- Agnė Kairiūnaitė, Bernardas Šaknys, LRT RADIJO laida „Radijo popietė“, LRT.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Viena didžiausių madų yra dieta – žmonės prisiskaito ir staiga nusprendžia, kad būtinai reikia keisti savo mitybą, bet mada ateina, visi pasižaidžia, ir viso gero. Taip LRT RADIJUI sako virtuvės šefas Liutauras Čeprackas.
Anot jo, sovietmečiu buvo madingas kotletas „Astra“, o štai neseniai buvusi madinga molekulinė virtuvė tėra paprasčiausias kosmonautų maistas.
– Ar egzistuoja maisto mados?
– Viena didžiausių madų – dieta. Žmonės prisiskaito apie kokią nors dietą ir staiga nusprendžia, kad jiems būtinai reikia keisti savo mitybą. Bet tos mados kai kada keistos.
– Kokių keistų madų yra?
– Atėjo tokios mados, kaip žaliavalgystė, vegetarizmas, nors pas mus labai nemažai tokių žmonių, kad nesuprasi, kokie jie vegetarai. Jie valgo viską, bet, pavyzdžiui, nevalgo kiaulienos arba raudonos mėsos. Tokių neapsisprendusių vegetarų pas mus daug.
– O kalbant apie patiekalų madas?
– Mados ateina, nes mes einame į pasaulį, pasaulis ateina pas mus. Anksčiau kotletas „Astra“ ir Kijevo kotletas buvo mada – jų eidavo valgyti į restoraną. Sovietmečiu, pamenu, agurkų salotų žiemą tik restorane galėjai gauti – namuose agurką matydavai tik atėjus šiltam laikotarpiui. Viena iš tų madų pasaulinėje restoraninėje virtuvėje – molekulinė virtuvė.
Paprasčiausias paaiškinimas – molekulinė virtuvė yra kosmonautų maistas.
– Kas tai yra?
– Paprasčiausias paaiškinimas – molekulinė virtuvė yra kosmonautų maistas. Ten giliniesi nebe į skonines produkto savybes, o į chemines, naudoji įvairius ingredientus, kurie greičiausiai niekada nebus įprastiniai namų virtuvėje. Ir darai dalykus, kurių pasigaminti paprastai namų šeimininkei nėra jokių galimybių, nebent ji turi didžiausią gyvenimo tikslą užsisakyti sau molekulinės virtuvės rinkinį iš užsienio ir atsisiuntusi paskui terliotis, kad sukurtų kokį daiktą, kuris tikrai nesukels didelio susižavėjimo atėjusiems draugams.
– Molekulinė virtuvė reikalauja cheminių žinių?
– Taip. Atsivertęs molekulinės virtuvės knygą staiga supranti, kad reikėjo mokytis chemiją mokykloje arba reikia mokytis iš naujo. Iš tiesų tai atskira mokslo šaka. Beje, kai ši mada atėjo, vienas iš pagrindinių Amerikoje molekulinės virtuvės šefų pasakė, kad tas, kas po 4–5 metų negamins pagal šitos virtuvės principus, bus užneštas laiko dulkėmis. Bet praėjo penkeri metai ir dabar jis pats užneštas tomis dulkėmis, nes tai nebėra populiaru. Mada atėjo, visi pasižaidė, ir viso gero.
– Ar gamindami patyrę šefai turi naudoja svarstykles ar viską deda iš akies?
– Labai norėčiau pamatyti, kaip iš akies atsveriate tokius dalykus, kaip druska. Žinoma, yra būdas druskinti įprastiniu būdu, kai beri, ragauji, beri, ragauji. Įdomiausias momentas, kad daugelyje Lietuvos virtuvių vis dar naudojama akmeninė druska, kurią aš vadinu „kelių barstymo druska“. Nėra ji pati sveikiausia ir pats laikas jos atsisakyti, bet įprotis – toks dalykas, kurį sunku išmušti. Bet kai močiutė virtuvėje paima saują tos druskos, ji žino, kad tokio kiekio užteks. Pakeisk druską, duok jai kitą, ir druskos arba neužteks, arba bus per daug.
– Kokias funkcijas maistas atlieka šiandien?
– Yra žmonių, kurie valgo tik tam, kad gyventų. Jau kuriami tokie dalykai, kaip buteliuke esantis visavertis skystis: per dieną įsišauni tris keturis buteliukus (skonis išvis neturi jokios reikšmės, tai tiesiog subalansuota kažkokia masė) ir gyveni. Bet mitybai kasdien skiri kokias tris minutes. Kai kam tai – prioritetas.
