- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Lietuvoje sudarinėjami šaltibarščių žemėlapiai ir kuriami netradiciniai receptai, pavyzdžiui, šaltibarščių ledų, jau nieko nestebina. Nors šaltibarščių sezonas visu smarkumu prasideda vos atšilus orams ir pasirodžius pirmiesiems šviežiems lietuviškiems agurkams, tačiau ši šaltsriubė – populiarus patiekalas visus metus.
„Mūsų parduotuvėse šaltibarščiais prekiaujama visus metus. Net ir vėlyvaisiais rudens mėnesiais ar žiemą klientai neatsispiria šaltibarščiams ir perka jau paruoštus, taip taupydami laiką. Tiesa, spartus šaltibarščių pardavimų augimas prasideda nuo balandžio, o pats sėkmingiausias jiems – birželis. Pernai birželį klientai įsigijo beveik 20 tūkst. kilogramų šaltibarščių, arba dvigubai daugiau nei liepą“, – sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė.
Pasak jos, šių metų birželį šaltibarščių pardavimus mažino pirkėjų įprotis parduotuvėse lankytis rečiau. Visgi liepą, kai nebegaliojo karantinas, išaugo ir šaltibarščių pardavimai – jie bent 10 proc. aplenkė pernykščius metus. Kita vertus, mažėjant jau paruoštų šaltibarščių pardavimams, klientai šiemet žymiai daugiau nei pernai įsigijo kefyro ir burokėlių, iš kurių šaltąją sriubą gaminosi namuose. Be to, mūsų laikais patiems jau nereikia, jei nesinori, net krapų pjaustyti – galima iš karto įsigyti šaltibarščių kefyro su krapais.
Kiekviena šeima turi savo receptą
Pasak maisto gamybos ekspertės Brigitos Baratinskaitės, Lietuvoje tikriausiai būtų galima suskaičiuoti šimtus įvairių šaltibarščių receptų variacijų – kiekviena šeima turi patį skaniausią savo receptą.
„Šaltibarščiams gaminti naudojamas ir paprastas, taip vadinamas, saldus pienas, ir grietinė, ir net mineralinis vanduo. Šaltibarščių skonis reguliuojamas su druska ir citrinos rūgštimi, actu. Galbūt tai ir yra šaltibarščių sėkmės paslaptis – jų receptą visi gali kurti pagal save. Senovėje mūsų protėviai į šaltibarščius dėdavo net silkės gabaliuką! O gardinimas grietine jau buvo laikomas prabanga“, – pastebi B. Baratinskaitė.
Ji dalijasi moderniu šaltibarščių receptu su mineraliniu vandeniu ir šaltibarščių kokteiliu.
Burbuliuoti šaltibarščiai
Ingredientai:
2 nedideli virti burokėliai
3-4 trumpavaisiai agurkai
0,5 litro kefyro
1 stiklinė mineralinio vandens
2 kietai virti kiaušiniai
Svogūnų laiškai, krapai, citrinos sultys, druska – pagal skonį
Gaminimas. Kol verda šviežios bulvės, kurių sezonas jau įsibėgėjo, sutarkuokite burokėlius, smulkiai supjaustykite agurkus, kietai virtus kiaušinius, svogūnų laiškus ir krapus. Viską suberkite į dubenį, pabarstykite druska, įlašinkite citrinų sulčių ir išmaišykite. Kefyrą gerai išplakite su mineraliniu vandeniu ir užpilkite burokėlių mišinį.
Šaltibarščių kokteilis
Ingredientai:
Marinuoti burokėliai
3 trumpavaisiai agurkai
0,5 litro kefyro
Svogūnų laiškai, krapai, citrinos sultys, druska – pagal skonį
Gaminimas. Burokėlius ir kefyrą dedame į trintuvą ir sutriname iki vientisos masės. Tirštumą reguliuojame pagal savo skonį. Jei reikia, įbarstome druskos, lašiname citrinos sulčių. Išpilstome į taures. Nuskutame agurkus, juos sutarkuojame smulkiomis juostelėmis. Beriame ant burokėlių ir kefyro masės viršaus, užbarstome smulkintų krapų ir svogūnų laiškų. Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)4
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...