- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Užsukę į parduotuves lietuviai jau neapsiriboja vien pirmo būtinumo prekėmis, o ieško įvairių delikatesų bei nekasdieniškų produktų. Vienu tokių neretai tampa ikrai. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo, kad ikrais lietuviai lepinasi vis dažniau – ne tik didžiųjų metų švenčių metu, bet ir be jokios ypatingos progos. Pirmąjį šių metų pusmetį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, ikrų pardavimai prekybos tinklo parduotuvėse išaugo 55 proc. Savo ruožtu „Maximos“ atstovai dalijasi patarimais, ką verta žinoti apie šį lietuvių vis labiau mėgstamą aristokratišką produktą, jo patiekimą ir derinimą su kitu maistu.
Ikrus renkasi ieškodami ypatingų skonių
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė sako, kad pastaruoju metu ypatingai išaugo pirkėjų susidomėjimas natūraliais lašišiniais ikrais, kurių pardavimai per šešis šių metų mėnesius yra daugiau kaip dvigubai didesni nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.
„Lietuviai tampa vis didesniais gurmanais ir mėgsta pasilepinti įdomesniais, nekasdieniais skoniais. Tai, matyt, lemia augantis susidomėjimas maisto ir gastronomijos kultūra. Be to, vis didesnei daliai žmonių maisto gaminimas tampa savotišku hobiu ar galimybe atrasti naujų skonių. Tad nenuostabu, kad ir toks su rafinuotu skoniu siejamas produktas kaip ikrai vis dažniau atsiduria lietuvių pirkinių krepšeliuose“, – sako E. Dapkienė.
Jos teigimu, gausiai perkami ne tik natūralūs lašišiniai, bet ir kiti prekybos tinklo asortimente esantys ikrai – natūralūs kitų žuvų, juodieji, o taip pat ir dirbtiniai. Didžiausias ikrų pardavimų šuolis, anot E. Dapkienės, paprastai stebimas gruodžio mėnesį – prieš didžiąsias metų šventes. Visgi, pastaruoju metu ikrais lietuviai noriai mėgaujasi ir kitais mėnesiais.
Svarbu tinkamai patiekti
Tuo metu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pataria, kaip ikrus patiekti ir valgyti, kad geriausiai atsiskleistų jų skonio savybės. Jos teigimu, norint išties pajusti, kodėl šis produktas taip vertinamas, reikėtų ikrus patiekti atšaldytus ir ne metaliniame indelyje.
„Ikrai užšąla tik žemesnėje nei -2 laipsnių temperatūroje, todėl galima be baimės dėti juos į šalčiausią šaldytuvo kampelį ir patiekti, kaip rekomenduojama, itin šaltus. Tiesa, užšaldyti ikrų nepatartina, nes tai gali atsiliepti jų tekstūrai ir skoniui. Gerai atšaldyti ikrai paprastai patiekiami ne metaliniame indelyje, kuris patalpinamas didesniame, ledukų pripildytame dubenyje. Taip išlaikoma žema ikrų temperatūra. Be to, ikrai turi savybę sugerti metalo skonį – būtent todėl jiems valgyti verta rinktis iš porceliano ar medžio pagamintus įrankius“, – sako B. Baratinskaitė.
Galima ragauti vienus ir ieškoti subtilių derinių
Maisto gamybos ekspertė pasakoja, kad siekiant kuo labiau išryškinti pačių ikrų skonį, paprastai nepersistengiama su jų derinimu prie kitų produktų. Kai kurie gurmanai tikina, kad ikrus apskritai geriausia ragauti vienus – tiesiai iš indelio, kuriame jie buvo parduoti. Visgi, jei tokiai degustacijai dar reikia pribręsti, ikrais kuo puikiausiai galima mėgautis dedant juos ant skrudintos duonos gabalėlių ar neutralaus skonio krekerių, o taip pat sviestu užteptos juodos duonos.
„Nors yra pasisakančių už grynų ikrų ragavimą, nemaišant jų su jokiais kitais skoniais, visgi jie dažniausiai taip valgomi tik degustacijose. Kitomis aplinkybėmis ikrai dažnai yra derinami su citrina, grietine, smulkintu svogūnu ar kietai virtu kiaušiniu, atskirai susmulkinus jo baltymą ir trynį“, – sako B. Baratinskaitė.
Išsiskiria maistinėmis savybėmis
Pašnekovė pažymi, ikrus verta valgyti ne tik išskirtinėmis progomis, bet ir įtraukti juos į savo kasdienį racioną. Juose gausu vitamino A, B12, D ir E, o taip pat nervų sistemai ir smegenų veiklai svarbios medžiagos – lecitino.
„Skaičiuojama, kad suvalgius du sumuštinius su ikrais galima gauti visą paros normą šių organizmui reikalingų mikroelementų. Be to, ikrai pasižymi dideliu kiekiu jodo, kalcio ir fosforo. Ikrų baltymuose taip pat esama didelių kiekių Omega-3 ir Omega-6 polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios yra svarbios imuniteto stiprinimui, smegenų veiklai ir daugeliui kitų organizmo funkcijų“, – sako B. Baratinskaitė. Panorusiems išbandyti gurmaniškus užkandžius su ikrais maisto gamybos ekspertė atskleidžia du paprastus, tačiau ypatingu skoniu pasižyminčius receptus.
Skrebutis su kiaušiniu ir ikrais
Reikės: 2 kiaušinių, 1 šaukšto sviesto, 2 šaukštų grietinės, 2 gramų mėgstamų ikrų, riekelės natūralaus raugo (angl. Sourdough) duonos.
Norint paruošti šį užkandį pirmiausiai ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę ir trumpai ant jos paskrudinkite duonos riekelę. Tada keptuvėje ištirpinkite sviestą. Kol šis tirpsta, suplakite kiaušinius ir supilkite šalia jo. Pamaišant kepkite iki kol jie primins įprastą plaktą kiaušinienę.
Tuomet įdėkite šaukštą grietinės, viską pamaišykite ir dar šiek tiek pakepkite. Pačioje kepimo pabaigoje įdėkite antrą šaukštą grietinės. Vėliau ant paruošto duonos skrebučio užtepkite sviesto, uždėkite keptą kiaušinį, o ant viršaus – ikrus.
Bulvių kąsneliai su ikrais
Reikės: 1 kilogramo mažų bulvių, 40 gramų ikrų, pusės stiklinės grietinės, šiek tiek šviežių krapų, žiupsnelio šviežiai grūsto juodojo pipiro.
Pirmiausiai sūdytame vandenyje išvirkite bulves. Jas virkite apie 10 min. arba kol suminkštės. Svarbu bulvių nepervirkite – jos turėtų išlaikyti savo struktūrą, nesubyrėti. Pabandymui, šiek tiek pavirus, vieną bulvę išimkite iš puodo ir perpjaukite perpus. Jei ji yra minkšta ir lengvai pjaunasi, tačiau nebyra – ši išvirta tinkamai. Išvirtas bulves nusunkite ir palikite atvėsti.
Tuomet kiekvieną bulvę perpjaukite perpus. Kiekvienos puselės centre mažu šaukšteliu išskaptuokite nedidelę duobelę. Į ją dėkite 1–2 šaukštelius grietinės, o ant viršaus – maždaug ketvirtį šaukštelio ikrų. Vėliau bulvių kąsnelius išdėliokite lėkštėje ir pabarstykite smulkintais krapais bei pipiru. Patiekalą dėkite į šaldytuvą ir patiekite atšaldytą.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...