- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Tai oficialu – gyvename maisto mylėtojų eroje. Neregėto populiarumo susilaukia vietiniai ūkininkai, gaminantys unikalius ekologiškus produktus, per pietų pertrauką biurų darbuotojai skuba į specialias prekyvietes, kviečiančias ragauti nematytų delikatesų, o dažnas pritrūkęs idėjų, ką dovanoti artimiesiems, sprendimo ieško maisto prekių parduotuvėse ir turguje.
Pasak Vilniaus Halės turguje įsikūrusių prekiautojų, šventinis laikotarpis – ypač aktyvus metas, o dovanų ieškotojų čia tiek pat daug, kiek ir gausų šventinį stalą planuojančių šeimininkių.
„Jau kelerius metus pastebime tendenciją, kad prasidėjus šventiniam laikotarpiui, į krepšelius dažniau keliauja dovanoti tinkamas maistas – sūriai, brandinta jautiena, imbierinis vynas ir kiti užsienietiški produktai, – pastebi šiais metais Halės turguje šventiniam laikotarpiui įsikūrusios bendrovės „Assorti“ direktorė Almena Dankienė. – Savo šventinį stalą puošdami tradiciniais lietuviškais valgiais, tautiečiai dovanoms idėjų semiasi iš kitų europiečių virtuvės – dominuoja produktai iš Prancūzijos, Italijos, Graikijos, Didžiosios Britanijos.“
Toks pasirinkimas nestebina – daug keliauti mėgstantys lietuviai artimiesiems dažnai perka tai, ką būna ragavę ar matę savo kelionių metu.
Kokių dovanų idėjų galima pasiskolinti iš kitų europiečių?
* Purškiamų aliejų rinkinys. Graikinių riešutų, sezamų ar moliūgų sėklų aliejų galima rasti dažno, gaminti mėgstančio namuose, virtuvėje, tačiau po eglute padėjus vilnamedžių sėklų ar purškiamo triufelių skonio alyvuogių aliejaus, būtumėte tikrai įvertinti.
* Užkietėjusiam barbekiu mėgėjui – priedai kepsniams. Tie, kurie vasaros neįsivaizduoja be ant grilio čirškančio kepsnio, o mėsą perka „tik toje vienintelėje parduotuvėje“, įvertins viską, kas susiję su mėsos kepimu. Specializuotose parduotuvėse verta ieškoti tirštų, kvapnių kepsnių padažų, kuriuos dažnai galima naudoti ir kaip marinatą. Neturint galimybės grilinti žiemą lauke, galima padovanoti net specialų dūmų kondensatą, kuris orkaitėje keptam kepsniui suteiks malonų ant laužo keptos mėsos prieskonį.
* Imbierinis, nealkoholinis vynas. Įdomaus, netikėto skonio vynas gali tapti puikia šventinio stalo puošmena ar net dovana artimiesiems. Dėl sudėtyje esančių imbiero ir kitų prieskonių derinio, vynas tonizuoja ir kelia nuotaiką, be to, apsaugo nuo peršalimo ligų, saugo imuninę sistemą.
* Brandinta jautiena. Nors mėsa iš pirmo žvilgsnio neatrodo tinkama dovanoti, šiais laikais – tai netgi rekomenduojama. Ypač tuomet, jei jūsų artimasis – užkietėjęs mėsos mėgėjas. Brandintai jautienai nebereikia jokio papildomo marinavimo, užtenka pagrindinių prieskonių – pipirų ir druskos. Grilyje kepta brandinta jautiena geriau įtraukia dūmų skonį, o kepimui naudojant ąžuolo kaladėles, būna ypač aromatinga, minkšta ir sultinga.
* Kitokia druska. Gryna vandenyno druska be jokių priedų, subtiliai rūkyta druska, tinkanti bet kokiems patiekalams gardinti ar „Pinot noir“ druskos „snaigių“ drožlės, tobulai tinkančios ką tik iškeptam kepsniui paskaninti. Padovanoję šių druskų rinkinį, artimojo kulinarinius sugebėjimus perkelsite į kitą lygį.
* Kavos pupelės ir rankinė kavamalė. Sugrįžta klasika – prisiekusių kavos mėgėjų virtuvėje nerasite maltos kavos – jie perka pupeles ir prieš kiekvieną puodelį kavos jų susimala patys. Kuo nustebinti juos? Pamirškite aromatizuotas šokolado, brendžio ar kitų alkoholinių gėrimų skonio kavas – kavos mėgėjai įvertins tik tikras arabikos pupeles, o dovanų pridėję rankinę kavamalę, žinosite, kur bus galima pasimėgauti maloniausiu kavos aromatu.