Kita vertus, maistas juk yra malonumas. Anksčiau buvo tokia tendencija: užbėgti, greitai pavalgyti, dar šokti – kaip čia neatnešė... Ukrainoje mane labai nustebino: atsiverti meniu, užsisakai, nespėji ištarti deserto pavadinimo, jau tau pirmą atnešė ir staiga tuo pat metu viskas ant stalo sugulė. Tada klausi – o negalite taip neskubėti, aš nebežinau, ką man čia pirma valgyti. Sako – pas mus čia gero aptarnavimo ir gero restorano požymis, kai nespėji panorėti, o tau viskas guli ant stalo.
Vis dėlto maistas malonumas, reikia nepamiršti, kad jis gali būti ir vakaro pokalbio tema – žmonės gali mėgautis maistu, kalbėti apie jį, planuoti, ką dar paragaus.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Prieš antrąją „Eurovizijos“ atrankos laidą – pokyčiai dalyvių sąraše
Artėjant antram nacionalinės „Eurovizijos“ atrankų filmavimui, paaiškėjo, kad jame vietoj planuotų 9 pasirodymų bus 8. Viena atlikėja pusfinalyje nedalyvaus. ...
-
21 metų norvegė tapo jauniausiu žmogumi, pasiekusiu Pietų ašigalį
21 metų norvegė tapo jauniausiu žmogumi, savarankiškai ir be pagalbos pasiekusiu Pietų ašigalį slidėmis, antradienį naujienų agentūrai AFP pranešė jos komanda. ...
-
Velso princesė grįžo į vėžio centrą, kuriame buvo gydoma, kad padėkotų medikams1
Velso princesė Catherine (Ketrin) antradienį apsilankė ligoninėje, kurioje buvo gydyta nuo vėžio, ir padėkojo medikams, padėjusiems jai išgyti bei teikiantiems pagalbą dabar gydomiems pacientams. ...
-
Pirmasis Meškausko mylimosios interviu: paklausiau, kodėl man rašai, kai turi antrąją pusę?8
„Nežinau, kaip aš išdrįsau parašyti Astai, nes man tai nebūdinga. Žiūriu, graži, simpatiška mergina ir tiesiog parašiau – labas!” – apie pažintį socialiniuose tinkluose su mylimąja LNK laidoje...
-
Mamontovas apie Sausio 13-osios naktį: buvo aišku, kad kovosime iki galo2
Lietuvoje minima Sausio 13-oji. Apie Laisvės gynėjų dieną LNK žurnalistas kalbėjosi su dainininku Andriumi Mamontovu. ...
-
Statkevičius prisiminė kruviną Sausio 13-ąją: jei dabar reikėtų eiti prieš tankus, eičiau
Tuomet, kai jauną nepriklausomą Lietuvą supurtė kruvini Sausio įvykiai, Juozas Statkevičius buvo 22-ejų metų svajoklis, studentas. Šaltą žiemos naktį visiems laikams pasikeitė ne tik mūsų šalies, bet ir jo gyvenimas. Išskirti...
-
Kristė Kaikarytė apie priekaištus dėl garsios šeimos: tu gali būti aukos pozicijoje
„Gražiai, įsistačiusi kiaulės akis, apsukdavau informaciją prieš juos. Sutikdavau: taip, matote, mano tėvai tokie. Tarkim, kai egzaminus laikiau ir man buvo sakoma: „Tau nupirko lietuvių. Sakau, va, bet matematikai neužteko pinigų&l...
-
A. Ašmonas: žiūrovams jaučiu didelę meilę ir pagarbą
Meilė, laikas ir laimė – šių trijų dalykų nenusipirksime už jokius pinigus. Gal dėl to serialas „Man reikia meilės“ gerina populiarumo rekordus ir nuo sausio 13 d. kviečia LNK televizijos žiūrovus jau trečiąjį sezoną min...
-
Atlikėjai Gabrielei Grygolaitytei-Vashai gimė dukra: atskleidė vardą6
Atlikėja Gabrielė Grygolaitytė-Vasha pasidalijo džiugia žinia – su mylimuoju Elviu jie sūpuoja dukrą. ...
-
Jessica Shy: visa tai yra labai svarbu2
Šį sekmadienio vakarą LNK televizijos eteryje įvyks paskutinė „Lietuvos balso“ projekto nokautų laida, kurioje susikaus Jessicos Shy komandos dalyviai. Laidoje paaiškės paskutiniai keturi dalyviai, kurie su savo mokytoja k...