- Parengė Eglė Leonovienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Ar gausus, ar mažas obuolių derlius, ant rudens vaišių stalo visada garuoja obuolių pyragas. Tačiau gaivi šių vaisių rūgštelė dera ne tik saldumynams ruošti – pasidžiaukite naujais skoniais obuoliais pagardindami salotas, košes, sriubas, mėsos patiekalus.
Obuolių ir brokolių salotos
350 g brokolių;
1 didelis saldžiarūgštis obuolys;
1/2 puodelio džiovintų spanguolių;
1 puodelis virtų ryžių;
1 nedidelė morka.
Padažui
280 g natūralaus graikiško jogurto;
2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
1 šaukštas citrinų sulčių;
1 skiltelė česnako;
druskos;
pipirų.
Brokolius susmulkinkite žiedynais ir 3–4 min. virkite pasūdytame vandenyje. Morkas sutarkuokite šiaudeliais, obuolį perpjaukite pusiau, išimkite sėklalizdžius, supjaustykite storomis skiltelėmis ir jas susmulkinkite. Produktus suberkite į dubenį, užpilkite padažą ir išmaišykite. Padažui suplakite jogurtą, aliejų, sultis, susmulkintą ar spaustuku sutraiškytą česnaką ir prieskonius. Į šias salotas galite dar įmaišyti virtos ar karštai rūkytos mėsos, paukštienos ar žuvies.
Moliūgų sriuba su obuoliais
1 kg moliūgo;
2 obuoliai;
1 bulvė;
1 morka;
1 svogūnas;
1 skiltelė česnako;
2 šaukštai sviesto;
750 ml sultinio;
75 g šaltai rūkyto kumpio;
1 šaukštas moliūgų sėklų;
2 šaukšteliai citrinų sulčių;
aitriosios paprikos;
kario;
2 šaukštai aliejaus;
druskos.
Puode įkaitinkite sviestą, jame pakepinkite susmulkintus svogūnus, paskui suberkite nedideliais gabaliukais supjaustytas bulves, morkas, ¾ moliūgo minkštimo, užpilkite sultiniu ir virkite 20 min. Tuo metu nulupkite obuolius ir kartu su likusiu moliūgu susmulkinkite mažais kubeliais. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pradžioje 3–5 min. troškinkite moliūgus, paskui įmaišykite obuolius, pagardinkite kariu, troškinkite, kol obuoliai taps minkšti, bet nesuteš. Atskiroje keptuvėje apskrudinkite plonas kumpio juosteles. Sriubos turinį kartu ir česnaką sutrinkite elektriniu smulkintuvu iki vientisos tyrės, dar kartą užkaiskite ir pagardinkite prieskoniais. Sriubą išpilstykite į dubenėlius, ant viršaus uždėkite po šaukštą troškintų daržovių ir kepto kumpio, pabarstykite moliūgų sėklomis.
Vištienos suktinukai su obuoliais
2 vištienos filė;
2 obuoliai;
1 šaukštelis rudojo cukraus;
2–3 šaukštai baltojo sauso vyno;
1 šaukštas sviesto;
1–2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
džiovintų čiobrelių;
saldžios paprikos;
cinamono;
kario;
pipirų;
druskos.
Vištienos filė perpjaukite pusiau, kiekvieną dalį dar įpjaukite horizontaliai, išskleiskite ir išmuškite. Vištieną iš abiejų pusių pabarstykite druska, prieskoniais. Paruoškite obuolius: nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis. Pusę jų pakepinkite įkaitintame svieste, pagardinkite cinamonu, pabarstykite cukrumi ir kaitinkite, kol cukrus virs karamele. Keptus obuolius sudėkite ant vištienos filė puselių, jas susukite ir sutvirtinkite mediniais pagaliukais. Toje pačioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apskrudinkite suktinukus. Suberkite likusius obuolius, supilkite vyną ir troškinkite ant lėtos ugnies apie 15–20 min. arba kol mėsa suminkštės. Skanu valgyti tiek karštą su bulvėmis ar ryžiais, tiek šaltą.
Troškintos kepenėlės
500 g kepenėlių;
1 didelis svogūnas;
2 obuoliai;
1 paprika;
50 ml tamsaus alaus;
miltų apvolioti;
aliejaus kepti;
rozmarino šakelė;
lauro lapelis;
1–2 kvapnieji gvazdikėliai;
šviežių petražolių;
pipirų;
druskos.
Paruoškite kepenėles: išpjaukite plėveles, išmirkykite piene – patiekalo skonis bus švelnesnis, nusausinkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Kiekvieną gabaliuką apvoliokite miltuose ir apkepinkite įkaitintame aliejuje. Suberkite stambiai supjaustytus obuolius ir papriką, svogūnų pusžiedžius. 3–4 min. pakepinkite maišydami, tada supilkite alų ir tiek pat karšto vandens, pagardinkite prieskoniais ir troškinkite ant mažos ugnies apie 25 min. Prieš patiekdami pabarstykite kapotomis petražolėmis.
Lęšiais ir razinomis įdaryti obuoliai
4 obuoliai;
1 puodelis be druskos virtų lęšių;
30 g sviesto;
1 šaukštas kapotų graikinių riešutų;
1 šaukštas smulkių razinų;
1 šaukštas cukraus;
sviesto;
cinamono;
kardamono.
Nupjaukite obuolių viršų su koteliais, išskobkite vidų, sėklalizdžius išmeskite, minkštimą susmulkinkite. Pakepinkite graikinius riešutus ir sukapokite, razinas išmirkykite. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, suberkite obuolius, cukrų ir kepkite ant mažos ugnies, kol cukrus karamelizuosis. Tada suberkite lęšius, riešutus, razinas, pagardinkite prieskoniais ir išmaišykite. Obuolius pripildykite įdaro ir sudėkite į kepimo indą, ant kurio dugno įpilkite nedaug vandens. Kepkite 30 min. 160 °C orkaitėje. Obuoliai turi ne sutęžti, o likti šiek tiek kieti.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...