- Laisvė Radzevičienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kiaušinyje išsivolioję prancūziški skrebučiai, jautienos ir cukinijų pasimatymas kebabinėje, sriuba, kurioje morka kutena moliūgą, pyragu tapti svajojantis obuolių ir varškės apkepas. Norite dar daugiau netikėtumų virtuvėje?
Tuomet griebkite knygą „Kakė Makė. Receptai“ ir stačia galva nerkite į maisto įdomybių kelionę, kurią kartu su Kake Make sugalvojo mitybos specialistė, tinklaraščio „Sveika ir gardu“ autorė Indrė Trusovė ir maisto entuziastė, tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė.
Mudu su vyru niekada nevalgome to, ko negalėtume duoti savo vaikams.
„Vaikai apie sveiką maistą supranta tiek, kiek jų tėvai stengiasi, kad vaikai suprastų, – įsitikinusi dietistė I.Trusovė. – Jei tėvai valgo tik koldūnus su grietine, jų vaikai praranda galimybę išmokti sveikai maitintis. Vaikai – mūsų veidrodžiai. Jei norime įskiepyti gerus įpročius, pirmiausia reikia pradėti nuo savęs. Ir kuo greičiau!“
Du vaikus – dukrą Amandą ir sūnų Deną auginanti mama savo virtuvės be jų neįsivaizduoja. Ji pasakoja, kad Amanda, būdama vos dvejų, jau norėdavo maišyti tešlą. Šiandien ji mamai padeda daugiau, juo labiau kad Indrė nė kiek nesirūpina dėl išteptų suknelių, išpurvintos kėdės ar miltais nubarstytų grindų. Nėra geresnio laiko kaip tėvų ir vaikų šėlionės virtuvėje. Svarbu tik tai, kad tėvai patys norėtų linksmai su vaikais leisti laiką, maistą ne tik ragauti, bet ir apie jį kalbėti.
Pavyzdžiui, išsiaiškinti, kad žirniai, lęšiai ir pupelės nėra kruopos, kad baltymai yra mūsų kūno pagrindinė statybinė medžiaga, o jei nori užaugti stiprus ir sveikas, būti vikrus ir energingas, kasdien turi gerti daug vandens.
Indrė ir Kristina sako, kad didžiausias iššūkis buvo suderinti receptuose sveiką ir skanų maistą. „Esu daržovių maskavimo ekspertė“, – juokiasi Kristina ir išduoda, kad jos sūnus Benas visiškai nevalgo daržovių. Užtat mamos kukuliuose – pusė mėsos, pusė daržovių, o makaronai maudosi trintų brokolių padaže. „Iš kitų mamų gaunu atsiliepimų, kad mūsų receptų knyga padeda, kai išsenka fantazija ir reikia įkvėpimo“, – sako Kristina.
Ji įsitikinusi, kad vaikų maiste būtina pusiausvyra tarp skonio ir sveikos mitybos. „Nei suaugęs, nei vaikas pasimėgaudamas nevalgys garintų brokolių ir be druskos ar prieskonių paruoštos vištienos. Tačiau mes visada galime rinktis sveikesnį aliejų, viso grūdo miltus vietoj paprastų, ruduosius ryžius vietoj baltųjų. Ir būtinai sugalvokime savo patiekalams pavadinimus, vaikams jie daro ne mažesnį įspūdį nei patiekalo vaizdas“, – pataria Kristina.
Jos dvejų dar neturintis sūnus Benas mamą įpratęs matyti virtuvėje. „Auginame pirmąjį Lietuvos „Michelin“ šefą, – juokauja Kristina ir pasakoja, kad sūnų nuo mažų dienų supažindina su maisto produktais, įrankiais ir įvairiais patiekalais. „Benas jau supranta, kad keksiukai skaniau už košę, bet stengiamės valgyti ir tą, ir tą. Receptus knygai rinkau ne tuos, kurie man patinka, bet tuos, kurie galėtų pasirodyti įdomūs visai šeimai – ir tėvams, ir vaikams“, – sako ji, o knygos bendraautorė Indrė pritaria: „Mūsų šeimoje yra tradicija išmėginti naujus patiekalus, tad labai tikiuosi, kad knyga, kurią parašėme, ir kitas šeimas įkvėps nuotykiams virtuvėje.“
Būtinai sugalvokime savo patiekalams pavadinimus, vaikams jie daro ne mažesnį įspūdį nei patiekalo vaizdas.
Tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė į nuotykius virtuvėje kviečia ir savo sūnų. Benui patinka kuistis iš šaldytuvo ištrauktoje daržovių dėžėje, o mamai visai nebaisu, kad sūnus krimstelės žiedinio kopūsto ar agurko – Kristina daržoves prieš dėdama į šaldytuvą nuplauna, paruošia valgyti. „Bet kokia pažinimo forma yra naudinga, – ji įsitikinusi. – Kuo daugiau tėvai sugalvos veiklos virtuvėje, tuo greičiau vaikai pajus norą patys gaminti ir ragauti, ką pagamino“, – neabejoja.
Indrės namuose bene svarbiausia taisyklė – valgyti visiems kartu. Bent jau vakarienę. Ir būtina suvalgyti visas patiektas daržoves. „Mudu su vyru niekada nevalgome to, ko negalėtume duoti savo vaikams, – sako Indrė. – Negaliu suprasti mamų, kurios kerta saldainius, o šalia stovintiems vaikams sako: „Fu, kaka, tau negalima!“
Sveikos mitybos specialistė įsitikinusi, kad tėvai privalo būti pavyzdys savo vaikams, štai todėl receptų knygoje surinkti patiekalai tinka visai šeimai. Net jei tai – šokoladas, pyragaičiai ar sveikuolių traškučiai.
Receptų autorėms teko išlaikyti pusiausvyrą „sveika, bet gardu“. „Rašydama vaikams, turi būti nuoširdi, jiems įspūdžio nedaro nei mano, nei Indrės tinklaraštis, nei populiarumas, nei tai, kad esame žinomos. Kur kas svarbiau, kad mudvi esame Kakės Makės draugės ir kartu norime žaisti smagų žaidimą virtuvėje“, – sako Kristina.
Sriuba „Morka kutena moliūgą“
4 porcijoms reikės:
1 šaukšto kokosų aliejaus,
1 mažo svogūno,
2 skiltelių̨ česnako,
2 cm imbiero šaknies
3 vidutinio dydžio morkų̨,
½ sviestinio moliūgo,
400 ml sultinio – tinka vištienos arba daržovių̨,
2 šaukštų riešutų sviesto,
2 šaukštų citrinų sulčių,
200 g tiršto kokosų pieno,
druskos ir pipirų.
1. Mama nedideliais kubeliais supjaustė svogūną, česnakų skilteles ir imbierą, morkas supjaustė griežinėliais, o moliūgus – kubeliais.
2. Puode, kuriame galima ir virti, ir kepti, mama įkaitino aliejų ir sudėjo svogūną, česnako skilteles ir imbierą, maišydamos kepinome kelias minutes.
3. Į puodą subėrėme morkas ir moliūgą, maišydamos kepinome 5 min.
4. Į puodą supylėme sultinį̨, uždengėme ir virėme ant vidutinės kaitros kaitvietės apie 30 min., kol daržovės suminkštėjo.
5. Į išvirusią sriubą įdėjome riešutų sviesto, įspaudėme citrinų sulčių, įpylėme kokosų pieno ir pakaitinome dar kelias minutes.
6. Sriubą mama sutrynė̇ maisto smulkintuvu iki vientisos masės.
7. Paragavau ir pagal skonį pagardinau druska ir pipirais.
8. Patiekdami pašlakstėme aliejumi, o tėtis savo sriubą pagardino kokosų pienu, sezamų sėklomis ir smulkintais žalumynais.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)4
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...