- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Prieš keletą metų lietuvių lėkštes ir kepsnines užkariavusi mėsainių mada trauktis nežada. O ir nereikia – įsiminus keletą pagrindinių taisyklių, sultingas grilyje keptas mėsainis gali tapti firminiu vasaros patiekalu! Kad taip nutiktų, prekybos tinklas „Lidl“ ir grilio meistrė, BBQ mama vadinama Halina Bovševič, dalijasi patarimais, kaip tinkamai iškepti mėsą, pasirinkti ingredientus bei kokia tvarka juos dėlioti.
Mėsos paplotėlis – 50 proc. sėkmės
Virtuvės šefė tikina, kad ruošiantis kepti mėsainius, svarbiausia – kokybiška mėsa. Jei gaminsite klasikinį jautienos mėsainį, rinkitės šiek tiek riebesnę smulkintą jauteną – iškeptas paplotėlis bus sultingesnis. Jei turima mėsa liesesnė, grilio meistrė pataria į ją įmaišyti karštu vandeniu perlietus susmulkintus svogūnus, sūrį ar gabaliuką sviesto – jie suteiks drėgmės. Prieš pradedant formuoti paplotėlius nepamirškite maltos mėsos gerai išminkyti, kad kepant paplotėlis išlaikytų savo formą. Taip pat, jis turėtų būti bent 1 cm storesnis už apatinę bandelę, nes kepdamas kiek susitrauks.
„Skonio ženklo“ smulkinta jautiena visose LIDL parduotuvėse vos už 1,55 Eur (akcija galioja nuo 05.16 iki 05.19).
„Jei abejojate, visuomet galite rinktis ir kepimui jau paruoštus paplotėlius – jų gamintojai mėsą gerai išminko ir pasirūpina, kad čia riebaliuko būtų pakankamai. Tačiau atšilti tokie paplotėliai turi iš lėto – jų skonis kepant geriausiai atsiskleis, jei atitirpti per naktį paliksite šaldytuve“, – pataria virtuvės šefė.
Ingredientus pasiruoškite iš anksto
Tinkamai iškepta mėsa – ne mažiau svarbus gero mėsainio atributas. H. Bovševič atskleidžia vieną gudrybę – kad jautiena išliktų sultinga, ant grilio dėkite be prieskonių paruoštus paplotėlius: „Jei jautiena pasūdoma iš anksto, kepimo metu druska iš mėsos ištraukia drėgmę. Verčiau druska ir pipirais gardinkite jau apkepusią paplotėlio pusę.“
Klasikinio jautienos mėsainio kepimo laikas – po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės. Jei mėgstate labiau iškepusią mėsą, laiko prireiks dvigubai daugiau – po 5-6 minutes. Svarbiausia, pasak virtuvės šefės, kepti tik ant gerai įkaitinto grilio – taip paplotėlis greitai pasidengs plona plutele, kuri neleis išbėgti skysčiui, tad mėsa išliks sultinga.
Mėsainio ruošimas prasideda nuo daržovių
Kad paplotėliai neperkeptų, virtuvės šefė pataria visus mėsainio ingredientus pasiruošti iš anksto: „Mėsainio kepimas prasideda nuo daržovių. Nuplaukite ir suplėšykite salotų lapus, susipjaustykite pomidorus, agurkus, pasiruoškite svogūnus ir padažus. Taip pat ant grilio paskrudinkite per pusę perpjautas bandeles – tam užteks vos minutės. Tai padaryti galėsite tuo metu, kai iškepti mėsos paplotėliai ilsėsis uždarame inde.“
„Mcennedy“ bandelės mėsainiams visose LIDL parduotuvėse kasdien.
Ji pabrėžia, kad svarbi ir tvarka, kuria dėliojami ingredientai. Klasikinį mėsainį sudaro paskrudinta apatinė bandelė, ant kurios tepamas majonezinis padažas, tuomet dedamas traškių salotų lapas, ant jo – mėsos paplotėlis, griežinėliais pjaustyti pomidorai, išilgai pjaustyti marinuoti agurkėliai, mėlynojo svogūno žiedai ir barbekiu padažu patepta viršutinė bandelė.
„Grill&Fun“ padažas (1,19 Eur) visose LIDL parduotuvėse kasdien.
Vegetarams – daržovių paplotėliai
Nors tradiciškai mėsainiai gaminami su jautienos faršu, H. Bovševič ragina eksperimentuoti ir atrasti savo mėgstamiausią mėsainio variaciją. Ant paskrudintos bandelės puikiai tiks ir ant grilio kepti, plonai pjaustyti jautienos kepsniai, vištiena ar kiauliena. Tik pastarąsias dvi būtina gerai iškepti – priešingai nei jautiena, vištiena ir kiauliena negali būti pusiau kepta. Jei jaučiatės išalkę, pasigaminkite užsienyje sparčiai populiarėjantį išvirkščią mėsainį: bandelės jame susikeičia vietomis su mėsa, tad turime du paplotėlius viršuje ir apačioje bei paskrudintą bandelę viduryje.
Grilio meistrė rekomenduoja išbandyti ir daržovių paplotėlius: „Mėsą galima pakeisti cukinijomis, baklažano ir pomidorų griežinėlių sluoksniais bei svogūnų čatniu. Arba pasigaminkite burokėlių paplotėlį: stambiai sutarkuokite virtą ar keptą burokėlį, įmuškite kiaušinį, pabarstykite fetos sūriu. Gautą masę gerai išmaišykite, jei ji kiek per skysta, įberkite džiūvėsėlių. Suformuokite paplotėlius, apkepkite iš abiejų pusių ir dėkite ant padažu pateptos bandelės, visai kaip jautieną – atrasite visiškai kitokį mėsainį!“
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)4
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...