Naujųjų rytą – jokių pernykščių likučių!

Mėgstame pajuokauti, kad susėdę prie Kūčių stalo užstalę paliekame tik kitąmet. Teisybės šiame teiginyje esama. Vis dėlto ilgų švenčių kritikams labiausiai kliūva ne kiek švenčiama, bet kaip. Kaip švęsti, kad būtų ir įdomu, ir kultūringa?

"Kauno dienos" skaitytojams serviravimo taisyklių nešykštėjusi restorano "Valick Valley" savininkė Vida Valickienė ("Kauno diena", gruodžio 3 d.) pasidalijo patarimais, kurie pagelbės šventę namuose organizuojantiems šeimininkams.

– Vis populiariau šventę pradėti nuo karšto patiekalo. Ar taip darydami labai nusižengiame etiketui?

– Taip, dažnai pradedame vaišes nuo karštų patiekalų, ir nieko čia keisto. Jei visi sušalę ir nori būtent karšto patiekalo, pirmiausia nuo jo ir pradėkite valgyti. Nors vis dėlto šventes siūlytume pradėti nuo šaltųjų užkandžių – pavyzdžiui, silkutės, o sušalusiesiems galima pasiūlyti imbierinės arbatos su medumi.

– Kokia eilės tvarka turėtų būti patiekiami svaigieji gėrimai?

– Pradedame dažniausiai nuo taurės putojančio vyno, šampano ar aperityvo, po to jau ragaujami vynai, kurie derinami su maistu. Desertui tiks taurelė grapos. Jei gersite vyną, atminkite, kad vyną iš tos pačios taurės galite gerti visą vakarą, bet tik tuo atveju, jei nekeičiate vyno rūšies. Net vieną raudonojo vyno rūšį keisdami kita raudonojo vyno rūšimi, turėtumėte pakeisti taures naujomis. Šampanas geriamas tik vieną kartą iš tos taurės – ji nepildoma. Putojančio vyno pilama tik dar kartą, ir taurė keičiama.

– Vietoj didesnio vieno deserto kiekio (tarkime, torto) norima pasiūlyti pyragėlių asorti. Ar būtina pasirūpinti, kad kiekvienos rūšies skanėstų būtų ne mažiau, nei yra pakviesta svečių, ar galima rinktis įvairovę?

– Jei ruošite desertus, nedarykite jų daugiau nei trijų rūšių, nes jie gali likti neparagauti. Kiekvienam svečiui skaičiuojame pusantro deserto, jei tai ne vaikų gimtadienis, krikštynos ar desertų šventė.

– Kaip tinkamai patiekti populiarius vaisius? Ar galima apelsinus, bananus, obuolius perpjauti į dvi ar daugiau dalių?

– Taip, vaisiai pjaustomi, ypač furšetiniams stalams, daromos vaisių kompozicijos ir jomis dekoruojami stalai. Banketams vaisius stengiamasi kuo mažiau pjaustyti.

– Sutikę Naujuosius bičiuliai lieka nakvoti. Kokie turėtų būti pirmieji Naujųjų metų vėlyvi pusryčiai? Ar dera tiekti tuos pačius valgius, kurių atsargomis pasirūpinta iš anksto?

– Jei planuojate sulaukti daug svečių – iš anksto paruoškite užkandėlių: putėsių, sluoksniuotų sumuštinukų. Jei svečiai Naujametę naktį liko nakvoti – nerekomenduojame pusryčiams tiekti patiekalų, kurie jau buvo ant šventinio stalo. Svečiai jausis tikrai maloniau ne likviduodami šventės likučius, o pajutę jūsų rūpestį ir dėmesį, kai gaus kad ir paprastos kopūstų sriubytės, paruoštos iš vakaro, ar specialiai pusryčiams ruoštų sumuštinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą
    Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą

    Tėvams kartais pritrūksta žinių, kaip tinkamai pasirūpinti vaiko sveikata ir kokia mityba jaunam, augančiam organizmui būtina skirtingais sezonais. Kaip užtikrinti sveiką ir subalansuotą vaiko mitybą šiuo sezonu, kokio maisto turėtų būti p...

  • Pikantiškos salotos – sveikiau
    Pikantiškos salotos – sveikiau

    Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...

  • Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių
    Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių

    Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...

    1
  • Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)

    Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...

    5
  • Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu
    Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu

    Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...

    3
  • Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)

    Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...

  • Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
    Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą

    Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...

  • K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina <span style=color:red;>(receptai)</span>
    K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)

    Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...

  • Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)

    Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...

  • Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)

    Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...

Daugiau straipsnių