Klaipėdietis siūlo švęsti Cepelinų dieną

Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas Vincentas Sakas rugsėjo 30-ąją siūlo paskelbti Pasauline cepelinų diena. Minėti šią dieną kviečiami ne tik klaipėdiečiai, bet ir viso pasaulio lietuviai.

Anot V.Sako, ruduo tinkamiausias metų laikas švęsti Pasaulinę cepelinų dieną.

„Juk būtent rudenį, džiuginant bobų vasarai, vyksta bulviakasis. O už visą vargą bulvių kasėjams ir talkininkams po darbo keliamos cepelinų vaišės, nes šį patiekalą žmonės mėgsta. Valgo, kad net ausys kruta“, – sakė ekspertas.

V.Sakas teigė analizavęs, kuri diena labiausiai tinka Pasaulinei cepelinų dienai. Įvertinęs žvaigždžių, saulės padėtis, kitus kriterijus, nustatė, kad geriausia data – rugsėjo 23-ioji.

Tačiau ekspertas atkreipė dėmesį, kad šią dieną pagerbiamos Lietuvos žydų genocido aukos, tad šios datos teko atsisakyti. Pasirinkta rugsėjo 30-oji.

„Pranešimus minėti šią dieną išsiunčiau ir užsienio šalių lietuvių bendruomenėms, tarp kurių – Australijos, Austrijos, JAV, Urugvajaus“, – tvirtino ekspertas.

V.Sakas teigė, kad prie Cepelinų dienos minėjimo galėtų prisidėti ir viešojo maitinimo įstaigos. Tą dieną jie galėtų gaminti tik cepelinus ir kviesti jų ragauti miestiečius.

„Cepelinų yra daug rūšių. Viena įstaiga galėtų gaminti juos su mėsa, lašiniais, kita – baravykais, trečia – slyvomis ar obuoliais, ketvirta – „guzikais“. Tą dieną reikia nepamiršti juokų. Į cepelinus galima įdėti ir laimės linkinčius laiškelius“, – pasakojo ekspertas.

Pačiam V.Sakui labiausiai patinka cepelinai su šutintais baravykais.

„Žmonės turėtų mėgautis tikrais cepelinais, o ne šaldytais, kuriais prekiaujama parduotuvėse“, – tikino ekspertas.

Aktyvūs lietuviai, laiką leidžiantys įvairiuose planetos kampeliuose, prieš dvejus metus siūlė Tarptautinę cepelinų dieną švęsti vasario 2-ąją ar 7-ąją. Buvo skelbiama, kad šiomis dienomis visas pasaulis valgytų cepelinus. V.Sako nuomone, minėtos datos visiškai netinkamos Cepelinų dienai.

„Koks čia beprotis sugalvojo? Kuo čia dėtas vasaris ir cepelinai? Juk masinis cepelinų valgymas būna per bulviakasį ar bulviasodį. Tokią nesąmonę galėjo paskelbti tik žmogus, kuris nėra bulvės matęs ar lankęsis Lietuvoje“, – pabrėžė ekspertas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

S.

S. portretas
nu nežinau, nei tas vasaris nei bulviakasis. Kiek atsimenu tai per bulviakasį nėra kada pridaryti tiek cepelinų nes pagrindinis darbas yra nukasti bulves, nuakėti ir vėl nurinkti likusias, darbo daug o dienos trumpos tad gamindavo tai kas reikalauja mažiau darbo kad ir kotletai su bulvėm.

Prasminga

Prasminga portretas
mintis. Nuotaikingai pasiruošime su mokiniais bendrabutyje.Bulvių berniukai tikrai atsiveš,tarkavimo mašina yra.Turiu vad. ,,medinius spaustuvus,, ir dar pamokysiu, kaip juos pasidaryti ir su sūrmaišiu išspausti bulvių tarkius. Cepelinai-per valandą!

zigmas

zigmas portretas
kiek zinau tai lituviskas patiekalas tai senoviskai vadydavo didckukuliais o cipialinas tai vokiskai gal as klystu tai tada atliaiskit
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių