- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Verta išbandyti: gardžios cepelinų improvizacijos (receptai)
-
Verta išbandyti: gardžios cepelinų improvizacijos (receptai)
-
Verta išbandyti: gardžios cepelinų improvizacijos (receptai)
-
Verta išbandyti: gardžios cepelinų improvizacijos (receptai)
-
Verta išbandyti: gardžios cepelinų improvizacijos (receptai)
-
Verta išbandyti: gardžios cepelinų improvizacijos (receptai)
-
Verta išbandyti: gardžios cepelinų improvizacijos (receptai)
-
Verta išbandyti: gardžios cepelinų improvizacijos (receptai)
-
Verta išbandyti: gardžios cepelinų improvizacijos (receptai)
Turbūt daugelis lietuvių mėgsta cepelinus – gardžius, sočius, su spirgučių ar grybų padažu. TV3 laidos „La Maistas“ šefai Tomas Rimydis, Vylius Blauzdavičius ir ypatinga laidos viešnia ponia Biruta pademonstruos kokių cepelinų variacijų galima pasigaminti.
Ponios Birutos aistra – kulinarija, jos receptai ir patarimai sugula į kulinarinį tinklaraštį „Romas and Mo“. O cepelinai yra ponios Birutos vizitinė kortelė – ji ypač mėgsta juos gaminti, o anūkai valgyti. Biruta cepelinus gamina pagal seną receptą – taip, kaip ruošdavo jos mama. Laidos žiūrovams ji pademonstruos, kaip pagaminti tarkuotų bulvių cepelinus su mėsa ir su varške.
Ponia Biruta verda cepelinus tik iš savo darže užaugintų bulvių, o tiems, kas jas perka, pataria rinktis „Veneta“ rūšį, kad bulvės būtų krakmolingos.
„Cepelinai atkeliavo į mūsų virtuvę prieš 100-150 metų. Cepelinų prototipus gaminome jau anksčiau, bet vietoje bulvių, nes jų tuo metu dar nebuvo, naudojome rugius“, – įdomybes apie cepelinus pasakojo nuolatinis laidos šefas, istorinės lietuvių virtuvės žinovas T. Rimydis.
Tomas pataria nebijoti improvizuoti ir tradicinį cepelinų įdarą – mėsos faršą – keisti į daržoves, grybus. Laidos metu jis paruoš virtų bulvių cepelinus su pastarnokais ir triušiena bei cepelinus su burokėliais ir jautiena.
„Kaip gaminti cepelinus teoriškai žinau, bet praktiškai gaminsiu juos pirmą kartą“, – išsidavė kitas laidos šefas V. Blauzdavičius. Kaip jam seksis gaminti cepelinus su peletrūnu ir peletrūno padažu bei keptus cepelinus – žiūrėkite sekmadienį laidoje „La Maistas“ per TV3.
Siūlome pasigaminti Tomo cepelinus su burokėliais ir jautiena
Gaminimo trukmė: apie 1 valanda.
Ingredientai:
Bulvių masei:
1 kg bulvių;
100 g varškės;
100 g pieno;
1 kiaušinis;
5 g džiovintų burokėlių (nebūtina);
pagal skonį druskos.
Įdarui:
200 g jautienos išpjovos;
50 g raudonų svogūnų;
5 g petražolių;
2 g peletrūno;
druskos, pipirų.
Gaminimas:
Bulvės smulkiai sutarkuojamos ir nusunkiamos. Nedelsiant užverdamas pienas, kuriuo užplikomi bulvių tarkiai. Į juos sudedamas lengvai paplaktas kiaušinis, džiovinti burokėliai, gerai pertrinta varškė. Viskas gerai išmaišoma ir pagal skonį pagardinama druska.
Įdarui jautienos išpjova supjaustoma mažais kubeliais ir sumaišoma su smulkiai pjaustytais svogūnais ir smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Pagardinama druska bei pipirais.
Iš bulvių masės formuojamas paplotėlis, į jo vidurį dedama įdaro ir rankomis užspaudžiama, suformuojant norimo dydžio cepeliną. Cepelinai dedami į verdantį pasūdytą vandenį. Verdama 20-30 minučių, priklausomai nuo cepelinų dydžio.
Cepelinus labai tinka tiekti su rūkyto kumpio padažu.
„La Maistas“ laida – sekmadienį 9 val. per TV3,
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...