lečo ar kito mėgstamo padažo,
svogūnų pagal skonį,
krapų, petražolių pagal skonį,
kitų mėgstamų ingredientų – meksikietiško padažo, pupelių, krevečių, sūrio ir pan.
Ant folijos padėkite lavašą, ištepkite jį padažu, sudėkite pusžiedžiais pjaustytų svogūnų, užbarstykite smulkintų krapų ir petražolių (ar kitų mėgstamų ingredientų). Jei nenorite naudoti padažo, lavašą, prieš kepant, tiesiog ištepkite alyvuogių aliejumi.
Lavašą su įdaru sulankstykite taip, kad įdaras būtų viduje, ir suvyniojate į foliją. Kepkite ant kepsninės iš abiejų pusių po 4–5 min. Kai lavašas atvės, išimkite iš folijos ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.
Tinka valgyti vieną ar su ant kepsninės keptos mėsos, žuvies patiekalais vietoj garnyro.
Ogio mėsainis
4 mėsainių bandelių,
80 g česnakais ir žolelėmis pagardinto sviesto,
200 g kiaulienos faršo (tinka riebesnis),
druskos, pipirų pagal skonį,
1 raudono svogūno,
1 pomidoro,
majonezo, pomidorų padažo (kas mėgsta ir valgo),
fermentinio sūrio,
krapų, petražolių pagal skonį.
Bandelių vidinę pusę ištepkite dalimi sviesto, pagardinto česnakais ir žolelėmis, padėkite ant kepsninės, kad apskrustų.
Į faršą dėkite druskos, pipirų ir likusį sviestą. Gerai išmaišykite rankomis, kad sviestas sušiltų ir tolygiai pasiskirstytų. Suformuokite keturis mėsainių paplotėlius maždaug bandelės skersmens, kepkite juos ant kepsninės, kol visiškai iškeps.
Mėsos paplotėlį dėkite ant apskrudintos bandelės, tada uždėkite gražų raudono svogūno žiedą, šiek tiek majonezo, riekę pomidoro, šiek tiek pomidorų padažo, pagardinkite krapais, petražolėmis, uždėkite riekelę fermentinio sūrio ir dedame kitą bandelės pusę.
Mėsainį susukite į foliją 2–3 min., kad susipintų kvapai ir skoniai. Su folija ir patiekite, kad nebyrėtų ingredientai ir mėsainis valgant nevarvėtų.
Ogio šašlykai su daržovėmis
1 kg kiaulienos mentės ar sprandinės,
4 šaukštų aliejaus,
1 šaukštų mėgstamų prieskonių (paprikos, raudonėlio, pipirų ir pan.)
1 didelis svogūnas,
1 šaukštelis (apie 15 g) rupios druskos,
1 stiklinės vandens,
cukinijos ar kitų daržovių.
Mėsą supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, dėkite prieskonių, kuo smulkiau supjaustytą svogūną, kad išsiskirtų daugiau sulčių. Taip marinuotą šašlyką šaldytuve galima laikyti iki 48 val., tačiau kepti galima ir po 4–5 val.
Suverkite mėsą ant iešmų, tarp mėsos gabaliukų užverdami maždaug 2 cm riekelėmis supjaustytą cukiniją ar kitas daržoves. Daržovėms prieskonių nereikia – tik kuo glaudžiau suspauskite tarp mėsos gabaliukų ir iškepę jos bus puikaus skonio, nes prieskonius kepant pasisavins iš mėsos.
Mėsą kepkite apie 20 min. ant geros kaitros. Geriausia naudoti ovalo formos anglių – jos duoda tolygesnį karštį.
Paelija su vištiena
500 g vištienos kulšelių,
500 g žalių pupų ankščių arba šparaginių pupelių,
300 g apvaliųjų ryžių,
trintų šviežių pomidorų tyrės (jei neturite – pomidorų pastos) pagal skonį,
4 skiltelių susmulkinto česnako,
rūkytos paprikos, šafrano (kas mėgsta), druskos, pipirų pagal skonį,
maždaug 1 l vištienos sultinio.
Į keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus ir įkaitinkite. Sudėkite vištienos kulšeles, jas apkepkite 10–15 min., kad gražiai apskrustų. Sudėkite pupų ankštis. Išmaišykite ir kepkite vis pajudindami keptuvę apie 8–10 min., kol daržovės taps auksinės. Pilkite trintų šviežių pomidorų tyrę (jei neturite – pomidorų pastą), berkite rūkytos paprikos miltelių, česnaką ir išmaišykite. Suberkite ryžius ir šiek tiek pakepinkite, kad jie paskrustų. Po poros minučių įpilkite vištienos sultinį ir gerai viską išmaišykite. Svarbu įsitikinti, kad ryžiai ant keptuvės dugno pasiskirstė tolygiai ir jie turi būti apsemti maždaug per du pirštus. Įberkite druskos, pipirų, dėkite rozmarino šakelę ir palikite virti, kol nuvirs sultinys nuo viršaus. Tada išimkite rozmarino šakelę, sumažinkite ugnį ir virkite toliau, kol sultinys visiškai išgaruos – tai galite patikrinti tiesiog šaukštu ar medine mentele praskleidę paeliją keptuvės viduryje. Kai sultinio nebelieka – nuimkite nuo ugnies ir palikite paeliją pastovėti apie 10 min. Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...