* Sūrių rinkinys. Šventiškai supakuotų sūrių šiandien galima rasti bene kiekviename prekybos centre, tačiau, vargu, ar jais užkariautumėte gurmano gomurį. Itališkų sūrių mėgėjams patiks šviežias buratos sūris, kurio paviršius sudarytas iš mocarelos sūrio, o viduje sumaišyta grietinėlė su mocarela, tačiau po eglute dovanas dedant iš anksto, dovanoti geriau tiks brandinti sūriai.
Po eglute „įsileidus“ užsienietiškų dovanų, nereikėtų jomis bijoti atnaujinti ir šventinį stalą. Tradicijos – ypač svarbi mūsų identiteto dalis, tačiau nereikia bijoti, kad jos bus sugriautos ant šventinio stalo patiekus ir išskirtinesnį, įdomesnį patiekalą. Pasimėgavus tradicine 12 patiekalų Kūčių vakariene, o kalėdiniams pietums patiekus, pavyzdžiui, lengvą jūros gėrybių asorti – maloniai nustebs ne vienas svetys. Šventės juk tam ir skirtos – nustebinti, pamaloninti artimuosius ir suteikti jiems nepakartojamų akimirkų. Tebūnie šiemet jos dedikuotos gomurio palepinimui.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kokias klaidas darome kurdami interjerą1
„Lietuviai, kurdami interjerą, tarsi sprendžia savo vidines psichologines problemas. Susitvarko namus ir kartu emocinę būklę“, – sako Dovas Serapinas. Jo teigimu, įrengdami būstą skiriamės nuo kitų europiečių, nes norime labiau i&...
-
Energetikos ir technikos muziejuje kitąmet bus pristatyta ANBO-I lėktuvo kopija
Kitąmet Energetikos ir technikos muziejuje bus pristatyta lėktuvo ANBO-I kopija su integruotu simuliatoriumi, kuris leis virtualiai patirti lėktuvo valdymą. ...
-
Abiturientas perdirbtus butelius paverčia žvakėmis7
Baigęs vidurinę mokyklą, „Saulės“ gimnazijos abiturientas Mantas galvoja apie elektronikos inžinerijos studijas, o kol kas jis tuščius butelius paverčia žvakėmis. ...
-
Įspėja: girliandos gali kelti pavojų
Prieš šventes dauguma uostamiesčio gyventojų savo namus gražina įvairiomis kalėdinėmis puošmenomis. Vieni langus papuošia girliandomis ir šviečiančiomis lemputėmis, kiti šiuo laikotarpiu namuose jaukumą kuria...
-
Papuoškime ne tik eglutę, bet ir vaišių stalą1
Kalėdų stalas daugeliui yra pagrindinė šeimos ir draugų susibūrimo vieta. Tačiau per žiemos šventes jo dekoravimas dažnai lieka antrame plane, nes visas dėmesys atitenka eglutei. Kaip papuošti vaišių stalą ir pripildyti v...
-
Kalėdos retro stiliumi
Į madą grįžta sodrus XX a. septintojo ir aštuntojo dešimtmečių stilius, kuris vis dažniau sublyksi ir kino pramonėje, ir parduotuvių vitrinose. Interjero dizainerė Anna Ilmer aptaria tendencijas, kaip šio stiliaus dekoru nuspalvi...
-
Trys madingos 2025-ųjų spalvos, galinčios papuošti jūsų interjerą
Interjero dizaino pasaulis kiekvienais metais pasipildo naujomis idėjomis, tačiau spalvos visuomet išlieka pagrindiniu akcentu, formuojančiu namų atmosferą. 2025-ieji žada būti ypatingi – šių metų tendencijų viršūnėje dom...
-
Į eglutės paieškas – su gamtininku
Didžiosios metų šventės neįsivaizduojamos be svarbiausios namų puošmenos – eglutės. Kaip ją tinkamai išsirinkti ir kuo ilgiau išlaikyti? Kokią žaliaskarę rinktis – gyvą ar dirbtinę, nukirstą ar vazoninę? ...
-
Šešios idėjos Kalėdų vainikui papuošti
Kalėdų vainikas yra unikali puošmena. Pakabintas iš lauko pusės ant durų jis gali pirmasis pasveikinti svečius. Gražiai dekoruotas jis džiugins akį ne tik ant durų, bet ir ant kambario sienos, padėtas ant komodos ar stalo viduryje. ...
-
Kamino dūmai pranašauja sveikesnę ateitį5
Šildymo sistemos – viena svarbiausių naujų namų statybos ar senesnių renovacijos dedamoji. Šiandien pramoninės gamybos įmonės gyventojams gali pasiūlyti įvairiausių būdų, įrenginių apšildant būstus, vis dėlto populiar...