- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Spalio 16-ąją minimos Pasaulinės maisto dienos proga lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ nutarė išsiaiškinti, koks maistas jos klientams skaniausias. Pirkėjų apklausa atskleidė, kad lietuvių skonio receptoriai geriausiai pripažįsta lietuvišką virtuvę, o didžiausio pripažinimo sulaukęs patiekalas – cepelinai.
„Skanus maistas kiekvienam suteikia daug džiaugsmo. Mums skanus maistas, pirmiausia, yra šviežias. Tačiau ne mažiau svarbu, kad jis būtų įvairus, atitiktų poreikius, kartais nustebintų, lavintų skonį, skatintų atrasti naujų pojūčių ragaujant – juk ir nuo nuotaikos priklauso, ko tą dieną norisi“, – atskleidžia Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius.
Maisto šviežumą labiausiai vertina ir pirkėjai – tai kaip svarbiausią skanaus maisto savybę įvardijo net 63 proc. apklausos dalyvių. Beveik ketvirtadalis apklaustųjų nurodė, kad jiems svarbu, jog maistas būtų sveikas. Kitiems labiausiai rūpi sotumas, gardus kvapas ir estetinė išvaizda.
Suaugusiems skaniausi cepelinai, vaikams – blynai
Pasiteiravus apie tai, kokios šalies ar regiono virtuvės patiekalai jiems skaniausi, daugiau nei pusė (52 proc.) respondentų nedvejodami pasirinko lietuvių virtuvę. Beveik penktadaliui apklaustųjų labiausiai patinka itališki gaminiai, dar 8 proc. – kinų. Kitų šalių ar regionų virtuvės susilaukė gerokai mažiau populiarumo.
Tad nieko nuostabaus, kad paklausus, koks patiekalas pirmiausia šauna į galvą, išgirdus ką nors sakant „skanus maistas“, topo viršūnėje įsitaisė cepelinai – juos pasirinko net 24 proc. apklausos dalyvių. Nuo jų nedaug atsiliko kepsnys (steikas), kurį labiausiai mėgsta 18 proc. apklaustųjų, o trečią ir ketvirtą vietas dalinasi žuvis (12 proc.) ir troškinys (11 proc.).
Sąraše, kuriame žmonės vardijo po vieną jiems skaniausią patiekalą, taip pat atsidūrė pica, salotos, šaltibarščiai, įvairūs saldumynai, makaronai, sriubos. Beje, keletui apklaustųjų skaniausias maistas – lašiniai.
Tėvų nuomone, jų vaikų mėgstamiausi patiekalai – blynai (tai nurodė 24 proc. vaikų turintys apklausos dalyvių), makaronai (16 proc.), kotletai, vaisiai ir daržovės (po 11 proc.).
Vakarienė skanesnė nei pusryčiai
Lietuvių įpročiai skiriasi ir gaminant maistą namuose: 42 proc. ant viryklių dažniausiai kaičia tradicinius patiekalus, o trečdalis priskiria save eksperimentuotojams, nuolat ieškantiems naujų receptų. Kas penktas pirmenybę teikia praktiškumui – jie renkasi greitai pagaminamus patiekalus.
Apklausa patvirtino, kad ne visada skanu tai, kas sveika ir naudinga. Sveikos mitybos specialistai dažnai pabrėžia, kad svarbiausias dienos maistas yra pusryčiai – su tuo sutinka penktadalis apklaustųjų, tačiau tik 7 proc. teigia, kad pusryčiai jiems yra ir skaniausi. Pietus kaip svarbiausią ir skaniausią valgį įvardijo po daugiau nei 40 proc. respondentų. Vakarienę svarbia laiko 17 proc. apklausos dalyvių, užtat skaniausia ji net 24 proc. pirkėjų.
„Nepaisant fakto, jog pusryčiai – antras pagal svarbą dienos maistas, darome prielaidą, kad žmonės ryte skuba į darbus ir nespėja pasigaminti jiems tikrai skanių patiekalų. Pietūs – svarbūs ir gardūs, nes daugumai žmonių tai yra trumpas pabėgimas nuo dienos rūpesčių. O vakarienei skiriama daugiau laiko – taigi net suprasdami, kad daugiau dėmesio turėtų skirti pusryčiams, mūsų pirkėjai linkę labiau pasilepinti vakarais“, – komentuoja A. Poleninas.
Geriausią kulinarą mato veidrodyje
Lietuviai save laiko išties neblogais kulinarais – save kaip skaniausiai gaminantį asmenį šeimoje įvardijo net 53 proc. apklausos dalyvių. Antrosios pusės gaminamą maistą labiausiai mėgsta penktadalis apklaustųjų, dar 14 proc. labiausiai vertina mamos gaminamus patiekalus, o dukros, sūnaus, močiutės, anytos ar tėčio kulinarinius gabumus įvertino tik po kelis procentus pirkėjų.
Tiesa, apklausoje dalyvavo daugiausia moterų, kurios vis tik dažniau yra atsakingos, kad šeimos nariai būtų sotūs.
Skonio maistui prideda ne tik produktų šviežumas ar prieskoniai, bet ir kompanija. Net 38 proc. apklaustųjų patvirtino, kad jiems maistas skanesnis valgant su šeima ar draugais. Taip pat lietuviams skaniau valgyti gerokai išalkus (24 proc.), gamtoje ar atostogų metu (17 proc.).
Respondentų paklausus apie mėgstamiausią skonį paaiškėjo, kad daugiau nei trečdaliui (35 proc.) labiausiai patinka saldumas, ketvirtadaliui – sūrumas, o kitokius skonius jie rinkosi rečiau.
Lojalių pirkėjų apklausą internetu apie jų mitybos įpročius „Maxima“ atliko 2017 metų spalio mėnesį. Apklausoje dalyvavo 518 respondentų, kurių amžius 19–66+ metų, iš įvairių Lietuvos miestų. Dauguma apklaustųjų – moterys, turinčios vaikų.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kruizų turizmas atsigauna – kitąmet laukiama penktadaliu daugiau turistų
Šių metų Klaipėdos kruizų sezonas buvo itin sėkmingas – laivų ir keleivių skaičius padidėjo iki 1,5 karto, o kitais metais tikimasi augimo dar maždaug penktadaliu. ...
-
Pažeidimai nustatyti 23 Palangos maitinimo įstaigose iš 331
Daugumoje šiemet patikrintų Palangos maitinimo įstaigų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai nustatė pažeidimų, šeštadienį praneša portalas tv3. ...
-
Šileika: e. tollingo sistema turės įtakos krovos Klaipėdos uoste apimtims
Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos vadovas Vaidotas Šileika sako, kad elektroninės kelių rinkliavos informacinės sistema, vadinamasis e. tollingas pabrangins krovinių pervežimus automobiliais, todėl turės įtakos Klaipėdos jūrų uost...
-
Naujųjų naktį viešbučiai bus užpildyti, tačiau metų pradžia bus sunkesnė5
Naujųjų metų naktį Lietuvos viešbučiai bus beveik visiškai užimti, tačiau pirmoji sausio savaitė jiems bus sunki, sako šio verslo atstovai. ...
-
LEA – apie prieššventinės savaitės vidutinę elektros kainą biržoje2
Prieššventinės savaitės vidutinė elektros kaina biržoje sudarė 0,056 Eur/kWh ir buvo viena mažiausių 2024-aisiais, o per savaitę šalyje pagaminta net 88 proc. visos suvartotos elektros energijos. Kaip praneša Lietuvos energe...
-
Interneto parduotuvių atstovai: „Juodojo penktadienio“ savaitė ateityje aplenks kalėdinę
Prekybininkai pastebi, kad „Juodojo penktadienio“ išpardavimų savaitė ne vienerius metus iš eilės tampa bene didžiausiu apsipirkimo įvykiu Baltijos šalyse ir reikšmingai konkuruoja su kalėdinio laikotarpio pardavim...
-
LEA: degalai šiuo metu pigesni nei pernai
Šiemet švenčių dienomis degalai Lietuvos degalinėse 3–4 proc., arba 4–5 centais už litrą pigesni nei pernai tuo pačiu metu, praneša Lietuvos energetikos agentūra (LEA). ...
-
Ekonomistai įvertino, kas 2025 m. brangs labiausiai1
Statistikams gruodį fiksuojant 1,8 proc. išankstinę metinę bei 0,1 proc. mėnesio infliaciją, BNS kalbinti ekonomistai prognozuoja, jog vartotojų kainų indeksas kitais metais toliau augs. ...
-
Panevėžio savivaldybė: pabėgėliai iš Ukrainos ir kitąmet galės naudotis lengvatomis1
Penktadienį posėdžiavusi Panevėžio miesto savivaldybės taryba nusprendė pratęsti nuo 2022 m. pavasario Ukrainos karo pabėgėliams taikomas viešojo transporto lengvatas. ...
-
Čmilytė-Nielsen: Žemaitaitis kelia įtampą koalicijoje visai kitu tikslu46
Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad socialdemokratų vedamos Vyriausybės programos vykdymas reikalaus ambicingų ir skausmingų planų, kaip surinkti daugiau lėšų į valstybės biudžetą. Politikė jau dabar įžv...