- Virginija Skučaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Viliaus Purono knygoje „Nuo mamutų iki cepelinų“ galima sužinoti daug įdomaus iš mūsų kulinarijos istorijos, aptikti informacijos apie garsių praeityje žmonių mitybą, įpročius.
Karalienė Bona į Lietuvą atsivežė ne tik aistringą italės kūną, bet ir daugybę virtuvės naujovių. Tad nenuostabu, kad karaliaus Žygimanto Senojo valdymo laikais (1507–1548 m.) diduomenės virtuvėje ėmė vyrauti itališki patiekalai. Ir nuo tų laikų, anot V.Purono, lietuviškas skrandis vertina itališkos virtos tešlos slidumą.
Makaronai – pats itališkiausias patiekalas. Manoma, kad pavadinimą „makaronai“ atrado kažkoks italų kardinolas – pirmą kartą juos pamatęs ant stalo, jis sušuko: „O, ma karoni“ (liet. – o, kaip miela).
Dėkingi už porus
Pasaulietinėje literatūroje makaronai pirmą kartą buvo paminėti Giovanni Boccaccio „Dekamerone“. Ten pat minimi ir ravioliai – itališka koldūnų atmaina. Beje, mitas yra tai, kad didysis keliautojas Marko Polo atvežė makaronų gamybos receptą iš Kinijos. Iš tiesų istorikai tvirtina, kad apie makaronus daug išmanė senovės romėnai, gamybos idėją pasisavinę iš etruskų.
Karalienė Bona išmokė keptą mėsą valgyti su daržovėmis ir košėmis – mėsos patiekalai iki šiol patiekiami būtent tokioje apsuptyje. Beje, būtent Bonai Sforcai turime būti dėkingi už porus, kurie auginami Lietuvoje iki šiol ir yra dažni svečiai ant mūsų stalo.
Ką valgė Barbora Radvilaitė?
Karalienė Bona atvežė į Lietuvą ne tik makaronų, bet ir skrylių (dabar vadiname lakštiniais) bei lazanijų gamybos receptų. Anais laikais tai buvo karališki patiekalai, tikri stalo papuošalai ir skrandžio palaima, kuri buvo nesvetima ir Žygimantui Augustui su Barbora.
Karalienė Bona išmokė kepti ir valgyti neregėtus iki tol saldumynus marcipanus. Jiems gaminti iš Italijos buvo atvežama riešutų, šokolado. Beje, marcipanų gamybos istorija siekia 2000 metų senumo laikus, kai Persijoje jie buvo gaminami iš medaus ir migdolų. Kadangi tą receptą 1460 m. iš naujo atrado viena Venecijos konditerio dukra Šv.Martyno dieną, tai šis skanėstas ir buvo pavadintas švento Martyno duona (Marce ponis).
Neskyrė dėmesio valgiams
Nors neišliko konkrečių žinių apie kasdienį Barboros Radvilaitės maistą, tačiau tvirtai žinome – ji valgė labai saikingai ir nebuvo smagurė, nes jokiuose šaltiniuose neaptikta kitokių žinių. O karalienė Jadvyga garsėjo lepumu, leido begales pinigų skanėstams importuoti.
Barbora niekada neužsimena savo laiškuose apie valgį ir valgymą – į tai ji nekreipė dėmesio, nors anuomet ant didikų (ir Radvilų) stalų netrūko nei žalių, nei keptų vaisių, nei riešutų ar atvežtinių vaisių. Gal todėl Borbora ir buvo tokia liekna, kad niekada nekalbėjo apie maistą?
Didžiausi LDK girtuokliai
Kas buvo keturi didžiausi Lietuvos ir Lenkijos valstybės girtuokliai? To laikotarpio metraštininkas Jendžejus Kitovičius vardija: Augusto III laikais (valdė 1733–1763) kunigaikštis Janušas Sanguška, kaštelionas Boreika (šis labiausiai mėgo linksmintis su dvasininkais), žymus karalystės veikėjas Adomas Malachovskis ir Vilniaus vaivada kunigaikštis Karolis Radvila.
Nusigėrimas buvo vienas XVIII a. puotų bruožų (tam reikalui buvo uždangstomi rūmų langai ir geriama nuo vakaro iki ryto, užkandžiaujant raugintais kopūstais, šaltais kepsniais ir šviežia duona). Šeimininko pareiga buvo priversti nusigerti visus svečius.
Mūsų didžiavyriai blaivininkai
Vavelio rūmuose kiekvienas statistinis dvariškis, įskaičiuojant ir dailiąją lytį, kasdien išgerdavo po pusantro litro alaus, kurio stiprumo, beje, mes nežinome. Manoma, kad ir Vilniaus mūruose vyko panašūs dalykai, tačiau yra žinoma, kad visi didieji Lietuvos kunigaikščiai (Mindaugas, Vytenis, Gediminas, Algirdas, Kęstutis, Jogaila ir Vytautas) buvo blaivininkai.
Lenkų istorikai, minėdami Jogailos blaivybę, tai siejo su jo baime būti nunuodytam geriant alkoholinius gėrimus. Jis buvo įsitikinęs, kad tyrą vandenį užnuodyti sunku – skonis išduotų. Lenkų ir kryžiuočių kronikose minima Vytauto Didžiojo blaivybė apsaugojo jį ne tik nuo nuodų, bet ir nuo nuodų nuodo – alkoholio.
Algirdas ir Kęstutis nebuvo gurmanai
Lietuvos didieji kunigaikščiai Algirdas ir Kęstutis nebuvo gurmanai.
Simonas Daukantas rašė, kad Kęstutis valgė sausą maistą, gėrė tik vandenį ir didžiai mažai temiegojęs. Algirdas nekentė didelių puotų, negėrė nei vyno, nei midaus. Vėlesni istorikai šių žinių nepaneigė, bet ir nepapildė.
Vytautas virkdė nugalėtojus
Sunku patikėti, kad Žalgirio mūšį laimėjusi kariuomenė ne džiaugėsi, o verkė. Mat LDK Vytautas liepė sukapoti kryžiuočių stovykloje aptiktas statines su vynu, kurį anie planavo pergalei aplaistyti. Tuo metu lietuvių pulkuose vyravo dora ir blaivybė.
Anot lenkų istorikų, dejonės aidėjo ir virš pergalingų lenkų dalinių, o karių ašaros kapsėjo į vyno upes.
W.Shakespeare'as prieš mirtį gėrė midų
Ar žinote, kad Williamas Shakespeare'as prieš mirtį gėrė lietuviško midaus? Būtent taip parašyta vieno didžiojo dramaturgo amžininko atsiminimuose.
Anot atsiminimų autoriaus, W.Shakespeare'as prieš mirtį puotavo su draugais, gerdamas lietuvišką midų. Žinoma, lietuviškas midus negalėjo tapti didžiojo dramaturgo mirties priežastimi, nes kitiems sugėrovams ta puota kainavo tik pagirias.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Populiariausias pasaulyje Luvro muziejus atsidūrė apgailėtinoje padėtyje
Luvro direktorė perspėjo Prancūzijos vyriausybę, kad vienas garsiausių pasaulyje muziejų Paryžiuje yra perpildytas, pralaidus vandeniui, maitinimas ir tualetai neatitinka kokybės standartų. ...
-
Tautiečiai atranda Pažaislį: užsieniečius keičia lietuviai
Po pandemijos, kai viskas užsidarė ir tautiečiai ėmė keliauti po Lietuvą, išpopuliarėjo Pažaislis. Pasak gidės Liudos Vitkienės, ši tendencija nenuslopsta. ...
-
Simonas Kairys: Birutis nusprendė būti gudrutis
Buvęs kultūros ministras Simonas Kairys nesutinka su naujojo ministerijos vadovo Šarūno Biručio kritika neva jis yra iš dalies kaltas dėl „Keistuolių teatrui“ gresiančių finansinių nesklandumų už prieš keletą metų ...
-
Radiniai Arkikatedros požemiuose: atradimo džiaugsmą temdo intrigos
Neįtikėtina istorija dėl karališkų insignijų atradimo Arkikatedros požemiuose dar nesibaigė. Kultūros ministras Šarūnas Birutis pasikvietė arkivyskupijos atstovus pasiaiškinti, kodėl jie slaptavietę atvėrė be Kultūros paveld...
-
„Keistuolių teatrui“ gresia bankrotas
Kultūros ministras Šarūnas Birutis teigia, kad „Keistuolių teatrui“ gresia finansiniai nuostoliai dėl prieš keletą metų vykdytos teatro rekonstrukcijos. Pasak jo, dėl laiku neapmokėtų sąskaitų ir neapsidraudusio rangovo, Ce...
-
Rašyti dviese – smagiau
Rašytojos Aistės Šopienės-Šopos ir jos sūnaus Leonardo knyga: su paauglišku maištu, netekties jausmu ir svarbia žinute visuomenei – žmogui reikia žmogaus. ...
-
Pamatyti miesto kasdienybės triukšmą
Nacionalinio Kauno dramos teatro Didžiosios scenos fojė veikia jaunosios kartos tapytojos Lauros Slavinskaitės paroda „Mano (?) melodijos“. ...
-
Bažnyčios ankstyvuoju tarpukariu: vizijos ir realybė
Kaip katalikų maldos namų stygiaus klausimas spręstas tarpukario Kaune? Kokių meninių idėjų turėjo ir kaip jas realizavo bažnyčių architektai ir inžinieriai? Atsakymų į šiuos klausimus paieškų rezultatais sakralinio meno paveldo ty...
-
Meninė veikla: saviraiškai ar pragyvenimui?
20 proc. šalies meno kūrėjų gali išgyventi vien iš meninės veiklos – tokius duomenis atskleidė prieš trejus metus pristatytas plačios apimties Menininkų socialinės ir kūrybinės būklės vertinimas. Išanalizavu...
-
Išskirtinių šokių mokytoja save atrado Mažeikiuose: čia paprastesni žmonės
Atrodo, visi keliai veda į Mažeikių muziejų. Taip juokauja laidos „Toliau nuo miesto“ vedėjas Nedas Stankevičius. Miesto muziejuje jis susipažino su Vytautu ir Raimonda Ramanauskais, kuriems Mažeikiai ne vien meilės, bet ir kultūros miest...